Arūnas Karaliūnas. Mūsų, kauniečių, – jau 300 tūkstančių!

Iš užsienio šalių sugrįžo turbūt visi Lietuvos gyventojai, kurie norėjo sugrįžti. Ramiau praleisti pavojingą metą kartu su artimaisiais nusprendė net tie žmonės, kurie visai neseniai Lietuvą vadino varguolių šalimi ir prisiekinėjo, kad niekada nekirs jos sieną žyminčių linijų.

 Arūnas Karaliūnas.<br> M.Patašiaus nuotr.
 Arūnas Karaliūnas.<br> M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 29, 2020, 7:00 AM

Nors Kauno gatvės visiškai ištuštėjo, surikiavus visus šiuo metu mieste esančius kauniečius susidarytų gerokai ilgesnė eilė negu prieš porą mėnesių, kai jie lenkė nugarą Anglijos ir Norvegijos fabrikuose arba mėgavosi kaitria Egipto saule.

Statistikos departamento duomenimis, 2018-ųjų pradžioje Kaune gyveno 288 363 gyventojai, 2019-ųjų – 286 763, o šiemet – 289 380.

Galima drąsiai spėti, kad po didžiųjų sugrįžtuvių mūsų, kauniečių, skaičius perkopė 300 tūkstančių ribą!

Pastarųjų savaičių įvykių fone Kauno miesto ir rajono vadovų karas dėl teritorijos ir žmonių skirstymas į tikrus kauniečius ir kaimynų sąskaita gyvenančius atėjūnus kelia tik niūrią šypseną.

Priešingai – niekam nereikėjo paskutiniais reisais į Kauno oro uostą atskridusių keleivių, mat savivaldybės buvo įpareigotos rūpintis priverstine jų izoliacija. Kauno valdžia turbūt net paslapčia džiūgavo, kad oro uostas liko Kauno rajono savivaldybės valdose.

O atvykėliai nesivaržydami reiškė pageidavimus – tai viešbučio kambarys per mažas, tai dantų šepetėlio neturi, tai interneto ryšys neveikia.

Be jokių vietos valdžios pastangų Kauno gyventojų skaičius padidėjo, o dabar galima spėlioti, kaip klostysis įvykiai, kai visą šalį sukaustęs karantinas pasibaigs.

Šviesioji šio reiškinio pusė – daugelį metų emigracijoje gyvenę žmonės pagaliau turės progą susitikti su seniai matytais giminaičiais ar draugais, išvysti pokyčius šalyje.

Galbūt įvertinę visas aplinkybes jie nuspręs ilgiau pasilikti Lietuvoje, nes po visą pasaulį sukrėtusios pandemijos gyvenimo sąlygos emigrantų pamėgtuose kraštuose taip pat gali smarkiai pasikeisti.

Atvykėliams reikės būsto, baldų, transporto priemonių ir gausybės kitų smulkmenų, kurių prireikia kasdieniame gyvenime. Visos šios sugrįžusių emigrantų išlaidos taptų bent nedideliu gyvybės eliksyro lašeliu smūgį patyrusiai šalies ekonomikai.

O gal verslumu garsėjantys kauniečiai namo parsivežė naujų verslo idėjų ir sugebės ne tik pasirūpinti savimi, bet ir įkurs naujų darbo vietų?

Tuo metu Kaunas išliks antruoju pagal dydį šalies miestu, mat dėl gyventojų skaičiaus mažėjimo kilo rimta grėsmė per 2023-iųjų savivaldos rinkimus miesto tarybos narių skaičių sumažinti iki 31 – tiek jų renkama į Klaipėdos ir Šiaulių tarybą.

Teisėsaugos pareigūnai jau kalba ir apie tamsiąją emigrantų sugrįžimo bangos pusę, kuri pradės kilti atšaukus karantiną.

Jau pirmosiomis dienomis nualinti įkalinimo namuose ir ištroškę bendravimo žmonės plūstelės į barus ar bičiulių namus.

Nevaldomos linksmybės, per kurias gausiai liejasi svaigieji gėrimai, gali smarkiai susukti galvą. Laisvės pojūčio efektą dar labiau sustiprins mažiausiai kelios savaitės, praleistos karantine.

Tuomet jau policijos pareigūnams teks ne drausminti karantino nesilaikančius gyventojus, o aiškintis vandalų išpuolių, smurto ar net nužudymo aplinkybes.

Kitas galimas reiškinys – padidėjęs vagysčių skaičius. Už nugvelbtą daiktą gauti pinigai gali būti vienintelis be nuolatinio užsiėmimo likusių ir jokių santaupų neturinčių žmonių pajamų šaltinis.

Stebint iš užsienio grįžtančių emigrantų elgesį keltuose ir net lėktuvuose toks scenarijus labai tikėtinas.

Galbūt kilusi grėsmė pakeis nevykusius įpročius? Vargu. Žmonės niekaip neatsikrato savybės labai greitai užmiršti net skaudžiausias pamokas.

„Laikinoji sostinė“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.