Skandalas dėl ugdymo lietuvių kalba: merė prakalbo apie „išgalvotus vaikus“

„Sąrašai buvo išgalvoti“, „vaikai be tėvelių“, „dokumentai neatitinka realybės“, –  tokie žodžiai, pasak į portalą lrytas.lt redakciją besikreipusių Vilniaus rajono gyventojų, nuskambėjo iš šio rajono merės Marijos Rekst lūpų, reaguojant į prašymą organizuoti ikimokyklinio ugdymo grupes lietuvių kalba.

Skandalas dėl ugdymo lietuvių kalba: merė prakalbo apie „išgalvotus vaikus“.<br> Lrytas.lt montažas.
Skandalas dėl ugdymo lietuvių kalba: merė prakalbo apie „išgalvotus vaikus“.<br> Lrytas.lt montažas.
Mokykla.<br>M.Patašiaus nuotr.
Mokykla.<br>M.Patašiaus nuotr.
Mokykla.<br>V.Skaraičio nuotr.
Mokykla.<br>V.Skaraičio nuotr.
Mokykla.<br>M.Patašiaus nuotr.
Mokykla.<br>M.Patašiaus nuotr.
Mokykla.<br>T.Bauro nuotr.
Mokykla.<br>T.Bauro nuotr.
Vilniaus rajono merė M.Rekst.
Vilniaus rajono merė M.Rekst.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

2020-03-02 06:17, atnaujinta 2020-03-02 12:08

Vilniaus rajono gyventojai tvirtino, kad raštus dėl vaikų ikimokyklinio ugdymo lietuvių kalba rašo dar nuo 2012 m., tačiau tokie prašymai savivaldybėje nėra svarstomi. Tuo tarpu, anot merės, jos žodžiai buvo suprasti netinkamai, o situaciją išspręsti padės diegiama centralizuota vaikų registracijos ir priėmimo į švietimo įstaigas informacinė sistema.

Nesutarimai dėl ugdymo lietuvių kalba

„2020 m. vasario 25 d. į Vilniaus rajono savivaldybę pristačiau raštą, kuriuo mes, Rastinėnų gyventojai, reikalaujame gerb. merės pagrįsti pasakytus teiginius, vykusiame 2020 m. sausio 31 d. tarybos posėdyje, apie suklastotus sąrašus ar nesamus vaikus.

Mus visus asmeniškai palietė bei įžeidė išsakyti teiginiai apie „išgalvotus“ vaikus. Jaučiamės apšmeižti bei apkaltinti nepagrįstais teiginiais. Galiu drąsiai teigti, kad sąrašai, kuriuos patys rinkome savo iniciatyva nebuvo suklastoti. Visi tėvai ir vaikai yra tikri, o ne išgalvoti. Juos pažįstu asmeniškai, kadangi mus suartino opi švietimo problema Rastinėnuose“, – tokiu laišku į portalo lrytas.lt redakciją kreipėsi Vilniaus rajono, Rastinėnų bendruomenės atstovė.

Moters teigimu, prašymai organizuoti ikimokyklinį ugdymą lietuvių kalba Vilniaus rajono savivaldybei siunčiami dar nuo 2012 m., tačiau į juos nėra deramai reaguojama.

O 2020 m. sausio 31 d. vykusio savivaldybės tarybos posėdžio metu išsakyti rajono merės M.Rekst teiginiai, kaip rašoma bendruomenės atstovės surašytame rašte, kuriuo ji kreipėsi į savivaldybę, „neatitinka tikrovės, yra lengvabūdiški ir įžeidžiantys Rastinėnų gyventojus“.

Papiktino teiginiai apie „išgalvotus sąrašus“

„Aš tik priminsiu jums, kad tie sąrašai buvo išgalvoti, vaikai be tėvelių. <...> mes turbūt nekalbėsim, mes matėme tuos parašus, matėm sąrašus ir čia ne pirmą kartą pateikiami dokumentai, kurie neatitinka...“, – šie Vilniaus rajono merės žodžiai, reaguojant į vaikų sąrašus, kuriems aktualus ikimokyklinis ugdymas lietuvių kalba, sukėlė Rastinėnų gyventojų pasipiktinimą.

Vilniaus rajono savivaldybės merė tikino, kad apgailestauja dėl susiklosčiusios situacijos.

„Apgailestauju, kad sausio mėnesį tarybos posėdyje dalyvavę tėveliai iš Rastinėnų kaimo mano išsakytus žodžius priėmė asmeniškai. Kalbėdama tikrai nenorėjau nieko įžeisti, o turėjau omeny situaciją Vilniaus rajone“, – tokį atsakymą, paprašyta pakomentuoti susiklosčiusią situaciją, portalui lrytas.lt pateikė M.Rekst.

Pateikti duomenys – nevisai tikslūs

Vilniaus rajono merė M.Rekst taip pat pateikė detalų paaiškinimą, kodėl kai kurie dokumentai, anot jos, galimai neatitinka realios situacijos. Tai, merės teigimu, lemia netinkamai ar netiksliai nurodomi duomenys, kur nepateikta ir informacija apie deklaruotą gyvenamąją vietą.

„Pavyzdžiui, dėl Riešės – tarybos narys Jonas Vasiliauskas tarybai teikė sprendimo projektą dėl ikimokyklinio ugdymo grupių lietuvių mokomąja kalba steigimo Riešėje. Prie sprendimo projekto buvo pateikti ne prašymai, o sąrašai, kuriuose nurodytas tik vaiko vardas, pavardė, gimimo data bei kontaktinis telefonas.

Nebuvo nurodomi vieno iš tėvų (globėjų, rūpintojų) duomenys, deklaruota gyvenamoji vieta, pageidaujama vaiko priėmimo į ikimokyklinio ugdymo grupę data. Trūko raštiškų prašymų priimti vaiką į ikimokyklinio ugdymo įstaigas.

Paprašius patikslinti duomenis, kaip tai numatyta Vaikų priėmimo į Vilniaus rajono savivaldybės švietimo įstaigų ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo grupes tvarkos apraše, buvo pateikta mažiau prašymų negu buvo norinčiųjų prieš tai teiktame sąraše, be to, daug tų prašymų buvo asmenų ne iš sąrašo arba vaikai, jau lankę kitą ugdymo įstaigą. Taip pat ne visuose prašymuose buvo nurodyta deklaruota gyvenamoji vieta.

Prašymų kiekis buvo žymiai mažesnis negu prieš tai pateiktame sąraše norinčiųjų. Tai leidžia daryti prielaidą, kad prašymai buvo teikiami siekiant dirbtinai sukurti ilgų eilių efektą“, – situaciją detalizavo M.Rekst.

Merė pateikė ir kitą pavyzdį.

„Kitas atvejis Kalveliuose, kai iš pateikiamo keliasdešimčių vaikų, norinčių lankyti darželį, sąrašo pradėjus steigti grupes, paaiškėjo, kad susirinks vos viena grupė, kadangi tas pats vaikas buvo registruotas keliose įstaigose. Vaikų ir vieno iš tėvų gyvenamoji vieta nebuvo deklaruota Vilniaus rajone, sąraše pasirašė seneliai ir kita.

Reali situacija neatitiko deklaruojamo poreikio Kalvelių seniūnijoje“, – savo atsakyme rašė Vilniaus rajono merė.

Problemą išspręs centralizuota sistema?

Vilniaus rajono savivaldybės merė patikino, kad, siekiant steigti ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo grupes ar švietimo įstaigas, išanalizuojami ir nustatomi poreikiai. Vis tik, esamos problemos galimai kyla dėl centralizuotos sistemos nebuvimo. Tačiau ši problema, pasak merės, turėtų būti išspręsta.

„Pagaliau pavyko pasiekti bendro sutarimo su Švietimo, mokslo ir sporto ministerija, diegiant bendrą centralizuotą vaikų registracijos ir priėmimo į švietimo įstaigų ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo grupes informacinę sistemą, kuri leis nustatyti tikslų norinčių patekti į įstaigas vaikų skaičių ir reguliuoti ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo paslaugų prieinamumą vietovėse, kur šis poreikis yra didžiausias.

Bendros sistemos sukūrimas padės išspręsti savivaldybėje iškilusius sunkumus dėl ikimokyklinio ugdymo – galima bus tikslingai planuoti ir formuoti vaikų srautus ir grupes, bus užtikrinta skaidri lankančių ir pageidaujančių lankyti grupes vaikų apskaita.

Taip pat vaikų tėvai (globėjai, rūpintojai) prašymus galės teikti elektroniniu būdu“, – paaiškino M.Rekst.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.