Politinės rietenos Varėnoje: vietoj ligonių priežiūros medikams teko vykti į tarybos posėdį

Kai paaiškėjo, kad kovo 31 d. Varėnos rajono savivaldybės tarybos posėdyje nebus kvorumo, rajono mero Algio Kašėtos paliepimu kone varu buvo sukviesti medikai, esantys taryboje. Tarp jų buvo ir itin svarbių Varėnos medicinos įstaigų padalinių vadovai, kuriems karantino metu derėtų laikytis ypatingo saugumo.

 Varėnos rajono meras A.Kašėta.<br>T.Bauro nuotr.
 Varėnos rajono meras A.Kašėta.<br>T.Bauro nuotr.
Varėnos savivaldybė.<br>V.Balkūnas
Varėnos savivaldybė.<br>V.Balkūnas
 Varėnos rajono meras A.Kašėta.<br>R.Neverbicko nuotr.
 Varėnos rajono meras A.Kašėta.<br>R.Neverbicko nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2020-04-01 20:52

Varėnos savivaldybės tarybos opozicija prašė mero per karantiną organizuoti darbą nuotoliniu būdu, nes tam yra visos techninės priemonės.

„Lietuvos savivaldybių asociacija ir daugelis savivaldybių jau pradėjo tam ruoštis, o kai kurios savivaldybės, pavyzdžiui, Ukmergės ir Prienų, tai sėkmingai išbandė.

Tačiau Varėnos rajono savivaldybė nusprendė organizuoti tarybos ir komitetų posėdžius įprasta tvarka, suvaryti 25 tarybos narius, administracijos darbuotojus bei savivaldybės įstaigų ir įmonių darbuotojus į vieną patalpą, ir taip rizikuoti žmonių sveikata.

Dėl tokios situacijos raštu kreipiausi į Varėnos rajono merą Algį Kašėtą su prašymu atidėti visus numatomus posėdžius arba organizuoti juos nuotoliniu būdu“, – savo pareiškime prieš tarybos posėdį teigė tarybos narys, socialdemokratas Povilas Saulevičius.

Tačiau meras į opozicijos prašymus nekreipė dėmesio.

Medikus kvietėsi kaip gelbėtojus

Užuot karantino metu prižiūrėję ligonius, Varėnos medikai buvo priversti paklusti mero nurodymams dalyvauti tarybos posėdyje.

„Jei savo pareigą būtų vykdę tarybos nariai, priskiriantys save opozicijai, posėdyje būtų apsieita ir be medikų. Jie buvo pakviesti, sužinojus, kad posėdį boikotuos visi opozicijos nariai. Belieka apgailestauti, kad šiuo metu, kai pigiam politikavimui neturėtų būti vietos, kolegoms pritrūko supratimo ir atsakomybės.

Posėdyje dalyvavusiems tarybos nariams buvo sudarytos visos sąlygos išvengti rizikos – jie dirbo su apsauginėmis kaukėmis ir saugiu atstumu vienas nuo kito“, – A. Kašėtos atsakymą portalui lrytas.lt perdavė jo atstovė.

Iš tarybos posėdžio įrašo matėsi, kad šalia mero sėdėję tarybos nariai buvo užsidėję kaukes, o pačiam A. Kašėtai kaukė trukdė, nes dėl jos rasojo akiniai, todėl jis ją kurį laiką buvo nusiėmęs.

Komentarų gelbėtojai vengė

Varėnos ligoninės vadovas Algirdas Miklyčius komentarų dėl savo pavaldinių politinės veiklos vengė: „Jie – savivaldybės tarybos nariai, o ne – medikai“.

Daugiau A. Miklyčius nieko komentuoti nepanoro. Savivaldybės tarybos posėdyje dalyvavo jo pavaduotojas valdymui ir infrastruktūrai Kęstutis Budėnas. Tiesa, jis iš tikrųjų – ne medikas.

Ne itin kalbūs buvo ir kiti medikai. „Kodėl aš jums turėčiau teikti komentarus“? – atkirto Reanimacijos, intensyvios terapijos ir operacinės skyriaus vedėja Rasa Kačiurinienė, paklausta, ar jai saugu karantino metu dalyvauti savivaldybės tarybos posėdžiuose.

Pirminės sveikatos priežiūros centro direktoriaus pavaduotojas Saulius Ivanauskas irgi kalbėjo be medikams deramos empatijos: „Jokių interviu neduosiu, nes dirbu už save ir už sergantį vadovą“.

Seimas dar pataisė įstatymą

Jeigu visos šalies savivaldybės paisytų įstatymų tik paraidžiui, tai privalėtų vadovautis šių metų kovo 17 d. Seime priimtomis Vietos savivaldos įstatymo pataisomis, pagal kurias savivaldybės tarybos posėdžiai gali vykti nuotoliniu būdu, tik jeigu priimami neatidėliotinai būtini sprendimai, susiję su nepaprastąja padėtimi, ekstremaliąja situacija ar karantinu.

Jeigu prezidentas Gitanas Nausėda pasirašys Seime kovo 31 d. pritartoms papildomoms Vietos savivaldos įstatymo pataisoms, šalies savivaldybių tarybos įgis teisę posėdžiauti nuotoliniu būdu ir dėl einamųjų reikalų.

Tačiau savivaldybių tarybų, jau net nelaukdamos šalies vadovo sprendimo, pirmiausia, paiso saugumo ir posėdžiauja nuotoliniu būdu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.