Vakaris Deksnys. Kalbos prievaizdai išgelbės biudžetą

Žiemą būtina šiltai rengtis. Ar tu tikrai važiuosi į Ameriką? Aš užmiršau, kad ji skambino. Tai yra universitetas.

Kalbos prievaizdai užsimojo patikrinti, ar tikrai visos sostinės bibliotekininkės moka susišnekėti bent tokiais sakiniais. Neįrodys – žiūrėk, ir iš darbo išlėks, nors kuri gal jau dešimtmečius triūsia toje vietoje ir lankytojams niekas neužkliūva.<br>T.Bauro nuotr.
Kalbos prievaizdai užsimojo patikrinti, ar tikrai visos sostinės bibliotekininkės moka susišnekėti bent tokiais sakiniais. Neįrodys – žiūrėk, ir iš darbo išlėks, nors kuri gal jau dešimtmečius triūsia toje vietoje ir lankytojams niekas neužkliūva.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 21, 2020, 7:56 AM, atnaujinta Jul 21, 2020, 7:57 AM

Toks tekstas turėtų būti suprantamas visiems Lietuvos piliečiams, net jei ir atrodo nelogiškas. Tačiau bent jau tokias frazes privalo mokėti kiekviena bibliotekininkė, pardavimo vadybininkas ar autoserviso darbuotojas.

Mat šios frazės įrodo žmogų turint antrąją valstybinės kalbos mokėjimo kategoriją, atitinkančią aprašo „Slenkstis“ lygį. Taip numatyta dar amžiną atilsį buvusio premjero A.Brazausko ir tuomečio bei dabartinio švietimo stratego A.Monkevičiaus pasirašytame Vyriausybės nutarime.

Kalbos prievaizdai užsimojo patikrinti, ar tikrai visos sostinės bibliotekininkės moka susišnekėti bent tokiais sakiniais. Neįrodys – žiūrėk, ir iš darbo išlėks, nors kuri gal jau dešimtmečius triūsia toje vietoje ir lankytojams niekas neužkliūva.

Kilus triukšmui Valstybinė kalbos inspekcija suminkštino toną – neva rengiamasi 1993 m. priimtą, o 2003 m. atnaujintą teisės aktą bent pataisyti. Progos pasireklamuoti nepraleido ir susisiekimo ministras J.Narkevičius, lenkiškai feisbuke paskelbęs, kad jau sutarė su kolegomis Vyriausybėje keisti nutarimą.

O be reikalo! Kad ir koks būtų tas pasenęs raštas, jis gali tapti auksinius kiaušinius dedančia višta. Juk Vilniaus miesto centrinės bibliotekos vadovė R.Gražienė aiškiai paskelbė – geriau jau sumokės visas privalomas baudas, bet kelis dešimtmečius dirbančių žmonių laikyti egzamino nesiųs.

Valstybės biudžetas nuo to praturtės tik simboliškai, tačiau kalbos prievaizdai turėtų nenuleisti rankų – kratyti visus iš eilės.

Susimokės bent pusė Rytų Lietuvos parduotuvių savininkų, bus galima pakratyti kirpyklas, grožio salonus ar striptizo barus. Pinigai byrėte byrės.

Tuomet ateis laikas ir politikams, kurie kartais nesugeba suregzti rišlaus sakinio. Taip ir pūsis pandemijos nustekentas valstybės biudžetas. Ne milijardinės paskolos, ne ES subsidijos, o baudos už prastą lietuvių kalbą gelbės mūsų valstybę nuo deficito!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.