Vakaris Deksnys. Svarbiausia – šaltibarščiai

Vidurvasaris – agurkų metas. Visokeriopai. Galima juos triaukšti su medumi, galima krimsti žalius ar paraugintus, galima pjaustyti į šaltibarščius.

 Šaltibarščiai.<br>123rf nuotr.
 Šaltibarščiai.<br>123rf nuotr.
Vakaris Deksnys<br>T.Bauro nuotr.
Vakaris Deksnys<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jul 15, 2020, 8:34 AM, atnaujinta Jul 15, 2020, 8:35 AM

Agurkmetis ir lietuviškos politikos šiltadaržyje. Chabarovske rusai kelinta diena šūkauja „Putinas – vagis!“. Astrave į reaktorius jau kraunamas uranas.

Bulgarijoje minios protestuoja prieš vyriausybę. Susiskaldę lenkai jau išsirinko prezidentą.

Ramu tik pas mus. Net ir gėjų paradu pramintos eitynės šįmet apsiėjo be policijos, kadaise nešiojusios ant rankų protestuojančius gražulius – juk yra žemiškesnių reikalų.

Partijos, surengusios vienokius ar kitokius balsavimus, reitinguoja ir koreguoja savo sąrašus ir rengiasi šturmuoti Seimą.

Skėčiu apsiginklavęs prezidentas pasakoja, kaip jam sekasi kurti gerovės valstybę.

Sykiu dar ir laimina įstatymą, skirtą vienai aikštei, kurią sostinės meras išdrįso paversti paplūdimiu. O pastarasis, kad nebūtų pernelyg nuobodu, eismo kilpomis apvyniojo Senamiestį.

Aplinkos ministras rengiasi nupirkti brakonieriavimu įtariamiems žvejams verslininkams GPS aparatus, kad žinotų, kuriame Kuršmarių krante kieno laivelis plaukioja.

Vyriausybė nusprendžia, kad Žuvinto rezervate galės grybauti, uogauti ir žvejoti nebe penkių, o net keturiolikos gretimų kaimelių gyventojai. Valstybinės svarbos reikalai, ne kitaip!

Atostogaujantys niršta ant sinoptikų, kurie tradiciškai nevengia prašauti pro šalį su savo prognozėmis. Keliaujantys keiksnoja kelininkus, per patį turizmo sezoną sumaniusius paremontuoti greitkelį tarp sostinės ir Kauno gal net dešimtyje vietų.

Žodžiu, tradicinės vasaros vidurio bėdos. Bet yra ir džiaugsmų.

Antai nacionalinė turizmo agentūra „Keliauk Lietuvoje“ paskelbė net tris savaites trukusio balsavimo, kuriame išrinkti geriausi patiekalai, rezultatus.

Pasirodo, viską nustelbė šaltibarščiai. Juos užkąsti teks kepta duona su sūriu, toliau ant stalo keliaus cepelinai (arba didžkukuliai), po kurių desertui sulauksime šakočio, o užgersime gira. Puikus lietuviškas valgiaraštis, kuris bus siūlomas restoranams ar kavinėms.

Tik pastarieji dar dreba. Kol nešalta ir staliukai stovi lauke, tol dar nieko.

Tačiau sveikatos apsaugos ministras jau užsimena apie itin staigiai artėjančią antrąją koronaviruso bangą, kuri gali nušluoti nuo padėklų visus tradicinius patiekalus, jeigu vėl bus uždrausta būriuotis ir be kaukių užkandžiauti ar atsigerti.

Bet tai – dar ateitis, nors gal ir ne tokia tolima. Kol kas, sudėlioję išmokų vaikus auginančioms šeimoms bei pensininkams planus, politikai tiesiog vasaroja.

Išskyrus šiek tiek nepasitenkinimo išdrįsusį parodyti ir su airių premjeru telefonu „pozicijomis apsikeitusį“ prezidentą, beveik niekas net neprabilo apie būsimą Europos Sąjungos biudžetą, kuris lems, kaip gyvensime iki 2027-ųjų.

Išties, ko čia rūpintis? Gausime apie 7 milijardais eurų daugiau nei sumokėsime, dar kone antra tiek gali atplaukti iš ES atsigavimo fondo. Finansų ministerija jau parengė „Ateities ekonomikos DNR“ planą, todėl galime būti ramūs.

Ir, žinoma, didžiuliu laimėjimu laikysime 180 mln. eurų, kuriuos Briuselis žada skirti kaip nuo emigracijos smarkiai nukentėjusiai valstybei.

Tiesa, šios sumos neužteks padengti vien praradimus dėl Ignalinos atominės elektrinės uždarymo, kuriam ES vietoj 780 mln. eurų ketina numesti 490 milijonų.

Ką jau kalbėti, kad ūkininkai ir toliau išmokų gaus mažiau už prancūzus ar vokiečius.

Bet jei jau nepavyko to pramušti Briuselio koridoriuose per kone ketverius Vyriausybės metus, negi dabar skubėsi į nuvažiuojantį traukinį? Be to, net ir žemdirbiai nelabai tikėjosi, kad valstiečiai ką nors nuveiks jų labui.

Todėl lieka tik ramiai laukti rudens, kai prasidės naujas vien savo sultyse verdančių politikų turgaus sezonas. Svarbu tik nepamiršti užsrėbti šviežiais agurkais paskanintų šaltibarščių – ir vitaminų gausi, ir į populiarumo natą pataikysi.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.