Į Mažojo Klaipėdos licėjaus mokinių tėvų prašymus sumažinti mokestį – ir direktorės atsakymas

Portale lrytas.lt paviešintas Mažojo Klaipėdos licėjaus tėvų prašymas per karantiną sumažinti už mokinių ugdymą mokamą mokestį bent 50 procentų ir iš šios įstaigos gautas atsakymas, kad mėnesinis mokestis bus sumažintas tik 10 procentų sukėlė ne tik tokį atsakymą gavusių tėvų nepasitenkinimą, bet ir sulaukė nevienareikšmiškos skaitytojų reakcijos.

Į Mažojo Klaipėdos licėjaus mokinių tėvų prašymus sumažinti mokestį – ir direktorės atsakymas.<br>D.Umbraso nuotr.
Į Mažojo Klaipėdos licėjaus mokinių tėvų prašymus sumažinti mokestį – ir direktorės atsakymas.<br>D.Umbraso nuotr.
Į Mažojo Klaipėdos licėjaus mokinių tėvų prašymus sumažinti mokestį – ir direktorės atsakymas.<br>D.Umbraso nuotr.
Į Mažojo Klaipėdos licėjaus mokinių tėvų prašymus sumažinti mokestį – ir direktorės atsakymas.<br>D.Umbraso nuotr.
Į Mažojo Klaipėdos licėjaus mokinių tėvų prašymus sumažinti mokestį – ir direktorės atsakymas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Į Mažojo Klaipėdos licėjaus mokinių tėvų prašymus sumažinti mokestį – ir direktorės atsakymas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Į Mažojo Klaipėdos licėjaus mokinių tėvų prašymus sumažinti mokestį – ir direktorės atsakymas.<br>M.Patašiaus nuotr.
Į Mažojo Klaipėdos licėjaus mokinių tėvų prašymus sumažinti mokestį – ir direktorės atsakymas.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Apr 6, 2020, 5:29 PM, atnaujinta Apr 6, 2020, 7:04 PM

Įžvelgė norą pasipelnyti

„Neturime jokių priekaištų mokytojoms, bet taip pat nesutinkame kad Licėjus vykdo savo sutarties sąlygas, mokyti ir ugdyti vaikus.

Prasidėjo trečioji nuotolinio mokymo savaitė. Per dieną yra viena ar daugiausia dvi vaizdo konferencijos su iš anksto kas savaitę siunčiamu tvarkaraščiu. Viena konferencija trunka pusę valandos. Visa kita yra siunčiamos užduotys. Vaikai yra priešmokyklinukai, šešiamečiai, dauguma jų dar neskaitantys. Reikalinga nuolatinė pagalba sprendžiant ar darant užduotis.

Šiuo sunkiu visiems metu daug kam stringa verslas ar nebegaunama pastovių pajamų. Todėl 95 procentai tėvų kreipėmės į Mažajį licėjų prašydami sumažinti mėnesinį mokestį, susidarius neeiliniai situacijai. Gavome mokyklos atsakymą – siūloma sumažinti mokestį 10 procentų...

Viešai prieinamoje informacijoje rekvizitai.lt rašoma, kad mokyklai taikomos VMI bei SODROS mokestinės pagalbos priemonės dėl COVID-19.

Tai kokios jie pagalbos dar prašosi, kai tuo tarpu tėvams toliau reikia mokėti mėnesinį mokestį??? Ar čia dar jie siekia pasipelnyti iš visos šitos situacijos?“, – savo argumentus redakcijai siųstame laiške išdėstė Mažojo Klaipėdos licėjaus tėvų bendruomenė.

Pasiskundė dėl išaugusio krūvio

Į mokinių tėvų pretenzijas atsakiusi Mažojo Klaipėdos licėjaus administracija nurodė, kad karantino metu laikinai ugdymo procesą vykdant nuotoliniu būdu mokymo sutartys nėra keičiamos.

Mažojo Klaipėdos licėjaus administracija nurodė taip pat turėjusi atlikti viešai nematomų parengiamųjų darbų (parengti tam tikrą įrangą bei metodinę medžiagą, nustatyti nuotolinio darbo tvarką), išaugo pedagogų darbo krūvis, tačiau papildomo atlygio licėjus neprašo.

Atsižvelgusi į mokinių tėvų prašymą Mažojo Klaipėdos licėjaus administracija sutiko už mokinių ugdymą mokama kasmėnesinį mokestį kovo-birželio mėnesiais sumažinti 10 procentų.

Tiems mokinių tėvams, kurie šiuo metu patiria ypač didelių finansinių, sunkumų licėjaus vadovai patarė į juos motyvuotu laišku kreiptis asmeniškai.

Panoro patikslinti savo poziciją

Jau po straipsnio publikavimo į portalo lrytas.lt redakciją kreipėsi Klaipėdos licėjaus direktorė Regina Kontautienė, kuri kartu yra ir Mažojo Klaipėdos licėjaus ugdymo programų vadovė.

Mažajame Klaipėdos licėjuje 1-4 klasių mokiniai yra ugdomi pagal autorinę Klaipėdos licėjaus ugdymo programą ir vėliau tęsią mokslus šioje įstaigoje.

Per viešųjų ryšių agentūrą redakcijai atsiųstame laiške R.Kontautienė patikslino, kad yra kalbama apie dvi mokymo įstaigas: „Į lrytas.lt redakciją veikiausiai kreipėsi Melnragėje įsikūrusio UAB „Mažasis Klaipėdos licėjus“ tėvai (direktorius Tomas Raibys), kuriame vykdomas ikimokyklinis ir priešmokyklinis ugdymas. Klaipėdoje taip pat veikia VšĮ „Klaipėdos licėjus“ (direktorė Regina Kontautienė), kuriame vykdomas 1-12 klasių ugdymas.

Pasak R.Kontautienės, „Klaipėdos“ licėjus“ veikia nuo 1995 metų, „Mažasis Klaipėdos licėjus“ Melnragėje veikia nuo 2019 metų rugsėjo 1 dienos.

Priminė apie kokybės klausimą

Klaipėdos licėjaus direktorė ir Mažojo Klaipėdos licėjaus ugdymo programų vadovė pasakojo, kad „Klaipėdos licėjaus“ ir „Mažojo Klaipėdos licėjaus“ bendruomenės yra stiprios, kad nuolat buvo ir yra bendraujama betarpiškai, įsiklausant į kiekvieno poreikius.

„Karantino laikotarpiu mokestį už mokslą 10 proc. sumažinome „Klaipėdos licėjaus“ iniciatyva, patys tėvai dėl mokesčio sumažinimo nesikreipė, bet sulaukę mokyklos iniciatyvos – dėkojo. Sumažinę mokestį paraginome visas šeimas, kurioms šiuo karantino laikotarpiu susiklostė sudėtinga situacija (stoja verslas, prarastas darbas ar kt.), individualiai kreiptis į „Klaipėdos licėjaus“ ar „Mažojo Klaipėdos licėjaus“ administraciją – kiekvienas atvejis yra ir bus svarstomas individualiai.

Kadangi dėl paskelbto karantino visiems sudėtinga finansinė situacija susidarė mokslo metų pabaigoje, 10 proc. mokesčio mažinimas už mokslą jau dabar atsiliepia mokyklų biudžetams.

Dar labiau mažindami mokestį už privatų mokymą, turėtume atsisakyti socialinių projektų, kuomet galime remti gabius ir darbščius vaikus iš nepasiturinčių šeimų, turėtume atsisakyti neribotų mokytojų konsultacijų mokiniams ir jų tėvams, įvairiausių edukacinių renginių už mokyklos ribų, tradicinių renginių, nukentėtų mokymo turinys, labai nesinorėtų, kad tai atsilieptų per mokytojų atlyginimus, nes jie šiuo metu dirba didžiulį darbą. Mokytojų atlyginimai sudaro per 90 proc. viso mokyklų biudžeto.

Manyčiau, tai yra aukštos ugdymo kokybės mokyklos išlikimo klausimas.

„Klaipėdos licėjus“ visada deklaravo, kad atliepia į šeimų sunkias finansines situacijas, kad vaikui nereikėtų pakeisti mokyklos. Kiekvienu atveju yra ieškomas sprendimas' – tvirtino R.Kontautienė.

Klaipėdos licėjaus direktorė ir Mažojo Klaipėdos licėjaus ugdymo programų vadovė apgailestavo, kad šiuo atveju tėveliai jaučiasi nesuprasti ir nesikreipė tiesiogiai į mokyklų administracijas, nei pagalba jau yra suteikta 14 šeimų.

Kai kuriems pedagogams – prastovos

Klaipėdos licėjaus direktorė ir Mažojo Klaipėdos licėjaus ugdymo programų vadovė paminėjo, kad „Mažasis Klaipėdos licėjus“ ir „Klaipėdos licėjus“ pateko į VMI suformuotą 32 tūkstančių mokesčių mokėtojų sąrašą, kuriems gali būti taikomos pagalbos priemonės.

Iki šiol jokia valstybės parama mokymo įstaigos nepasinaudojo, buvo susitelkusios į kokybiško nuotolinio mokymo užtikrinimą. Valstybės bus prašoma padengti darbo užmokesčio dalį prastovose esantiems darbuotojams.

„Klaipėdos licėjuje“ prastovose yra 7 pedagogai. Iš viso „Klaipėdos licėjuje“ dirba daugiau nei 90 pedagogų, iš viso darbuotojų – 124.

„Mažajame Klaipėdos licėjuje“ prastovose yra 3 pedagogai. Iš viso šioje įstaigoje dirba 25 darbuotojai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.