Kodėl Nacionalinį vėžio institutą užsimota pertvarkyti koronaviruso pandemijos metu?

Kas galėtų paneigti, kad sumaištis koronaviruso karantino metu nėra patogi sutvarkyti tuos reikalus, kuriems anksčiau būta tam tikrų trukdžių? Panaši situacija susiklostė Nacionaliniame vėžio institute (NVI) – vyriausybės panoro pakeisti jo pavaldumą, perduodant iš Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos Sveikatos apsaugos ministerijai.

Nacionalinis vėžio institutas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Nacionalinis vėžio institutas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Buvęs sveikatos apsaugos ministras Vytenis Andriukaitis.<br>Pr. siuntėjų nuotr.
Buvęs sveikatos apsaugos ministras Vytenis Andriukaitis.<br>Pr. siuntėjų nuotr.
Aurelijus Veryga.<br>T.Bauro nuotr.
Aurelijus Veryga.<br>T.Bauro nuotr.
Nacionalinis vėžio institutas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Nacionalinis vėžio institutas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

2020-04-23 06:42

NVI pavadinimas ir pavaldumas keitėsi jau ne vieną kartą. 2002 m. Lietuvos onkologijos centras buvo pertvarkytas į Vilniaus universiteto Onkologijos institutą. 2014 m. buvo pakeistas instituto pavadinimas, jis tapo Nacionaliniu vėžio institutu ir iš Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) perduotas tuometei Švietimo ir mokslo ministerijai.

Kodėl dabar vėl reikia keisti instituto pavaldumą, grąžinant jį SAM rankas?

Trečiadienį šis klausimas buvo įtrauktas į vyriausybės posėdžio darbotvarkę, tačiau prieš posėdį buvo užbrauktas ir perkeltas į pasitarimo darbotvarkę.

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga pasitarime aiškino, kad pagrindinė NVI veikla yra ne mokslinė-tiriamoji, o sveikatos priežiūros paslaugų teikimas. O jas, pasak ministro, turėtų organizuoti būtent SAM.

Jei vis dėlto Vyriausybė nuspręstų pakeisti instituto savininką, A. Veryga svarstė, kad jo dalininkais galėtų vėl tapti Vilniaus universitetas ir Švietimo, mokslo ir sporto ministerija (ŠMSM).

Tokiems pasiūlymams pritarė ir premjeras S. Skvernelis, ir ŠMSM vadovas Algirdas Monkevičius. Vyriausybės vadovas žadėjo, kad bus sudaryta tarpžinybinė grupė, kuri tartųsi ir nuspręstų, kokia NVI ateitis.

„Pirmiausia turėtų būti užtikrintos pacientų teisės ir suteiktos galimybės ten dirbantiems mokslininkams turėti tvarų pagrindą moksliniams tyrimams“, – teigė premjeras.

Opozicija kritikuoja pertvarką

Seimo opozicijos atstovas, socialdemokratas Julius Sabatauskas įsitikinęs, kad ketinimai NVI perduoti SAM kelia rimtų abejonių: „Pirmiausia, nerimą kelia tai, kad bandymai perimti institutą vyksta ne pirmą kartą. Tai rodo galimą kažkieno nenumaldomą interesą ir siekį kontroliuoti šią įstaigą arba jos milijoninį finansavimą, skirtą labai jautriai ligonių grupei – onkologiniams pacientams gydyti, taip pat moksliniams tyrimams atlikti. Šįkart valdantieji tokioms reorganizacijoms pasirinko ypatingą laiką – kai iki kadencijos pabaigos liko pusmetis. Vadinasi – dabar arba niekada“.

J. Sabatauskas atkreipė dėmesį, kad reorganizuoti institutą pasirinktas laikas, kai šalyje įvesta ekstremali situacija, karantinas. Tai galimai sudaro prielaidas neskaidriems procesams, kai visuomenės dėmesys sutelktas į apsisaugojimą nuo pavojingo viruso ir ekonominės krizės grėsmes.

 „Tiesiog ciniška ir nežmoniška, kad dabar, kai medikai dirba ypač apsunkintomis sąlygomis, kovodami su koronavirusu, trikdomas jų darbas, keliama sumaištis. NVI pacientai kone visi priklauso rizikos grupei, ir dabar jų apsauga nuo COVID-19 ligos yra šios įstaigos darbuotojų esminė užduotis.

Kyla pagrįstų abejonių, ar nėra interesų konflikto dėl tokias reorganizacijas planuojančios vyriausybės narių viešųjų ir privačių interesų derinimo. Teisingumo ministro Elvino Jankevičiaus tėvas Feliksas Jankevičius yra Vilniaus universiteto Santaros klinikų generalinis direktorius, kuris gali būti, kad yra suinteresuotas, kad NVI būtų prijungtas prie Santaros klinikų. Būtent toks ir yra dabartinių valdančiųjų planas“, - kalbėjo politikas.

Instituto darbuotojai – nežinioje

NVI tarybos pirmininkė Giedrė Smailytė priminė, kad 2014 m. instituto steigėja tapo tuo metu socialdemokrato Algirdo Butkevičiaus vadovaujama Vyriausybė, bet steigėjo teises perdavė ŠMSM. Tačiau tokiam sprendimui kategoriškai priešinosi tuometinis sveikatos apsaugos ministras Vytenis Andriukaitis. Jis ir dabar laikosi nuostatos, kad NVI turi priklausyti SAM.

„Gaila, bet, būdamas ministru nesugebėjau apginti savo pozicijos, nes ir Seime, ir Vyriausybėje buvo susidariusi politinė dauguma, kad NVI būtų perduotas ŠMSM. Tuometė Seimo Sveikatos reikalų komiteto vadovė Dangutė Mikutienė ir tada ŠMSM vadovavęs Dainius Pavalkis įnirtingai siekė, kad SAM prarastų institutą.

Ne paslaptis, kad pats D. Pavalkis norėjo jam vadovauti.

Ir anksčiau, ir dabar manau, kad NVI reikia išplėsti, apjungiant visą šalies onkologiją taip, kad būtų prieinama ne tik Vilniuje, bet ir kituose miestuose. Per didelė prabanga Lietuvai turėti onkologijos srityje tokį balaganą, koks yra dabar“, – įsitikinęs V. Andriukaitis.

Tuo tarpu G. Smailytė tvirtino, kad visas instituto kolektyvas yra sunerimęs. Ypač tie darbuotojai, kurie dirba ir mokslo srityje: „Jei institutas vėl būtų sugrąžintas SAM, iškiltų grėsmė jo moksliniam padaliniui, nes ši ministerija mokslui skirtomis lėšomis nedisponuoja. Ji valdo Privalomojo sveikatos draudimo fondo surenkamus pinigus, o jie naudojami tik gydymui. Be to, apie tai, kad instituto pavaldumas bus vėl keičiamas, mes sužinojome tik iš spaudos. Kolektyvas nebuvo su tuo supažindintas“.

G. Smailytė neneigė, kad NVI jau seniai vieša paslaptis, kad jį norima suskaidyti – ligoninės padalinį perduoti Santaros klinikoms, o kam atiteks mokslinis padalinys, nežinia.

„Galbūt mokslininkai bus grąžinti ŠMSM, o, jei ne, neatmestina galimybė, kad bus sunaikintas NVI mokslo padalinys, kaip savu laiku mokslinio instituto statusą prarado puikiai dirbęs Higienos institutas, tapęs SAM padaliniu. Dabar iš esmės likusi tik jo iškaba“, – svarstė G. Smailytė.

Kokia pertvarkos nauda?

Onkologinėmis ligomis sergančių ligonių asociacijos vadovas Šarūnas Narbutas skeptiškai vertino ministro A. Verygos teiginius, esą, kai NVI vėl priklausys SAM, blogiau nebus: „Manęs ir mūsų asociacijos tokie samprotavimai neįtikino. Juolab, kad ši Vyriausybė panašios instituto pavaldumo pertvarkos bandė imtis jau kelerius metus iš eilės“.

Š. Narbutui diskusijose dėl NVI pavaldumo pakeitimo yra tekę dalyvauti nuo 2016 m. Pasak jo, visos kalbos su specialistais ir mokslininkais baigdavosi tuo, kad tokios pertvarkos nereikia.

„Mano galva, pacientams tokia pertvarka nieko gero neduotų. Tik padidėtų rizika. Juk šis institutas nėra tokia pati medicinos įstaiga, kaip kitos. Onkologiniams ligoniams mokslininkai suteikia galimybių dalyvauti klinikiniuose tyrimuose. Dėka mokslinių eksperimentų pacientai gauna kur kas daugiau naujovių ir pažangių gydymo metodų, nei galėtų suteikti valstybė“, – tvirtino Š. Narbutas.

Įžvelgia nemažai naudos

Praėjusiais metais tapęs Santaros klinikų generaliniu direktoriumi F. Jankevičius, prieš tai vadovavęs NVI, teigė manąs, kad instituto perdavimas SAM duotų jam nemažai naudos: „Jis galėtų kur kas aktyviau dalyvauti vėžio prevencijos programose ir bendradarbiauti su kitomis SAM pavaldžiomis medicinos įstaigomis. Pagerėtų instituto aprūpinimas įranga, nes ten nuolat jaučiamas jos badas“.

F. Jankevičius tvirtino, kad būdamas NVI vadovu, ne kartą rašęs raštus Vyriausybei, kad institutas būtų perduotas SAM žinion. Pirmiausia, pasak jo, dėl to, kad onkologiniams ligoniams dažnai reikia ir kitos medicininės pagalbos, o jos NVI stinga.

Paklaustas, ar tiesa, kad perdavus NVI į SAM rankas, jis taptų Santaros klinikų padaliniu, F. Jankevičius aiškiai neatsakė: „Tokius sprendimus priimti – ministerijos prerogatyva. Ateityje visko gali būti, bet šis klausimas – ne šios dienos“.

F. Jankevičius taip pat teigė suprantąs, kodėl Vyriausybė būtent dabar ėmėsi NVI pavaldumo pertvarkos. Santaros klinikos koronaviruso pandemijos metu koordinuoja epidemiologinę situaciją Vilniaus mieste ir Vilniaus apskrityje.

„Mes ruošiamės ir pačiam blogiausiam scenarijui. Jei susirgimų koronavirusu daugės, privalėsime savo veiklą derinti ir su kitomis miesto ligoninėmis. Niekam, žinoma, neateitų į galvą infekuotus ligonius perkelti į NVI, bet gali atsitikti taip, kad Santaros klinikų padalinius tektų perkelti į kitas ligonines, nes gali stigti vietos gydyti švarius ligonius. Jau šiandien savo klinikose esame uždarę visą korpusą, kad būtų atlaisvintos patalpos infekuotiems pacientams, nes naujos infekcinės ligoninės jau šiandien nebepakanka. Būtų juokinga, jei prireikus pasinaudoti NVI tyrimų galimybėmis, tuos klausimus reikėtų derinti su ŠMSM“, - kalbėjo F. Jankevičius.

Numatyta vieta savam?

Vyriausybės parengtame nutarime dėl NVI pavaldumo perdavimo SAM žinion buvo numatyta, kad „iki šio nutarimo įsigaliojimo į NVI direktoriaus pareigas paskirtas asmuo NVI direktoriaus pareigas toliau eina iki kadencijos pabaigos“.

Tačiau šių planų teks atsisakyti, nes jau įvykusį konkursą buvo laimėjęs anksčiau institutui vadovavęs profesorius Narimantas Samalavičius. Tik jis negalėjo pradėti eiti vadovo pareigų, nes konkurso rezultatus teismui apskundė šiuo metu laikinąja vadove paskirta profesorė Sonata Jarmalaitė, taip pat dalyvavusi konkurse.

Seimo kuluaruose kalbama, kad NVI pavaldumo pertvarka reikalinga dar ir dėl, kad esą konkursą jo vadovo vietai užimti laimėjo „ne tas, kam šis postas buvo numatytas“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.