Arūnas Dumalakas. Ilsėkitės prie Vilniaus ežerų! Ir nepamirškite susimokėti

Ilsėkitės šią vasarą Lietuvoje, o dar geriau Vilniuje, užmirškite kiprus ir antalijas, prisiminkite gražiausius sostinės kampelius. Tik neužmirškite susimokėti.

Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 30, 2020, 7:00 AM

Kaip mėgsta sakyti meras R.Šimašius, maždaug tokią žinią siunčia savivaldybė paprastiems vilniečiams.

Kai dauguma jų susirūpinę virusu, savivaldybės politikams be triukšmo pavyko prastumti rinkliavos už automobilių stovėjimą tvarkos pakeitimus.

Išplečiamos zonos Naujamiestyje ar Antakalnyje nestebina – valdžia vis randa vietų, kur automobilių savininkai nemokėdavo už stovėjimą.

Tačiau apmokestinti automobilių stovėjimą šalia populiariausių paplūdimių vasarą, kai vilniečiai tikrai turės mažiau galimybių keliauti, tikrai keista.

Dar nepasibaigus karantinui nuo gegužės 1-osios geltonąja rinkliavos zona tampa Balsio ežero (Žaliųjų Ežerų gatvė), Valakampių pirmojo ir antrojo paplūdimio (Vaidilutės gatvė), Tapelių ir Balžio ežero prieigos.

Geltonosios zonos vietose nustatyta 0,6 euro už valandą rinkliava, kuri bus renkama visomis savaitės dienomis nuo 8 iki 20 valandos. Taip bus iki rugsėjo 30 dienos. O šią savaitę jau vyksta ženklinimo, parkavimo aparatų įrengimo darbai.

Sumanius pasikaitinti saulėje ar pasimaudyti ir automobiliu atvažiavus prie ežero už penkias valandas teks sumokėti 3 eurus. Kas ilsėdavosi prie vandens telkinių arčiausiai Vilniaus? Ne paslaptis – tikrai ne turtuoliai.

Žinoma, savivaldybei reikia įplaukų į biudžetą, kad turėtų už ką sutvarkyti ir paplūdimius. Suprantama ir tai, kad jie per sezoną būna apšnerkšti. Bet kad apmokestinimui pasirinktas pats netinkamiausias laikas – tai tikrai.

Kita vertus, parkavimo automatai nuošaliose vietose greičiausiai tikrai ne kartą nukentės, juos teks remontuoti, ne vieną dešimtį kilometrų prie paplūdimių reikės važiuoti ir kontrolieriams. Tad sudėjus išlaidas ar labai jau daug pelno išeis?

Meras žarsto dovanas medikams, dalija nuolaidas lauko kavinėms, o paprastiems vilniečiams atkišo špygą. Taip svarsto sostinės gyventojai. Tiesa, didelio triukšmo dėl gatvių prie paplūdimių apmokestinimo nekilo, nes žmonės dabar susirūpinę kitais reikalais.

Pasiūlymas paplūdimius pasiekti miesto transportu jų taip pat netenkina, be to, tai papildoma rizika užsikrėsti.

Skeptiškai vilniečiai sutiko ir savivaldybės įmonės „Susisiekimo paslaugos“ vadovės M.Gusarovienės aiškinimus, kad įvesdama naujas rinkliavas valdžia sprendžia chaotiško parkavimo problemas, skatina alternatyvius keliavimo būdus.

Tada kyla klausimas: ar per pastaruosius keletą metų prie paplūdimių atsirado bent viena nauja automobilių stovėjimo vieta? Ne, visos jos įrengtos prieš kelis dešimtmečius. Todėl vasarą prie Balžio ar Žaliųjų ežerų tikrai būna chaoso.

O lengviausia valdžiai jį suvaldyti apmokestinant. Net pandemijos metu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.