Dulkes nuo senų skundų jau pučia naujos intrigos

Jau prasideda naujų Seimo rinkimų vajus, o rinkimų prievaizdai tebetiria prieš metus gautus skundus. Vyriausiąją rinkimų komisiją (VRK) ėmę spausti politikai sukėlė nuogąstavimų, jog taip norima užnerti pavadį rinkimų prižiūrėtojams ir demokratijai.

VRK pirmininkė L.Matjošaitytė nedaug tepasakė apie apsamanojusius skundus.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
VRK pirmininkė L.Matjošaitytė nedaug tepasakė apie apsamanojusius skundus.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Ramūnas Karbauskis<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Ramūnas Karbauskis<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Viktoras Uspaskich<br>T.Bauro nuotr.
Viktoras Uspaskich<br>T.Bauro nuotr.
Antanas Matulas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Antanas Matulas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Povilas Urbšys<br>T.Bauro nuotr.
Povilas Urbšys<br>T.Bauro nuotr.
VRK pirmininkė L.Matjošaitytė nedaug tepasakė apie apsamanojusius skundus.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
VRK pirmininkė L.Matjošaitytė nedaug tepasakė apie apsamanojusius skundus.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Guoda Burokienė<br>D.Umbraso nuotr.
Guoda Burokienė<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

2020-04-28 07:13

Teisinis nihilizmas, kurį reikėtų kaip nors sutvarkyti, – tokiais VRK darbo principų vertinimais posėdyje dalijosi valstietės Guodos Burokienės vadovaujamo Seimo Valstybės valdymo ir savivaldybių komiteto (VVSK) nariai.

Šią reakciją sukėlė komisijos paaiškinimas, jog ji vis dar tiria kai kuriuos skundus dėl pernykščių rinkimų, nes VRK nariai esą yra nepriklausomi nuo pirmininkės.

Seimo komitetas prispaudė VRK pateikti informaciją, kokie konkretūs skundai tiriami, kiek laiko vyksta tyrimas ir kurie komisijos nariai tai atlieka. Būtent tai sukėlė VRK atstovų nepasitenkinimą – kai kurie jų ėmė baimintis, jog tokiu būdu politikai, pirmiausia valdantieji, peržengia leistinas parlamentinės kontrolės ribas ir siekia prieš Seimo rinkimus prispausti jų pažeidimus tiriančią komisiją.

Skundžia ir dėl kaukių

Pernai vykę savivaldos ir prezidento rinkimai kėlė daug politinės įtampos, konkurencija buvo didelė, todėl rankoves turėjo pasiraitoti ir VRK.

Bet rinkimų prievaizdams tebenarpliojant pernykščius skundus jau ėmė plūsti nauji – dėl galimų šio rudens Seimo rinkimų kampanijos pažeidimų. Bene įdomiausi jų – politikai savo reklamai esą ėmė naudotis koronaviruso pandemija.

VRK apskųsti konservatorius Antanas Matulas ir Darbo partijos lyderis Viktoras Uspaskichas – pirmasis savo rinkimų apygardoje viešai dalijo medicinines kaukes ir kitokias apsaugos priemones, o antrasis pranešė medicininių kaukių dovanojantis medikams.

VVSK narius itin domino, ką politikai gali dovanoti rinkėjams, o ko ne, taip pat dejavo, esą nebegali nieko daryti.

Politikai piktinosi ir stebėjosi

O dėl ilgo skundų nagrinėjimo rinkimų prievaizdus ėmė atakuoti Mišrios Seimo narių grupės atstovas Povilas Urbšys.

Jis piktinosi, kad VRK dar neištyrė kai kurių skundų dėl praėjusių metų rinkimų, ir reikalavo juos tiriančių komisijos narių pavardžių bei atsakomybės.

Kiti VVSK nariai, tarp jų ir pirmininkė, labiausiai stebėjosi, jog VRK vadovė Laura Matjošaitytė esą niekaip negali paskubinti tyrimų, nes juos atliekantys komisijos nariai neva jai nepavaldūs.

Po šio posėdžio VRK pirmininkė komitetui raštu priminė, jog, pagal įstatymus, komisija skundus lyg ir turėtų išnagrinėti per tris mėnesius nuo jų gavimo dienos, tačiau jei skundai labai sudėtingi, juos galima tirti net iki pusės metų.

Be to, anot L.Matjošaitytės, apie skundų tyrimą komisija gali teikti tik nuasmenintą ir abstrakčią informaciją, kuri pateikiama VRK interneto svetainėje.

Pasiklydo Naisių užkulisiuose

Pasiūlymas patiems užmesti akį į viešai prieinamą informaciją politikus gerokai papiktino ir jie vis dėlto prispaudė VRK vadovę pateikti konkretesnį atsakymą.

Iš L.Matjošaitytės rašto paaiškėjo, kad VRK tebetiria penkis skundus – dėl galimos paslėptos reklamos, taip pat dėl rinkėjų papirkinėjimo nemokamais pramoginiais renginiais.

Trys skundai dėl nepažymėtos galimos reklamos susiję su kandidatais į savivaldybių tarybas Lazdijų, Švenčionių rajonuose, Alytuje, vienas – su galima prezidento posto siekusio parlamentaro Mindaugo Puidoko reklama ir vienas – su Naisių teatro renginiais prieš savivaldos rinkimus.

Naisių teatras, kurio įkūrėjas ir mecenatas yra valstiečių lyderis Ramūnas Karbauskis, prieš rinkimus surengė tris spektaklius Klaipėdos rajone, kur į merus kandidatavo buvęs valstiečių žemės ūkio ministras Bronius Markauskas.

Jis ir pats dalyvavo kai kuriuose renginiuose. Valstiečių oponentams tai atrodė kaip rinkėjų papirkinėjimas.

Neprasminga, bet tiria

VRK pirmininkė L.Matjošaitytė „Lietuvos rytui“ tvirtino, jog tiek šis, tiek kiti nebaigti tyrimai užtruko, nes yra sudėtingi, reikia patikrinti daug informacijos, sulaukti atsakymų iš įvairių institucijų.

Paklausta, ar yra prasmės skundus tirti praėjus daugiau kaip metams po rinkimų, VRK vadovė sutiko, jog tai neatrodo labai prasminga, bet ji esą siekianti, kad viskas vyktų greičiau.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.