S. Eidrigevičius: kiekvienam sutiktam sakyk labas

Nacionalinis fotoprojektas „Lietuva ir mes“ – tai Lietuvos valstybės atkūrimo 100-mečiui ir Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo 30-mečiui skirtas projektas.

Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatas, dailininkas, režisierius, poetas Stasys Eidrigevičius.<br>A.Repšio nuotr.
Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatas, dailininkas, režisierius, poetas Stasys Eidrigevičius.<br>A.Repšio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 25, 2020, 8:30 AM

Į klausimus atsako Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatas, dailininkas, režisierius, poetas Stasys Eidrigevičius.

Apie vakar... Jūsų gyvenimo lūžio taško istorija. Kada ir koks įvykis ar asmenybė tapo svarbiausiu Jūsų gyvenime, lėmusiu esminį Jūsų kūrybinės veiklos ar asmeninio gyvenimo posūkį?

Tokio lūžio gal ir nebuvo. Vaikystė kaime nebuvo lengva – darbas, darbas, darbas. Sutikti geri žmonės daro įtaką.

Pamatyti geri meno kūriniai įkvepia. Tėvas buvo optimistas, mama – tylinti. Abu – man brangūs, abu – svarbūs. Dėl jų palankumo išėjau į meno platybes.

Apie šiandien... Kas šiandien Jums labiausiai rūpi ar jaudina šių dienų Lietuvos aktualijų kontekste?

Šiandien? Per LRT televiziją stebiu, klausausi, kas dedasi. Džiaugiuosi tuo, kad neša gerą žinią apie Lietuvą.

Pavyzdžiui, plaukikas Danas Rapšys grįžo su vėriniu aukso medalių – jau turiu viziją naujam paveikslui.

Apie rytojų... Kokią žinutę nusiųstumėte į ateitį, kokiais žodžiai prabiltumėte ar ką norėtumėt palinkėti mūsų šaliai ir jos ateities kartoms?

Žinia tokia – menas padeda gyventi, todėl kiek galima būk smalsus, gyvenk atvėręs akis, nepavydėk, gerbk kaimyną, kiekvienam sutiktam sakyk labas.

Nusišypsok. Parodyk savo gerumą. Kaip „Baltijos kelyje“ susiėmę už rankų eikime ratelio dainuodami „Jurgeli meistreli, mokyk savo vaikus...“

Kuo Jūs būtumėte ar svajotumėte būti, jei nebūtumėte tuo, kuo esate šiandien?

Kartais sutiktų klausiu: kuo užsiimate? Girdžiu atsakymą: esu pensininkas.

Laimei, dailininko profesija visai kitaip atrodo: kaip vynas – kuo senesnis, tuo vertingesnis, geresnis.

Svajonė? Turėti keliaujančią parodą iš vieno garsaus pasaulio muziejaus į kitą. Keliauti kartu su ja ir sutiktiems rodyti žemėlapyje tašką, kad tai – LIETUVA.

---

Nacionalinis fotoprojektas „Lietuva ir mes“ – tai Lietuvos valstybės atkūrimo 100-mečiui ir Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo 30-mečiui skirtas projektas, kurio metu nuotraukose užfiksuoti šimtai valstybės ir visuomenės veikėjų, mokslo, kultūros, meno, sporto pasaulio atstovų, verslininkų ir valstybinių įmonių vadovų, dvasininkų, tarnautojų, ūkininkų ir kitų profesijų Lietuvos žmonių, bendrai kuriančių mūsų šalį ir jos ateitį. Reprezentacinis ir monumentalus, iš daugiau nei 500 unikalių specialiai šiam fotoprojektui kuriamų, niekur anksčiau nepublikuotų, konceptualiai pačių įvairiausių bei lietuvių ir anglų kalbomis aprašytų fotografijų sudarytas albumas leis mūsų šalies partneriams, draugams ir svečiams iš arti pažinti šiandienos Lietuvą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.