Apie posūkį ir legionieriaus poziciją prakalbęs A. Butkevičius: bus didžiulės permainos

Artėjant Seimo rinkimams aiškėja partijų ir politikų strategijos. Konservatorių sąrašą ves parlamentarė Ingrida Šimonytė, kuri nėra konservatorių partijos narė. O ilgametis Socialdemokratų partijos narys, buvęs premjeras Algirdas Butkevičius bus įrašytas į Lietuvos žaliųjų partijos sąrašą, bet Seimo nario mandato sieks kaip nepriklausomas kandidatas. Kodėl ilgametis socialdemokratas A.Butkevičius pasirinko Žaliųjų partiją?

Algirdas Butkevičius.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Algirdas Butkevičius.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Algirdas Butkevičius<br>D.Umbraso nuotr.
Algirdas Butkevičius<br>D.Umbraso nuotr.
Algirdas Butkevičius<br>D.Umbraso nuotr.
Algirdas Butkevičius<br>D.Umbraso nuotr.
Algirdas Butkevičius<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Algirdas Butkevičius<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Algirdas Butkevičius<br>T.Bauro nuotr.
Algirdas Butkevičius<br>T.Bauro nuotr.
Gintautas Paluckas, Algirdas Butkevičius, Andrius Palionis.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Gintautas Paluckas, Algirdas Butkevičius, Andrius Palionis.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Algirdas Butkevičius<br>D.Umbraso nuotr.
Algirdas Butkevičius<br>D.Umbraso nuotr.
Algirdas Butkevičius, Vytautas Kamblevičius, Rimas Andrikis, Juozas Imbrasas<br>V.Skaraičio nuotr.
Algirdas Butkevičius, Vytautas Kamblevičius, Rimas Andrikis, Juozas Imbrasas<br>V.Skaraičio nuotr.
Algirdas Butkevičius, Rimas Andrikis<br>D.Umbraso nuotr.
Algirdas Butkevičius, Rimas Andrikis<br>D.Umbraso nuotr.
Algirdas Butkevičius, Rimas Andrikis<br>D.Umbraso nuotr.
Algirdas Butkevičius, Rimas Andrikis<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (10)

Lrytas.lt

Mar 4, 2020, 6:10 AM, atnaujinta Mar 4, 2020, 10:39 AM

Apie tai „Lietuvos ryto“ televizijos laidoje „Lietuva tiesiogiai“ žurnalistas Andrius Kavaliauskas kalbėjosi su A.Butkevičiumi bei Lietuvos žaliųjų partijos lyderiu Remigijumi Lapinsku.

– Pone Butkevičiau, kodėl nutarėte tapti žaliuoju?

A.Butkevičius: Pirmiausia, aš jau prieš metus laiko esu apsisprendęs, kad dalyvausiu Vilkaviškio rajone, Vilkaviškio apygardoje kaip nepriklausomas kandidatas. Turėjau pakvietimų pastaruoju metu keletą iš įvairių partijų ir aišku, buvo viena iš tokių diskusijų gal prieš pusantrų metų dėl sugrįžimo į Socialdemokratų partiją. Vis dėl to aš socialdemokratas esu nuo 1991 m. ir tikrai esu daug nuveikęs.

Žaliųjų partija man yra ta partija, kuri artima dėl to, kad atitinka mano, kaip žmogaus, asmenines nuostatas. Lietuvos žaliųjų partija ir su savo ideologija, programa yra artima Socialdemokratų partijos ideologijai. Kiek jau pažįstu toje partijoje esančių narių, kaip žmonės man imponuoja ir manau, kad ta partija, nors šiuo metu yra su mažu reitingu, bet tikiuosi, kad turi didelę perspektyvą žiūrint į ateitį.

– Gal galite įvardinti partijas, kurios jums siūlė prie jų prisijungti?

A.Butkevičius: Praktiškai visos – kažkada siūlė ir socialdemokratai sugrįžti, tik aišku konservatoriai nesiūlė. Tik aišku, juoko forma irgi kvietė Seime. Visos partijos, kiek aš žinau – ne visos 41 partija, bet parlamentinės partijos tikrai visos. Ir kai kurios net ne parlamentinės partijos, kurios dabar kuriasi, tikisi įregistruoti ir dalyvaus kaip partija rinkimuose.

– Kodėl negrįžote pas socialdemokratus? Buvo toks svarstymas vasarą.

A.Butkevičius: Buvo toks svarstymas, galutinis jų sprendimas buvo kad tie, kurie atsiskyrė nuo Socialdemokratų partijos, nebus sugrąžinami į partiją.

– Čia buvo jų sprendimas?

A.Butkevičius: Jų sprendimas. Nors jie patys tam tikrą laikotarpį kvietė, dar ir mano kabinete vyko pokalbiai su dabartiniu pirmininku Gintautu Palucku, bet jie, matyt, partijos vadovybės lygyje nusprendė, kad lyg mes išdavėm partiją. Aš manau, kad jie išdavė valdančiąją daugumą, norėdami valstybėje destabilizuoti politinę situaciją.

– Pone Lapinskai, ar galite atskleisti, kokia vieta partijos sąraše yra numatyta A.Butkevičiui?

R.Lapinskas: Mes apie vietas šiandien dar nekalbėsime. Kai kalbėjom apie bendradarbiavimą, tikrai ne vietos buvo svarbiausia. Man svarbiau visiems klausytojams, kuriems įdomu, kaip čia premjeras A.Butkevičius atsidūrė Lietuvos žaliųjų partijos akiratyje, atskleisti mūsų mąstymo logiką. O ji labai paprasta.

Vertybės A.Butkevičiaus jau įvardintos ir mūsų yra panašios, nes mes esame taipogi centro kairioji jėga. Mes pripažįstame stiprų valstybės vaidmenį, ypač aplinkosaugos klausimuose manome, kad palikti savieigai tokių klausimų tikrai negalima.

Kai eina kalba apie socialinius dalykus, žmones, kurie negali savimi pasirūpinti, manome, kad turi turėti valstybė mechanizmus, įsikišti ir daryti.

– Jūs buvote iniciatorius ar ponas Butkevičius?

R.Lapinskas: Pavadinkime tai idealioji sutaptis. Galbūt sutapo fluidai ar kažkas ir mums pasisekė. Šiaip reikia suprasti, kad turėdamas tokią didelę patirtį ir užimdamas tokius postus kaip premjero, gerbiamas A.Butkevičius yra padaręs ir daug žalių dalykų. Ir negalima sakyti, kad jam svetima žalia samprata – atsinaujinančios energetikos vystymas, būsto energetinio efektyvumo klausimų sprendimai.

Tai absoliučiai žali dalykai ir apie juos mums tekę diskutuoti dar tuo metu, kai aš aktyviai politikoje nesireiškiau. Dabar, kai žiūrime į priekį, matome Europos žaliąjį kursą, kad Žaliasis kursas yra naujoji normalybė. Arba, kitaip tariant, visa ekonomika, ekonominis vežimas turės būti pasuktas žaliuoju keliu.

Ir vėlgi, tai yra apie ekonomiką, santykį valstybės su žmogum, socialinius dalykus, darbo vietas, žaliąsias darbo vietas ir panašiai. Manau, kad gerbiamo A.Butkevičiaus patyrimas šioje vietoje yra labai svarbus ir sustiprins mūsų galimybes pasiūlyti Lietuvai tuos dalykus, kurie truktels Lietuvą šiek tiek į priekį.

– Pone Butkevičiau, ar derybose kėlėte kokias nors sąlygas, kokiomis sutiktumėte prisijungti prieš Žaliųjų partijos sąrašo?

A.Butkevičius: Ne, tikrai nekėliau jokių sąlygų. Kada esi vienas, kaip Seimo narys, labai sudėtinga dirbti ir pačiame Seime. Aišku, tada visos jėgos atiduodamos pagrinde apygardai. Aš vasario 18-19 d. buvau Briuselyje, Europos Parlamente, ten iš visų Europos Sąjungos šalių buvo deleguoti politikai, iš Lietuvos buvo 4.

Ir man, kaip patyrusiam politikui, tikrai buvo įdomu išgirsti, kokios yra numatomos gairės ir kas bus daroma perspektyvoje su klimato kaita. Buvo daromi keli pranešimai, Lietuva apie tai turėjo pradėti kalbėti anksčiau, laukia didžiuliai iššūkiai.

Klimato kaitos programa ar veiksmų programa, kuri bus artimiausiu metu pateikta, buvo susieta ir su ekonomika, ir socialine politika, ir viešaisiais finansais, kas mane, kaip ekonomistą, irgi patraukė.

– Į partiją jūs kol kas neįstojote, tik būsite įtrauktas į sąrašą, bet dalyvaujate vienmandatėje apygardoje. Kodėl neįstojate į partiją?

A.Butkevičius: Aš norėčiau susipažinti su kai kuriais kitais Lietuvos žaliųjų partijos nariais, kad neatsitiktų taip, kaip buvo Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos nariai išrinkti: susitiko Seime beveik pirmą kartą vienas kito nepažinodami.

Laikas iki Seimo rinkimų nėra didelis ir tikiuosi, kad ir Lietuvos žaliųjų partijos tarybos posėdžiuose, diskusijose dalyvaujant gali pamatyti, koks akiratis kitų partijos narių ir tada, įvertinęs visa tai, priimsiu tam tikrą sprendimą.

– Pone Lapinskai, jus tenkina tokia A.Butkevičiaus, kaip politinio legionieriaus, pozicija?

R.Lapinskas: Nepavadinčiau tos pozicijos legionieriaus. Manyčiau, tai išmintinga tikro politiko pozicija. A.Butkevičiaus vietoje aš pats, ko gero, lygiai taip pat daryčiau, jeigu manyčiau, kad dėl kažkokių priežasčių man reikia keisti politinę jėga. Ačiū Dievui, tikrai to nebus, bet manau, kad tai išmintinga, normali pozicija.

Reikia suprasti, kad mūsų partija yra viena jauniausių realių partijų Lietuvoje, veikianti nuo 2011 m. Mes 9 metus brendome, prie tų sąlygų kaupėm savo gilią išmintį. Ne tik žodžius, lozungus, bet realius veiksmus, kuriuos turėtume atlikti, įgavę valdžią tam, kad įgyvendintume savo idėjas.

Būtent diskusija, platesnė diskusija žmogaus, kuris ateina iš kitokios politinės kultūros ir sprendimų priėmimo, praturtins mūsų akiratį, partiją ir ją sustiprins. Diskusijose demokratijoje gimsta tiesa.

– Tikitės partijos reitingų šuolio, kad A.Butkevičius padės jums įveikti 5 proc. barjerą?

R.Lapinskas: Mūsų partijos, kuri yra valstybės nefinansuojama partija, užsispyrusiai dirbam 9 metus, kaupiam išmintį. Mūsų partijos strategija yra stiprūs vienmandatininkai ir jie bus pagrinde lyderiai kažkurių sričių. Tai regioniniai lyderiai vietinių bendruomenių,profesiniai lyderiai ir panašiai.

– Kokie yra keliami kriterijai, norint patekti į Žaliųjų partijos rinkimų sąrašą? Tarkime, aš galėčiau pretenduoti į pirmąjį dešimtuką?

R.Lapinskas: Ar pirmą dešimtuką nežinau, nes tai demokratinė procedūra. Jeigu iš jūsų paskos nesivelka jokia korupcinė uodega, tada galėtumėt. Tai vienintelis stiprus, didelis reikalavimas.

Aš esu visiems mūsų partijos nariams ir vienmandatininkams pasakęs: aš už mūsų partiją, narius kausiuos kaip liūtas, ginsiu dėl įvairiausių dalykų, bet dėl vieno dalyko iš karto sakau, kad negalėsiu apginti ir neginsiu – tai yra korupcija.

– O aplinkos tarša? Tarkim, nuotekas į Kuršių marias leidžiančio fabriko vadovas galėtų tapti jūsų partijos nariu?

R.Lapinskas: Vienareikšmiškai ne, apie ką jūs kalbat. Sveiko proto reikia turėti.

– Pone Butkevičiau, sieksite Seimo nario mandato kaip nepriklausomas kandidatas. Kaip paaiškinsite rinkėjams, kad tai tas pats A.Butkevičius, kurį dauguma turbūt vis dar sieja su Socialdemokratų partija, dabar staiga tapo žaliuoju?

A.Butkevičius: Socialdemokratų partijos būna uždaromos netgi tiems politikams, kurie prasidėjo prie tos partijos sukūrimo. Aš tikrai dalyvavau Socialdemokratų partijos gyvenime nuo to laikotarpio, kai buvo 18 skyrių sukurta.

Važinėjau po Lietuvą, nors gyvenau Vilkaviškyje. Nekalbant apie tai, kad dalyvavau Vilkaviškio skyriaus įkūrime. Aš jaučiu atsakomybę Lietuvoje prieš tam tikrus keliamus uždavinius iš tarptautinės aplinkos, todėl kad esu politikas, kuris jau patyręs.

Dirbant mūsų valstybėje, taip pat bendraujant už Lietuvos ribų, ES ir pasaulyje turi kolegų, su kuriais teko bendrauti. Pirmiausia ta patirtis ir nulems, žiūrint į ateitį, kokie laukia iššūkiai Lietuvoje.

– Tai, kad tapsite Žaliųjų sąrašo nariu, kaip nors keis jūsų rinkimų strategiją?

A.Butkevičius: Ne, visiškai nekeis. Ji atitinka mano asmenines vertybes, ką deklaruoja Lietuvos žaliųjų partija savo ideologijoje. Kaip žmogaus, kaip politiko. Manau, kad aš su savo idėjomis, jeigu bus partija išrinkta į Seimą, komandoje dirbsiu, siekiant padaryti tam tikrus pokyčius.

– Kiek jumyse yra socialdemokrato ir kiek žaliojo?

A.Butkevičius: Aš esu realistas. Kai kada, būdamas socialdemokratu, buvau pavadintas neoliberalu dėl tam tikros vykdomos mokesčių politikos, Darbo kodekso. Bet buvom pas prezidentą, kur sukviesta darbo grupė – stengiausi kaip realistas kad pritraukti daugiau tiesioginių užsienio investicijų, kur Lietuva atsilieka.

Čia yra mano asmeninės nuostatos, aš esu realistas, žinau, kad pirmiausia dėmesys turi būti skiriamas ekonomikos augimui.

– Kalbant apie aplinkosaugą, kokius jūs išskirtumėte savo pagrindinius darbus aplinkosaugos srityje?

A.Butkevičius: Aš jau netgi esu kaip buvęs premjeras nuveikęs, pavyzdžiui, gyvenamųjų namų renovacija. 2013 m. buvo priimta programa, 2016 m. jau mes renovavome 770 namų. Šiuo metu kažkodėl 260 renovuota, praeitais metais 240. Perėjom prie biokuro ir gamybos, ir naudojimo – tai irgi buvo praeitos Vyriausybės didžiausias nuopelnas ir tą pripažino netgi Europos Komisija.

Kitas kelias – energetinio efektyvumo programa, kurioje kalbama, kad kuo mažiau vartoti gamtinių dujų, elektros energijos, kurią mes importuojame, o pereiti prie saulės baterijų ir kitų dalykų. Kiti dalykai, kurie numatyti naujoje Europos Komisijos būsimame veiksmų plane, kuris remiasi žaliuoju susitarimu. Aš su jais esu puikiai susipažinęs ir matau, kad galėčiau be įdirbio startuoti iš karto įgyvendinime.

– Pone Lapinskai, sakėte, kad jūsų strategija per Seimo rinkimus bus stiprūs vienmandatininkai. Gal atsiras daugiau žinomų pavardžių?

R.Lapinskas: Aš nežinau, ką jūs vadinate žinomomis pavardėm. Tarkim, ar žinoma Lietuvai profesoriau, akademiko, mūsų partijos nario Vytauto Nekrošiaus pavardė?

– Žinoma.

R.Lapinskas: Reiškia, jis žinomas žmogus.

– Turiu omenyje naujas pavardes.

R.Lapinskas: Tarkime, ar žinoma pavardė profesoriaus, kalbininko Antano Smetonos?

– Taip.

R.Lapinskas: Ji bus mūsų partijos sąraše. Ar žinoma eksemigranto pajūrio ekologija užsiimančio visuomenininko Dovydo Petrošiaus pavardė? Matyt, nelabai. Bet jis irgi bus mūsų partijos sąraše.

– Su kokiomis politinėmis jėgomis jūs sietumėte savo ateitį, jeigu jūsų atstovai būtų išrinkti į Seimą? Dabar yra vienintelis Linas Balsys, galbūt po kitų Seimo rinkimų bus daugiau.

R.Lapinskas: L.Balsys nėra mūsų partijos narys šiai dienai, tai nereikėtų daryti klaidos.

– Bet jis turbūt vienintelis ir labiausiai girdimas iš Lietuvos žaliųjų.

R.Lapinskas: Bet jis nėra žaliasis šiai dienai, jis nėra partijos narys, išstojo praeitų metų spalio mėnesį. Mes, be abejo, kaip centro kairės partija, esame orientuoti į tas politines jėgas, kurios turi panašių veikimo tikslų.

– Dabar valdžioje esantys valstiečiai ir žalieji įeina?

R.Lapinskas: Su valstiečių vienu kitu nariu, kurie demonstruoja realų žalumą mes galėtume bandyti kalbėtis. Bet toje keistoje partijoje nematau nei valstiečių, nei žaliųjų. Mano toks vertinimas, galite mane už jį peikti ar ką, bet šiai dienai tai, kas daroma su Lietuvos miškais, nežmoniška pjūtimi, kas yra miestuose daroma su medžių griuvimu tiesiog masiniu, su aplinkosaugos reformomis, kurios niekaip nepasibaigia ir pinigų ten amžiais nėra ir negali realaus darbo daryti.

Aš nesuprantu tos politikos, ten nėra jokios žalios politikos. Ten yra antižalia politika.

– Pone Butkevičiau, vertinant iš dabartinių aktualijų aplinkosaugos srityje, kokius darbus jūs vadintumėte prioritetiniais? Ką būtina nedelsiant daryti?

A.Butkevičius: Bus labai didžiulės permainos, susietos su naujom finansinėm perspektyvom. Lietuva turėtų, įvertinusi žaliąjį startą, atkreipti dėmesį į dvi pagrindines kryptis: transportas ir žemės ūkio sektorius.

Žemės ūkio sektoriui yra keliami didžiuliai uždaviniai, čia reikės nacionaliniu lygiu labai pakovoti, apsaugant žemdirbius, motyvuojant tuo, kad mūsų žemdirbiai tiesiogines išmokas gauna mažesnes negu Prancūzija, Austrija ar kita šalis. Tai reiškia, pablogins iš karto konkurencingumą.

– Nelabai pamotyvuosit, 7 metų finansinis planas.

A.Butkevičius: Reikia vadovautis racionaliu protu. Kaip ir transportininkams. Priėmė Mobilumo paketą ir iš karto mačiau, kokie yra keliami reikalavimai transporto sektoriui. Mano, kaip patyrusio politiko, tikslas yra: pirmiausia aš pasidarau analizę, kokie sektoriai.

Kitas tikslas, pritraukti kuo daugiau inovacijų, investicijų, nes tie projektai, kurie bus įgyvendinami nuo 2021 m., turės būti susieti su klimato kaita, įvertinus, koks bus poveikis klimato kaitai, įgyvendinus vieną ar kitą projektą.

„Lietuva tiesiogiai“ – nuo antradienio iki ketvirtadienio 16.30 ir 23.30 val. per „Lietuvos ryto“ TV.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.