Tabako žalos mažinimas įsitvirtina kaip mokslinių diskusijų tema

Į didžiausią tarptautinį renginį, skirtą tabako žalos mažinimui, šiemet garsiausi visuomenės sveikatos ir medicinos ekspertai susirinko nuotoliniu būdu. Pasaulio nikotino forume (PNF) mokslininkai dalijosi naujausių mokslo tyrimų rezultatais ir aptarė problemas, su kuriomis susidūrė tabako žalos mažinimo strategija.

 Tabako žalos mažinimas įsitvirtina kaip mokslinių diskusijų tema.<br> M.Patašiaus nuotr.
 Tabako žalos mažinimas įsitvirtina kaip mokslinių diskusijų tema.<br> M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 23, 2020, 8:52 AM, atnaujinta Jun 23, 2020, 11:41 AM

Iš viso forume šiemet dalyvavo apie 70 pranešėjų iš 60 šalių. Dalyvių ir aktyvių žiūrovų skaičius viršijo 600. Pranešimus forume skaitė ir įžvalgomis dalijosi mokslininkai ir pripažinti, patyrę visuomenės sveikatos specialistai iš Jungtinės Karalystės, Italijos, JAV, Kanados, Šveicarijos, Graikijos ir kitų valstybių. Buvo lyginamos skirtingų šalių patirtys, pasiekimai ir netikėtos problemos, skambančios kaip įspėjimas su tuo dar nesusidūrusioms šalims.

Vienas iš renginio vadovų ir moderatorių Gerry Stimson, profesorius ir visuomenės sveikatos ekspertas iš Londono, pažymėjo, kad žalos mažinimo požiūris reikalauja nuoseklaus ir ilgalaikio dialogo su daugybe suinteresuotųjų šalių – nuo vartotojų iki medikų bendruomenės ir politikų. Pasak G. Stimson, tik bendromis pastangomis galima įtvirtinti požiūrį ir strategiją, kuri kasmet išgelbėtų tūkstančius gyvybių ir mažintų sergamumą, o valstybių sveikatos sistemoms padėtų sutaupyti finansinių išteklių.

„Vartotojai daugelyje šalių, tokių kaip Švedija, Norvegija, Islandija ar Japonija, savo pavyzdžiais įrodė, kad gali atsisakyti cigarečių, jeigu gali rinktis alternatyvius produktus. Įsivaizduokite, kas atsitiktų, jeigu daugybei žmonių atvertume prieigą prie gaminių, kurie sukelia kur kas mažesnę riziką negu cigaretės. Jeigu juos informuotume apie riziką, jeigu jų pasirinkimą lemtų sumanus, rizikos lygiu pagrįstas reguliavimas? Tokia galimybė visiškai pakeistų visuomenės sveikatos kursą – cigaretės virstų istorijos pelenais“, – savo nuomonę išdėstė vienas iš pranešėjų profesorius David Sweanor iš Otavos universiteto Sveikatos teisės, politikos ir etikos centro.

Apibendrindamas D. Sweanor mintis, forumo vadovas prof. G. Stimson pareiškė, kad tabako žalos mažinimo nuostata nesikerta su tabako kontrolės tikslais. Jo nuomone, tabako žalos mažinimo būdai turi būti tabako kontrolės politikos dalis.

Prof. G. Stimson teigimu, kol politikai ir kiti sprendimų priėmėjai nėra linkę įsigilinti į naują požiūrį, pasaulis per metus netenka per 7 milijonų žmonių, kurie miršta anksčiau dėl cigarečių rūkymo sukeltų ligų, neturėdami sąlygų ar galimybių pereiti prie alternatyvių gaminių, kuriuose, kaip rodo tyrimai, kenksmingų medžiagų gali būti iki 95 proc. mažiau lyginant su įprastų cigarečių dūmais.

Reaguodami į aktualijas forumo dalyviai daug diskutavo apie COVID-19 pandemijos įtaką visuomenės sveikatai. Vienas iš pagrindinių renginio pranešėjų, mokslininkas iš Graikijos Konstantinos Farsalinos atkreipė dėmesį į mitus, kurie buvo paskleisti per pandemijos protrūkį pasaulyje. Daugiau negu 80 straipsnių ir studijų mokslo žurnaluose paskelbęs ekspertas siūlė remtis tik moksliniais tyrimais, atliekamais pripažintų mokslo institucijų, ir pateikė ne vieną pavyzdį, iliustruojantį, kaip virusai veikia rūkančių ir nerūkančių žmonių organizmą.

Dėmesį į šiuos tyrimus taip pat atkreipęs profesorius iš Italijos Riccardo Polosa pabrėžė, kad tokie tyrimai privertė dar intensyviau tirti tabako produktus vartojančių asmenų imuninės sistemos veiklą. Anot forumo pranešėjo, per pusmetį pasaulyje publikuota per 20 mokslinių studijų, kuriose nagrinėjamas šis reiškinys.

Daktarė Caitlin Notley iš Norvičo medicinos mokyklos Anglijoje pastebėjo, kad apskritai tabako gaminių vartotojams dėl pandemijos kilo daug papildomų rūpesčių ir įtampos. Anot sveikatos specialistės, informacijos srautas žiniasklaidoje rūkančiuosius ir garintojus privertė jaustis dar nesaugiau, jų įprotis buvo stigmatizuojamas.

„Visame pasaulyje rūko 1,1 milijardo žmonių. Tačiau dalis rūkančiųjų jau yra atkreipę dėmesį, kad gali sumažinti įpročio žalą savo sveikatai. Rūkantieji pereina prie saugesnių, tinkamai reglamentuotų, alternatyvų – priemonių, kuriomis yra grindžiamas tabako žalos mažinimo požiūris. Neapgalvota reakcija į pandemiją perėjimo prie alternatyvų procesą galėjo stipriai sutrikdyti“, – nuogąstavo dr. C. Notley. Ji ir kiti forume dalyvavę mokslininkai pastebėjo, kad per COVID-19 sukeltą sumaištį pasaulyje buvo skleidžiama daug realybės neatitinkančios informacijos, kuri prasilenkia su mokslo įrodymais.

Pasaulinis nikotino forumas (angl. „Global Forum on Nicotine“) yra nepriklausoma iniciatyva, finansuojama konferencijos dalyvių registracijos mokesčiais. Organizatoriai nurodo negaunantys finansavimo iš gamintojų, platintojų ar prekybininkų, įskaitant farmacijos, elektroninių cigarečių ar tabako kompanijų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.