Lietuvos savaitė. Degantys tualetai, gatvės menas ir rasta žmogaus kaukolė

Dienraštis „Lietuvos rytas“ apvželgia įdomiausius savaitės įvykius iš Lietuvos miestų ir miestelių.

Alytus.
Alytus.
Šiauliai.
Šiauliai.
Klaipėda.
Klaipėda.
Alytus.  
Alytus.  
Bartninkai.
Bartninkai.
 Kretinga. 
 Kretinga. 
 Guruliai.
 Guruliai.
Daugiau nuotraukų (9)

Lrytas.lt

May 23, 2020, 4:49 PM, atnaujinta May 23, 2020, 5:13 PM

Alytus. Dzūkijos sostinėje pirmą kartą vyko gatvės meno projektas „Alytus suARTina“. Jame dalyvavo 17 menininkų iš įvairių Lietuvos miestų. Idėjos iniciatorė Alytaus miesto savivaldybės mero pavaduotoja J.Šukevičienė teigė, kad norėjosi pagyvinti miesto sienas.

Dailininkai savo idėjas įgyvendino ant bendrovės „Parama“ gelžbetonio tvoros, kurią alytiškiai vadina siena. Grafičių meno entuziastai triūsė nuo ankstaus ryto ir vakarop ant 17-os tvoros blokų įvairaus stiliaus paveikslai buvo baigti.

Komisija išrinko ir apdovanojo trijų įdomiausių darbų autorius. Alytaus miesto savivaldybės vizualinės komunikacijos specialistas A.Mažeika su konkurso nugalėtojais įsiamžino stovėdamas ant galvos (nuotr.). Šalia jo – konkurso nugalėtojai (iš dešinės): M.Šnioka, P.Šematulskis ir G.Laurišas. Menininkams įteiktos 500, 300 ir 200 eurų premijos.

Giruliai

Jau reikia mokėti už pajūryje – Giruliuose ir Melnragėje – stovėjimo aikštelėse paliekamus automobilius. Vadinamojoje žaliojoje zonoje, į kurią patenka pajūrio poilsio vietos, vienos valandos stovėjimo kaina – 30 centų.

Apmokestinamos ne tik aikštelės, bet ir į šią zoną patenkančios gatvelės. Tiek pat tenka pakloti ir už valandai Karklėje paliktą automobilį. Rinkliava bus renkama iki rugsėjo 15 dienos.

Kretinga

Kiekvieną sekmadienį 10 val. 15 min. ima skambėti Kretingos Viešpaties Apreiškimo Švč.Mergelei Marijai bažnyčios varpai, sveikindami per savaitę mieste gimusius kūdikius. Kiekvienam Kretingos ligoninėje pasaulį išvydusiam mažyliui varpai skamba 1 minutę.

Parapijos klebonas Astijus Kungys teigė, kad dabar, kai dėl koronaviruso pandemijos aplinkui daug nevilties ir net mirčių, labai prasminga pasidžiaugti į pasaulį ateinančiomis gyvybėmis.

Joms skamba ne tik varpai – už gimusiuosius meldžiamasi per sekmadienio mišias. Per mėnesį Kretingos ligoninėje gimsta vidutiniškai dvidešimt kūdikių.

Bartninkai

Vilkaviškio rajono miestelyje esantys vieni gražiausių Lietuvoje XVIII a. Šv. apaštalų Petro ir Povilo bažnyčios griuvėsiai sulaukė pagalbos. 1944-aisiais susprogdinti maldos namai visais metų laikais traukia būrius turistų, netradicinėje erdvėje rengiami žymių atlikėjų koncertai.

Apie kasmet vis labiau nykstančius ir pavojų keliančius griuvėsius paveldosaugininkai daugybę kartų informavo įvairias institucijas, kol galų gale problemos sprendimas pajudėjo iš mirties taško. Kultūros ministerija ir Vilkaviškio rajono savivaldybė prieš kelias dienas skyrė 85 tūkst. eurų bažnyčios liekanoms konservuoti.

Butėnai

Kupiškio rajono kaime moteris namuose pajuto dūmų tvaiką. Liepsnojo koridoriuje ant sienos palubėje pakabintas durų skambutis. Nelaukdama, kol atskubės gaisrininkai, šeimininkė pasiėmė kibirą vandens ir šliūkštelėjo ant dailylenčių, kuriomis buvo apkalta koridoriaus siena.

Gaisrą moteris užgesino, bet pildama vandenį ant į elektros tinklą įjungto skambučio rizikavo gauti mirtiną elektros smūgį. Per gaisrą apdegė elektros laidai ir dalis sienų, aprūko patalpos. Ugnis plykstelėjo sugedus durų skambučiui.

Alytus

Jaunimo parke vėlų vakarą buvo tyčia sudeginti du greta stovintys tualetai. Manoma, kad pirmiausia užsiliepsnojo biotualetas, o nuo jo ugnis persimetė į konteinerio tipo tualetą.

Tikimasi, kad padegėjus padės nustatyti parke esančių vaizdo kamerų įrašai.

Šilėnai

Trečiadienį apie 17 val. į 48 metų Lazdijų rajono gyventojo tvorą atsitrenkė automobilis „Volkswagen Passat“. Juo važiavo du neblaivūs 23 metų vaikinai (2,01 ir 1,46 prom.). Vairuotojas buvo šiek tiek blaivesnis už keleivį.

Namo šeimininkas susibarė su įkaušėliais, jie puolė vyrą. Pastarasis iš legaliai laikomo ginklo tris kartus šovė į orą, kad sutramdytų agresyvius pažeidėjus.

Galsiškiai

Vaikščiodamas Kupiškio rajono kaime vyras pastebėjo krūmynuose besimėtančias žmogaus kaukolės dalis. Akivaizdu, kad tai seniai mirusio žmogaus palaikai, nes kaukolė gerokai aptrupėjusi. Tyrimo ėmęsi policininkai nemano, kad tai kriminalas.

Šalia Šetekšnos upės augančiame miške yra senos kapinės. Apžiūrėdami teritoriją policininkai aptiko kelis senus paminklus. Juose iškalti rusiški žodžiai per ilgą laiką tapo neįskaitomi, todėl nežinia nei kas, nei kada buvo palaidota.

Toje vietoje daug urvų, tad gali būti, kad kaukolę iškasė žvėrys.

Anykščiai

A.Vienuolio gatvėje liepsnojo pusiau medinis, pusiau mūrinis ūkinis pastatas. Atvykę gaisrininkai rado ugnies apimtą stogą. Per gaisrą pastatas sudegė, apdegė ir šalia sukrautos malkos.

Vėjuotą vakarą kilo pavojus šalia esantiems pastatams. Ėmė rūkti 10 metrų nuo gaisravietės esančio kito ūkinio pastato stogas. Baimindamiesi, kad gaisras neįsipliekstų ir čia, gaisrininkai išnešė apie 3 tonas šieno. Vienam gaisrininkui prireikė medikų pagalbos. Iš pastato nešdamas karštą dujų balioną jis apdegė rankas.

Klaipėda

Atgaivintas senasis ženklas, kuriame pavaizduotas uostamiesčio herbas ir mažas berniukas – kupidonas. Kompozicija daugiau kaip šimtmetį puošė dviaukštį gyvenamąjį namą Tiltų gatvėje.

Dar 1915 metais iškilusiame pastate tarpukariu veikė Mėmelio taupomoji kasa. Romantiškas ženklas ant fasado – išskirtinė, miesto praeitį primenanti puošmena. Sutrupėjusiam 1,5 metro aukščio ir 1,2 metro pločio lipdiniui atkurti prireikė specialaus skulptūroms naudojamo mišinio.

Šiauliai

Girtas 29 metų kėdainiškis pasiklydo Šiauliuose ir automobiliu „Citroën Xsara“ ketvirtadienio vakarą įsiveržė į Karinių oro pajėgų teritoriją. Užtvarą apgadinęs vyriškis bandė pabėgti, bet netrukus metė mašiną. Jį, netoliese einantį su degtinės buteliu rankoje, sučiupo pareigūnai.

Pažeidėjas teisinosi, kad važiuodamas į Kėdainius pasiklydo ir įvažiavo į kariškių teritoriją. Vyriškis ilgai vengė pakartotinės patikros alkoholio matuokliu. Bet ir po 4 valandų prietaisas parodė vidutinį girtumą (1,63 promilės).

Panevėžys

Užvakar Sodų gatvėje žmonės išgirdo triukšmą lauke. Pažvelgę pro langus jie išvydo jauną vyrą, daužantį gatvėje stovinčius du visureigius. Chuliganas mašinas spardė ir daužė rankomis.

Vienam visureigiui buvo sulaužytas galinio vaizdo veidrodis ir įlenktos durys, kitam sulankstytas vienos pusės sparnas ir durys. Policininkai sulaikė įtariamąjį – 26 metų ukrainietį. Buvo matyti, kad užsienietis girtas, bet jis atsisakė pasitikrinti girtumą.

Panevėžys

Ukmergės gatvėje pamatę neįprastai besielgiančią 29-erių moterį praeiviai pamanė, kad jai bloga, ir iškvietė greitąją pagalbą. Medikai kaipmat atpažino jiems iki skausmo žinomą panevėžietę. Moteris teista už medikų ir policininkų užpuolimą, o gaisrininkai ne kartą ją traukė iš upės.

Šįkart pamačiusi medikus ji paėmė šaligatvio plytelę ir sviedė į greitosios pagalbos automobilį. Į šoninį langą pataikiusi plytelė atšoko. Stiklas nesudužo, bet liko subraižytas. Moteris buvo girta.

Panevėžys

Prie vieno daugiabučio namo skubėjo specialiųjų tarnybų ekipažai. Buvo gauta žinių, kad bute su dviem mažais vaikais yra girta motina.

Vaiko teisių gynėjai skambino į duris, tačiau niekas jų neatidarė. Pasistatę kopėčias gaisrininkai per langą pateko į butą ir atrakino iš vidaus duris. Bute su vaikais rasta girta moteris. Ją medikai išsivežė apžiūrėti, o vaikai atiduoti artimųjų globai. Šeima Vaiko teisių apsaugos tarnybai yra žinoma.

Kemėnai (lusnynas)

Nusikaltėliai akylai tikrina tas vietas, kuriose žmonės laiko nereikalingus daiktus. Biržų rajono kaime žmonės rado išlaužtas sandėliuko duris.

Jis buvo prigrūstas šiukšlių ir nereikalingų daiktų, bet ir ten vagys sugebėjo rasti grobio. Jie išsinešė žoliapjovę, padangų komplektą ir starterį, vertus 300 eurų.

Miežiškiai

Policininkai Panevėžio rajone pastebėjo po gatvę vinguriuojantį dviratininką. Sustabdytas dviratį mynęs 49-erių vyras buvo girtas. Į alkoholio matuoklį jis pripūtė 1,13 promilės. Pamatęs, jog patruliai ėmėsi rašyti protokolą, dviratininkas ėmė maldauti, kad jį paleistų. Vyras pareigūnams padavė 100 eurų banknotą.

Net ir perspėtas liautis tai daryti jis vis tiek bruko pinigų. Apie papirkimą pareigūnai pranešė kolegoms. Likimo ironija – dviratininkui grėsė 80 eurų bauda. Dabar jam dar teks stoti prieš teismą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.