Lietuvos URM išsakė paramą Nyderlandams dėl lėktuvo numušimo bylos

Lietuvos užsienio reikalų ministerija šeštadienį išsakė paramą Nyderlandų planams už akių teisti keturis žmones dėl lėktuvo numušimo virš Ukrainos 2014 metais.

 2014 metų liepos 17 dieną numušus reisu MH17 skridusį lėktuvą žuvo 298 keleiviai ir įgulos nariai. <br>Reuters/Scanpix nuotr.
 2014 metų liepos 17 dieną numušus reisu MH17 skridusį lėktuvą žuvo 298 keleiviai ir įgulos nariai. <br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 7, 2020, 3:07 PM

„Lietuva pritaria, kad kovo 9 dieną būtų pradėtas baudžiamasis procesas keturiems įtariamiesiems, kuriems pareikšti baudžiamieji kaltinimai dėl reisu MH17 skridusio lėktuvo numušimo virš laikinai okupuotos Ukrainos teritorijos“, – rašoma ministerijos pranešime spaduai.

2014 metų liepos 17 dieną numušus reisu MH17 skridusį lėktuvą žuvo 298 keleiviai ir įgulos nariai.

Anot Lietuvos URM, baudžiamojo proceso pradžia turi būti laikoma svarbiu žingsniu siekiant išsiaiškinti tiesą, užtikrinti teisingumą aukoms ir jų artimiausiems giminaičiams, taip pat patraukti atsakomybėn asmenis, atsakingus už minėto orlaivio numušimą.

„Visiškai pasitikime teisinėmis procedūromis, pagal Nyderlandų teisės aktus vyksiančiomis Nyderlandų teisme, taip pat nepriklausomumu ir profesionalumu teisėjų, kurie už akių priims sprendimą dėl keturių įtariamųjų galimai tiesioginio vaidmens numušant reiso MH17 lėktuvą“, – teigia Lietuvos URM.

Lietuvos URM pareiškime paragino Rusiją „prisiimti atsakomybę ir visapusiškai bendradarbiauti atliekant tyrimą“.

Iš Amsterdamo į Kvala Lumpūrą skridęs lėktuvas buvo numuštas Rusijoje pagaminta raketa, virš prorusiškų separatistų kontroliuojamos Rytų Ukrainos dalies. Lėktuvui sudužus nuolaužos ir lavonai išsibarstė didelėje teritorijoje.

Nyderlandų pareigūnų vadovaujami tarptautiniai tyrėjai pernai pateikė pirmuosius kaltinimus šioje byloje: rusams Igoriui Girkinui, Sergejui Dubinskiui, Olegui Pulatovui ir Ukrainos piliečiui Leonidui Charčenkai. Nė vieno iš jų pirmadienį tikriausiai nebus teisme.

196 žuvusieji yra iš Nyderlandų, ir šios šalies pareigūnai, padedami Australijos, Belgijos, Malaizijos ir Ukrainos, tyrė bylą.

Tyrėjai sako, kad priešlėktuvinė raketa BUK buvo paleista iš separatistų teritorijos ir kad ją separatistams pristatė Rusija, todėl Nyderlandai ir Australija yra pareiškę, kad laiko Rusiją atsakinga šalimi.

Maskva sako abejojanti tyrimo objektyvumu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.