Ministrų kabinetas svarsto Seimo rinkimų scenarijus: juodžiausias kol kas stumiamas į šalį Kokią dėlionę dėlioja R. Karbauskis?

Vyriausybėje pirmadienį vyksiančiame pasitarime ministrai aptars scenarijus, kaip vyktų Seimo rinkimai, jei ekstremali situacija tęstųsi ir rudenį ar kiltų nauja viruso banga.

Vyriausybėje pirmadienį vyksiančiame pasitarime ministrai aptars scenarijus, kaip vyktų Seimo rinkimai, jei ekstremali situacija tęstųsi ir rudenį ar kiltų nauja viruso banga.<br>lrytas.lt montažas
Vyriausybėje pirmadienį vyksiančiame pasitarime ministrai aptars scenarijus, kaip vyktų Seimo rinkimai, jei ekstremali situacija tęstųsi ir rudenį ar kiltų nauja viruso banga.<br>lrytas.lt montažas
Saulius Skvernelis, Ramūnas Karbauskis<br>V.Skaraičio nuotr.
Saulius Skvernelis, Ramūnas Karbauskis<br>V.Skaraičio nuotr.
Saulius Skvernelis, Gitanas Nausėda<br>T.Bauro nuotr.
Saulius Skvernelis, Gitanas Nausėda<br>T.Bauro nuotr.
Saulius Skvernelis, Guoda Burokienė<br>V.Skaraičio nuotr.
Saulius Skvernelis, Guoda Burokienė<br>V.Skaraičio nuotr.
Ramūnas Karbauskis<br>V.Skaraičio nuotr.
Ramūnas Karbauskis<br>V.Skaraičio nuotr.
Laura Matjošaitytė.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Laura Matjošaitytė.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

May 17, 2020, 6:56 PM, atnaujinta May 18, 2020, 9:54 AM

Siūlomus rinkimų tvarkos pakeitimus ministrų kabinetui turėtų pristatyti Teisingumo ministerija. „Prezidentas jau yra paskelbęs rinkimų datą (Seimo rinkimai turėtų vykti spalio 11-ąją, – Red.) ir šis dekretas bus vykdomas, institucijos bus pasiruošusios ir rinkimai įvyks laiku“, – tikino ministerijos vadovas Elvinas Jankevičius.

Ministras tikisi, kad koronavirusas toliau neplis, bet jei rudenį vis dėlto nebūtų saugu Seimo rinkimus surengti įprasta tvarka, siūloma numatyti kai kuriuos rinkimų tvarkos pakeitimus.

Tarp aptariamų pakeitimų – daugiau balsavimo vietų, taip pat siūloma išplėsti galimybes balsuoti namuose. „Siūloma plėsti žmonių ratą, kurie galėtų balsuoti namuose“, – sakė ministras, nenorėjęs plačiau komentuoti siūlymų, kurių esą dar nematė premjeras Saulius Skvernelis.

Beje, įstatymai numato, kad rinkimų tvarkos pakeitimus būtina atlikti iki liepos 1-osios. Vėliau keisti rinkimų tvarką jau būtų per vėlu. Dar sudėtingiau pakeisti Seimo rinkimų datą, kuri yra numatyta ir šalies Konstitucijoje.

Tačiau E.Jankevičius tikino, jog kol kas toks scenarijus esą nėra svarstomas. „Jei situacija rudenį būtų nevaldoma, aišku, būtų galima kalbėti apie rinkimų nukėlimą. Tai būtų precedento neturintis atvejis ir šį klausimą jau turėtų spręsti ne Vyriausybė, bet Seimas. Viskas paaiškės rudenį, bet aš tikiuosi, kad to neprireiks ir rinkimai įvyks sklandžiai“, – mano teisingumo ministras.

Perspėjo, kad gali kilti problemų 

Apie tai, kad reikėtų ruoštis ir pačiam blogiausiam scenarijui šią savaitę prakalbo valdančiosios Socialdemokratų darbo partijos lyderis Gediminas Kirkilas.

Anot politikos senbuvio, neįvykę prezidento rinkimai Lenkijoje parodė, kad COVID-19 pandemija kelia rimtą grėsmę rinkimams, juolab, kad rudenį prognozuojama antra viruso banga.

G.Kirkilo teigimu, Lenkija svarstė galimybę rinkimus surengti paštu, bet Lenkijos paštas atsisakė šitos atsakomybės. „Labai panaši situacija su Lietuva, kadangi ten prezidento rinkimų data įrašyta Konstitucijoje, kaip ir Lietuvoje“, – teigė politikas, siūlantis svarstyti galimybę skubiai įteisinti internetinį balsavimą.

Žvalgosi ne į Lenkiją, bet Pietų Korėją 

Ar valdančioji dauguma turi alternatyvų planą, jei dėl koronaviruso pandemijos rudenį tektų atidėti Seimo rinkimus? Ar tam nereikėtų ruoštis jau dabar, kad šalis neatsidurtų panašioje aklavietėje, į kurią pateko kaimyninė Lenkija?

Valdančiosios daugumos atstovai bei rinkimų organizatoriai mintį apie kitą Seimo rinkimų datą kol kas veja į šalį.

„Pagal mūsų Konstituciją, tai neįmanoma. Rinkimus galima būtų atidėti tik dėl karo. Kol jis nepaskelbtas, vargu, ar toks scenarijus gali būti svarstomas“, – abejojo Seimo Valstybės valdymo ir savivaldybių komiteto pirmininkė Guoda Burokienė.

Valstietė taip pat paminėjo Pietų Korėjos pavyzdį, kur rinkimai į parlamentą įvyko net ir pandemijos metu. Juose užtikrintai laimėjo valdančioji partija. „Reikia analizuoti kitų šalių patirtį, kaip joms sekasi. Vyriausioji rinkimų komisija ruošiasi visokiems galimiems scenarijams, o Seimas, kiek reikės, prisidės. Bet kol kas komisija sako, kad įstatymų keisti nereikia“, – lrytas.lt kalbėjo valstietė.

R.Karbauskis žada sklandžius rinkimus

Kas būtų, jeigu dėl koronaviruso pandemijos vis dėlto tektų atidėti Seimo rinkimus, kol kas nekalba ir valdančiosios Valstiečių ir žaliųjų sąjungos lyderis Ramūnas Karbauskis.

Bet politikas lrytas.lt užsiminė apie šiuo metu jau rengiamas Seimo rinkimų įstatymų pataisas, kurios palankesnes sąlygos balsuoti sudarytų padidintos rizikos grupei priklausantiems asmenims bei kiti pakeitimai.

„Mums dabar svarbiausia tai, kaip pavyks susidoroti su COVID-19 ir jo pasekmėmis, todėl valstiečiai drauge su Vyriausybe ir koaliciją sudarančių partijų frakcijomis šiandien rūpinasi konkrečiais sprendimais ir darbais, kurie padės Lietuvai atsistoti ant kojų ir, jei viskas klostysis taip, kaip iki šiol, mes galim būti vieni geriausiai susitvarkiusių su COVID-19 ir jo padariniais“, – atsiųstame komentare cituojamas R.Karbauskis.

Anot valstiečių vedlio, jei rudenį kils nauja viruso banga, prioritetas esą vėl bus sprendimai, susiję su žmonių sveikata, saugumu, iš to kylančiomis socialinėmis ir ekonominėmis problemomis: „Kaip užtikrinti rinkimų organizavimą, jei Lietuvoje išliktų ekstremali padėtis ir rinkimų metu būtų paskelbtas karantinas, yra ruošiamasi.

Šiuo metu Vyriausybėje, bendradarbiaujant Vyriausiąja rinkimų komisija, Sveikatos apsaugos bei Teisingumo ministerijomis, rengiamos atitinkamos Seimo rinkimų įstatymo pataisos ir jos netrukus bus pateiktos Seimui.

Institucijų lygmeniu yra diskutuojama apie galimybes plėsti balsavimo vietų skaičių, ilginti balsavimo namuose ir išankstinio balsavimo trukmę, galbūt – ilginti balsavimo laiką rinkimų dieną bei sudaryti specialias sąlygas balsuoti COVID rizikos grupėje esantiems žmonėms.

Kada įstatymo projektą rengiančios institucijos sutars dėl galutinių sprendimų, kurie užtikrintų maksimaliai saugias sąlygas Lietuvos žmonėms išreikšti savo pilietinę poziciją rinkimų metu ir registruos Seimo rinkimų įstatymo projektą, Vyriausybės pateiktas projektas bus nedelsiant svarstomas Seime.

Bus dedamos visos Seimo ir Vyriausybės pastangos, kad rinkimai vyktų sklandžiai, o žmonės – turėtų tinkamas sąlygas jų metu saugoti save ir kitus“.

Rinkimai turi įvykti laiku 

Vyriausiosios rinkimų komisijos vadovė Laura Matjošaitytė lrytas.lt tvirtino, kad rinkimų prievaizdai ruošiasi įvairiems galimiems scenarijams, tiesa, tarp jų kol kas nėra siūlymo atidėti Seimo rinkimus.

Anot komisijos vadovės, šiuo metu ruošiamasis tam atvejui, jei koronaviruso pandemija tęstųsi iki rudens ir tektų imtis papildomų apsaugos priemonių. „Mes kreipėmės į Vyriausybę dėl apsaugos priemonių rinkimų komisijos nariams, dezinfekcinio skysčio patalpoms bei rankoms dezinfektuoti. Svarstomi ir kiti galimi planai, vertinamos užsienio valstybių patirtys“, – paklausta, ar rinkimų prievaizdai ruošiasi rinkimams neįprastomis sąlygomis, vardijo L.Matjošaitytė.

Anot jos, šiuo metu Teisingumo ministerijai yra pateiktas projektas, siūlantis balsavimo laiką rinkimų dieną pratęsti dviem valandomis – iki 22 valandos.

Rinkimų organizatoriai taip pat siūlo net tik išplėsti išankstinio balsavimo vietų skaičių, bet ir leisti namuose balsuoti tiems rinkėjams, kurie sveikatos apsaugos ministro įsakymu patektų į rizikos grupę. „Norime, kad kuo daugiau žmonių turėtų tokią teisę, o ar jie ja pasinaudos – tai jų reikalas“, – svarstė komisijos vadovė.

Tarp komisijos pateiktų siūlymų yra ir galimybė pratęsti balsavimo namuose laiką. „Dabar namuose galima balsuoti dvi dienas – penktadienį ir šeštadienį. Mes siūlome tam skirti keturias dienas“, – lrytas.lt sakė L.Matjošaitytė.

Ką rinkimų prievaizdai darys, jeigu dėl pandemijos nebus Seimo rinkimų nebus galima surengti spalio 11-ąją? Ar toks scenarijus jau yra svarstomas?

„Reikia įvertinti konkrečias sąlygas ir rizikas. Kol kas ruošiamės papildomoms priemonėms, jeigu tokių reikėtų dėl didesnio pandemijos protrūkio, diskutuojame apie balsavimo organizavimą ligoninėse ar slaugos įstaigose.

Apie rinkimų datos pakeitimą kol kas nekalbame. Rinkimai turi įvykti numatytą dieną. Aišku, toks planas visiškai neatmetamas, bet tikimės, kad juodžiausio scenarijaus pavyks išvengti ir rinkimai įvyks laiku. Nemanau, kad reikėtų dabar piešti juodžiausius scenarijus“, – sakė komisijos pirmininkė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: parlamentarų komentarai prieš rytinį Seimo posėdį