Į A. Verygos patarimą dėl grynųjų sureagavo Lietuvos bankas: tai klaidinga informacija

Šeštadienį Sveikatos apsaugos ministerijoje (SAM) vykusios spaudos konferencijos metu sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga tarp rekomendacijų, saugantis nuo koronaviruso grėsmių, paminėjo atsiskaitymų grynaisiais ribojimą.

 A.Verygai rekomendavus naudoti mažiau grynųjų, sureagavo Lietuvos bankas: tai klaidinga informacija.<br> Lrytas.lt montažas.
 A.Verygai rekomendavus naudoti mažiau grynųjų, sureagavo Lietuvos bankas: tai klaidinga informacija.<br> Lrytas.lt montažas.
 Aurelijus Veryga.<br>V.Skaraičio nuotr.
 Aurelijus Veryga.<br>V.Skaraičio nuotr.
Aurelijus Veryga.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Aurelijus Veryga.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Eurai.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Eurai.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Aurelijus Veryga.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Aurelijus Veryga.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Aurelijus Veryga.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Aurelijus Veryga.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

2020-02-29 15:43

Pasak Lietuvos banko (LB) atstovų, tokia informacija yra klaidinga: nėra įrodymų, kad koronavirusas plistų per eurų banknotus.

Beje ir pati SAM buvo išplatinusi pranešimą, kuriame nurodė, kad bent kol kas nėra jokios grėsmės naudoti grynuosius.

„Lietuvoje nustačius pirmąjį užsikrėtimo COVID-19 atvejį ir reaguojant į visuomenės baimes, Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) kartu su Lietuvos banku (LB) paaiškina, jog šiuo metu nėra įrodymų, kad koronavirusas (COVID-19) plistų per euro banknotus, – buvo rašoma spaudos pranešime. - Tai reiškia, kad žmonės toliau gali laisvai atsiskaitinėti grynaisiais pinigais.“

Rekomendavo nenaudoti, bet išplatino raminantį pranešimą

Šeštadienį vykusios spaudos konferencijos metu A.Veryga įvardijo keletą pagrindinių apsaugos rekomendacijų, viena iš jų – naudoti kuo mažiau grynųjų pinigų ir kuo daugiau, jei įmanoma, naudotis kortelėmis, kurios turi mažiau kontakto su rankomis.

„Tai yra tokia praktiška priemonė, nereikėtų jos suabsoliutinti, bet tiesiog žinoti, kad, na, tokioje situacijoje, kai plinta kažkokios infekcijos, tai ne tik korona virusas, bet yra gripo virusas, yra kitokių visokių infekcijų, yra rekomendacija mažiau naudotis grynaisiais pinigais, nes tai yra tas šaltinis, kurį žmonės laiko rankose, greitai perduoda vienas kitam“, – teigė A.Veryga.

Tačiau penktadienį vakare SAM išplatino pranešimą, kuriame teigiama, kad SAM kartu su LB aiškina, jog šiuo metu nėra įrodymų, kad koronavirusas (COVID-19) plistų per euro banknotus.

„Tai reiškia, kad žmonės toliau gali laisvai atsiskaitinėti grynaisiais pinigais. Tą leidžia teigti Eurosistemos dalyvių reguliariai atliekami tyrimai dėl galimo euro banknotų gamybos ir apyvartos poveikio visuomenės sveikatai, įskaitant ir viruso atvejus“, – buvo rašoma pranešime.

Sureagavo Lietuvos bankas

Po sveikatos apsaugos pasisakymo, nuskambėjusio šeštadienį vykusios spaudos konferencijos metu, į šiuos žodžius sureagavo LB atstovai.

Į portalą lrytas.lt kreipėsi LB Komunikacijos departamento direktorė Aiste Almanaite patikindama, kad raginimas vartoti mažiau grynųjų yra klaidinantis.

„Sulaukęs visuomenės klausimų, ar saugu naudotis grynaisiais pinigais ir ar jie negali tapti koronaviruso plitimo šaltiniu, Lietuvos bankas paaiškina: kol kas nėra įrodymų, kad koronavirusas plistų per eurų banknotus.

Viruso, kaip ir įprasto sezoninio gripo, atveju užsikrėtusio žmogaus kvėpavimo takų sekreto lašeliai patekę ant banknotų, kaip ir ant bet kurio kito paviršiaus, išlieka aktyvūs ribotą laiką.

Užsikrėtimo virusu per banknotus tikimybė yra labai maža, palyginti su kitais paviršiais (pvz. durų rankenomis, turėklais, šviesos jungikliais, pirkinių krepšeliais)“, – reaguojant į ministro žodžius, buvo rašoma oficialiame LB pranešime

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.