Koronavirusas sėja paniką Lietuvos mokyklose: tėvai nesupranta, kas vyksta

„Dviems mano sūnums, prieš savaitę grįžusiems iš Jungtinės Karalystės ir neturintiems nei slogos, nei peršalimo simptomų, buvo liepta skubos tvarka palikti mokyklą. Jiems penktadienį yra šimtadienis, pasakyta jame nesirodyti“, – tokiais žodžiais į lrytas.lt redakciją trečiadienį kreipėsi vienoje sostinės gimnazijoje besimokančių abiturientų mama.

Koronavirusas sėja paniką Lietuvos ugdymo įstaigose.<br>M.Patašiaus nuotr.
Koronavirusas sėja paniką Lietuvos ugdymo įstaigose.<br>M.Patašiaus nuotr.
Koronavirusas sėja paniką Lietuvos ugdymo įstaigose.<br>M.Patašiaus nuotr.
Koronavirusas sėja paniką Lietuvos ugdymo įstaigose.<br>M.Patašiaus nuotr.
Koronavirusas sėja paniką Lietuvos ugdymo įstaigose.<br>T.Bauro nuotr.
Koronavirusas sėja paniką Lietuvos ugdymo įstaigose.<br>T.Bauro nuotr.
Koronavirusas sėja paniką Lietuvos ugdymo įstaigose.<br>T.Bauro nuotr.
Koronavirusas sėja paniką Lietuvos ugdymo įstaigose.<br>T.Bauro nuotr.
Koronavirusas sėja paniką Lietuvos ugdymo įstaigose.
Koronavirusas sėja paniką Lietuvos ugdymo įstaigose.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Feb 26, 2020, 5:41 PM, atnaujinta Feb 28, 2020, 9:35 AM

Trečiadienį popiet Lietuvoje dėl koronaviruso pavojaus visos valstybės mastu buvo paskelbta ekstremali situacija. Kaip rodo pavyzdžiai, kai kurios įstaigos priemonių ėmėsi dar prieš ekstremalios situacijos paskelbimą.

Antradienį ugdymo įstaigas pasiekė rekomendacijos, kaip elgtis su ugdytiniais, grįžusiais iš Kinijos ar Šiaurės Italijos. Minėtas mokytojos elgesys, pasak gimnazijos direktorės, galėjo būti pernelyg stropi reakcija į išplatintą ir viešojoje erdvėje nuolat kartojamą informaciją.

Liepta pasišalinti iš mokyklos

„Vilniaus Vytauto Didžiojo gimnazijoje mokosi du mano dvyliktokai. Šiandien atėjo auklėtoja ir paklausė, kas buvote Šiaurės Italijoje arba Azijos šalyse, tokių neatsirado. Paklausė, kas buvote kitose šalyse, maniškiai pasisakė, kad buvo Didžiojoje Britanijoje, Londone.

Mes grįžome prieš savaitę. Juos pakėlė iš pamokų, vieną vaiką ištraukė iš kontrolinio ir nuvedė pas seselę. Seselė pasakė, kad tarp Švietimo ministerijos rekomenduojamų šalių, iš kurių grįžus reikėtų karantinuotis, Didžiosios Britanijos nėra. Tai tiesiog reiktų save stebėti ir, jei atsiras sloga ar temperatūra, reikėtų nevykti į pamokas.

Auklėtoja juos ištraukė iš pamokų ir liepė skubos tvarka pasišalinti iš mokyklos. Jiems penktadienį yra šimtadienis, tai pasakė, kad apie šimtadienį net nesvajotų ir nesirodytų. Pirmadienį numatomas bandomasis biologijos egzaminas ir irgi dar neaišku, ar įleis. Kai paskambinau, man auklėtoja paaiškino taip: Švietimo ministerijos rekomenduotiname sąraše Didžiosios Britanijos nėra, bet direktorė davė vidaus įsakymą“, – situaciją apibrėžė abiturientų mama.

Moteris patikino, kad vaikai nėra peršalę ir neturi jokių ligos požymių. Jos teigimu, tokia panika dėl koronaviruso – perdėta. Maža to, mokykla, kurioje mokosi trečiasis jos vaikas, laikosi visiškai kitos pozicijos.

„Turiu trečią sūnų, kuris yra pradinukas ir mokosi kitoje mokykloje, tai paskambinau mokytojai, gal ir jį pasiimti. Ji patikino, kad tikrai ne“, – portalui lrytas.lt teigė gimnazistų mama.

Direktorė: galutinių sprendimų dar nėra

Vytauto Didžiojo gimnazijos direktorė Danutė Bronė Puchovičienė patikino, kad pati įsakymo dėl konkrečių mokinių ji kol kas tikrai nėra davusi. Maža to, direktorės teigimu, mokykloje trečiadienį rinksis ekstremalių situacijų grupė, kuri priims sprendimus, kaip reikėtų elgtis ir reaguoti.

D.B.Puchovičienė tvirtino, kad vadovaujasi sveikatos ministerijos ekstremalių situacijų operacijų centro išplatinta informacija.

„Negaliu pasakyti, ar vaikai buvo kažkur sąlytyje, būdami Jungtinėje Karalystėje. Aš asmeniškai niekam nepasakiau tiksliai, ką daryti. Renkamės šiandien ekstremalių situacijų visa komanda ir tarsimės, ką reikia daryti.

Kai ką jau esame padarę – apribojome svetimų žmonių atėjimą į gimnaziją. Auklėtojai, matyt, ėmėsi priemonių, sužinoję kas ir kur buvo. Tik šiandien parašiau įsakymą, kuris neišsiuntinėtas, išsiaiškinti, kokiose vietovėse buvo mokiniai per atostogas.

Galbūt labai stropiai auklėtojai vykdė, ką patys perskaitė ar išgirdo per televiziją“, – situaciją aiškino gimnazijos direktorė.

Anot mokyklos vadovės, susirinkus mokyklos ekstremalių situacijų grupei, bus priimtas protokolas, o kartu nuspręsta ir dėl šimtadienio.

Ministerija išplatino informaciją, numatoma teisė spręsti ir pačioms įstaigoms

Antradienį, reaguojant į Europoje plintantį koronavirusą, Švietimo, mokslo ir sporto ministerija išplatino pranešimą su rekomendacijomis, skirtomis įvairių pakopų ugdymo įstaigoms.

„Švietimo, mokslo ir sporto ministerija atkreipia švietimo įstaigų ir jų steigėjų dėmesį į Sveikatos apsaugos ministerijos rekomendacijas žmonėms, kurie neseniai grįžo iš Kinijos ar Šiaurės Italijos (Lombardijos, Veneto, Pjemonto ir Emilijos-Romanijos regionų), 14 dienų nuo paskutinės buvimo minėtose šalyse dienos likti namuose ir stebėti savo sveikatą.

Prašome švietimo įstaigų leisti darbuotojams bei mokiniams, studentams, jei jie pastaruoju metu grįžo iš minėtų šalių, nesilankyti švietimo įstaigoje, sudaryti sąlygas tokiems mokiniams, studentams mokytis nuotoliniu būdu, savarankiškai, darbuotojams – dirbti nuotoliniu būdu. Sprendimus, atsižvelgdamas į konkrečią situaciją, gali priimti įstaigos vadovas“, – rašoma ministerijos pranešime.

Bendruomenes informuoja ir universitetai

Informacija ir patarimai, kaip elgtis, Europoje daugėjant užsikrėtusiųjų koronavirusu, pasiekė ir universitetų bendruomenes. Pavyzdžiui, Vilniaus universiteto (VU) bendruomenei rekomendacijos buvo išsiųstos trečiadienį ryte.

„Mieli universiteto bendruomenės nariai <...> Jei ką tik grįžote iš Kinijos ar Šiaurės Italijos, vadovaudamiesi Sveikatos apsaugos ministerijos rekomendacija, raginame 14 dienų nuo jūsų grįžimo pasilikti namuose, stebėti savo sveikatą ir dirbti bei studijuoti nuotoliniu būdu. Tokiu būdu pasirūpinsite savo bei savo kolegų sveikata ir visi kartu mažinsime galimybę plisti Koronavirusui.

Padalinių vadovus, studijų programų vykdytojus bei dėstytojus kviečiame sudaryti galimybes studijuoti bei dirbti nuotoliniu būdu ir supratingai vertinti neatvykstančiųjų į darbą ar studijas situaciją. Darbuotojus, kurių darbo specifika neleidžia dirbti nuotoliniu būdu, kviečiame pasirūpinti nedarbingumo pažymėjimu, pranešant apie save Nacionaliniam visuomenės sveikatos centrui“, – buvo rašoma išplatintame laiške.

Tiesa, pirmosios rekomendacijos ir patarimai, kaip atpažinti koronavirusą, VU bendruomenę pasiekė beveik prieš mėnesį.

„Vilniaus universitetas yra itin didelė bendruomenė, vienijanti apie 25 tūkst. narių. Esame ir tarptautiška bendruomenė – turinti tiek studentų, tiek darbuotojų iš įvairiausių pasaulio šalių. Kiekvieno mūsų bendruomenės nario saugumas yra mūsų prioritetas, tad norime pasidalinti su jumis ekspertų parengta informacija apie Kinijoje plintantį koronavirusą, supažindinti, ką reiktų daryti, jei jis pasiektų Lietuvą“, – tokia žinutė su rekomendacijomis ir patarimais VU bendruomenę pasiekė sausio 30 d.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.