Švietimo ministerijai – priekaištai dėl nesuderintų sprendimų ir politinės lyderystės stokos

Už švietimo politikos formavimą ir jos įgyvendinimą atsakinga Lietuvos švietimo, mokslo ir sporto ministerija ignoruoja ilgametes problemas ir ieško populistinių sprendimų. Pranešimą išplatinusi didžiausia šalyje Lietuvos švietimo ir mokslo profesinė sąjunga (LŠMPS) siūlo peržiūrėti ir keisti švietimo sistemą iš esmės.

E.Milešinas.<br>T.Bauro nuotr.
E.Milešinas.<br>T.Bauro nuotr.
A.Monkevičius.<br>T.Bauro nuotr.
A.Monkevičius.<br>T.Bauro nuotr.
Algirdas Monkevičius<br>T.Bauro nuotr.
Algirdas Monkevičius<br>T.Bauro nuotr.
Algirdas Monkevičius<br>T.Bauro nuotr.
Algirdas Monkevičius<br>T.Bauro nuotr.
Algirdas Monkevičius<br>T.Bauro nuotr.
Algirdas Monkevičius<br>T.Bauro nuotr.
Algirdas Monkevičius<br>T.Bauro nuotr.
Algirdas Monkevičius<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Apr 14, 2020, 2:20 PM

„Koronaviruso sukelta krizė apnuogino švietimo sistemos bėdas. Nukrito kaukės ir pasimatė absoliutus negebėjimas valdyti situaciją, aiškios politikos neturėjimas, politinės lyderystės trūkumas. Dar kartą aiškiai pamatėme aukštųjų mokyklų vietą švietimo sistemoje. Jos suinteresuotos tik susirinkti krepšelius už studentus, bet realiai ilgalaikiame švietimo procese jos seniai nedalyvauja“, – sako LŠMPS pirmininkas Egidijus Milešinas.

LŠMPS teigimu, mokiniai mokyklose mokomi 12 metų, tačiau panašu, kad be brandos egzaminų, trunkančių vos kelias savaites, sistema sugriūva. Visa švietimo sistema užlūžta, todėl akivaizdu, kad taip toliau tęstis negali.

„Šis, visiems sudėtingas, laikotarpis kartu yra unikali proga iš esmės keisti švietimo sistemą. Apie būtinus esminius pokyčius kalbame daugelį metų. Manome, jog nuotolinis mokymas turi likti tik papildoma, tačiau reguliariai naudojama mokymo priemone, nesukeliančia šoko ar nepatogumų nei mokytojams, nei mokiniams“, – teigia E. Milešinas.

LŠMPS siūlymu, mokyklos baigimas negali būti ir toliau vertinamas tik pagal brandos egzaminų rezultatus. Jis turi susidėti iš trijų dalių – 9-12 klasių pažymių vidurkio vertinimo, brandos egzaminų ir aukštųjų mokyklų stojamųjų egzaminų įvertinimo. Tokiu būdu ne tik būtų išskaidyta įtampa mokiniams, visos įstaigos prisidėtų prie būsimųjų studentų vertinimo, tačiau ir būtų užtikrinamas visos švietimo sistemos tvarumas.

Be to, LR Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos sprendimai privalo užtikrinti mokytojų teises. Akivaizdu, jog ministerija šiuo metu blaškosi ir neturi aiškaus plano, nes neturi švietimo vizijos bei nevykdo švietimo politikos.

„Su švietimo sistema eksperimentuoja kas netingi. Mokytojai pakeitimų ir naujų instrukcijų sulaukia kasmet, todėl jų teisių užtikrinimo reikalavome ir reikalausime. Mūsų esminė žinia ministrui yra tokia: mokytojams garantuotas darbo ir poilsio režimas privalo būti užtikrintas. Kaip ministras tai sugebės suderinti su socialiniais partneriais ir išdėlioti laike, tai jau ministro reikalas“, – pabrėžia didžiausios mokytojų profesinės sąjungos vadovas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.