Valstiečių populiarumo banga gali nuslūgti „Registrų centro“ rūsyje

Naujausi politiniai reitingai vasaros įkarštyje pateikė staigmenų: į pirmąją vietą išsiveržė jau pusantrų metų šioje pozicijoje nebuvusi Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga (LVŽS). Antrieji, kaip rodo liepos 10-18 dienomis vykdyta visuomenės nuomonės ir rinkos tyrimų centro „Vilmorus“ apklausa – Tėvynės sąjunga – Lietuvos krikščionys demokratai (TS-LKD).

 Politologo teigimu, „Registrų centro“ skandalas turės įtakos LVŽS reitingams.<br> T. Bauro nuotr.
 Politologo teigimu, „Registrų centro“ skandalas turės įtakos LVŽS reitingams.<br> T. Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 25, 2020, 2:10 PM, atnaujinta Jul 25, 2020, 2:11 PM

Politologas Virgis Valentinavičius tokią situaciją linkęs vadinti „dviejų arklių lenktynėmis“. „Šiuo metu stebimas priešrinkiminis suaktyvėjimas, matyti ir du aiškūs lyderiai, bet viskas galutinai spręsis likus mėnesiui iki rinkimų. Paskutinio mėnesio prieš rinkimus reitingai bus svarbiausi, o dabar dar daug kas gali keistis“, – sakė jis ir pridūrė, kad valstiečių reitingus augino ne tik politiškai palanki pandemijos situacija.

„Jų reitingas augo ir socialdemokratų sąskaita. Šiuose reitingų rezultatuose matyt tam tikras visuomenės nusivylimas socialdemokratų sąrašu. Jame viena rimta figūra – Romas Lazutka, bet profesoriui gali būti gėda dėl kitų sąraše esančių žmonių. Tokių, kurie daugiau ar mažiau susikompromitavę – kaip Linas Balsys, Violeta Boreikienė, ar atviro popso – kaip Giedrius Drukteinis... Sąrašas – nuviliantis, ir, matyt, tie keli nutrupėję procentai atiteko valstiečiams, – įžvalgomis dalijosi pašnekovas.

Konservatoriai, anot pašnekovo, dabar sprendžia klausimą, ar jiems pavyks mobilizuoti ne tik savo lojalius rinkėjus, bet ir miestų gyventojus, kurie nepatenkinti valstiečių valdžia. „Manau, Vilniuje, Panevėžyje, Šiauliuose tokių žmonių netrūksta ir „Tėvynės sąjungos“ uždavinys – šiuos rinkėjus patraukti į savo pusę“, – kalbėjo V. Valentinavičius ir pridūrė, kad dėl būsimų rinkimų lyderio dar ankstoka spręsti.

Paklaustas, ar tai, kad valdantieji šiuo metu itin dosnūs įvairioms visuomenėms grupėms ir jas lepina piniginėmis išmokomis, padės jų populiarumui, pašnekovas atsakė, kad partija tokią galimybę turi ir ja naudojasi pakankamai įžūliai.

„Jie suinteresuoti kabėti apie pagalbą žmonėms, bet visiškai nesuinteresuoti kalbėti apie tai, kad Lietuva yra praskolinama. Tolesnė reitingų dinamika priklausys nuo to, kokios temos dominuos viešajame dialoge – skolos ar pagalba. Politikoje viską keičia įvykiai, tad pažiūrėsime, kaip reitingai atrodys po mėnesio, kai žmonės bus atsižvelgę į Registrų centro katastrofą, į tai, kad žmonės negali įsigyti receptinių vaistų, į tai, kad tokiu metu sveikatos apsaugos ministras ir premjeras atostogauja“, – didelį rezonansą visuomenėje keliančias aktualijas vardijo politologas.

Anot jo, vasara – ir politikoje yra savotiškas atostogų metas, o štai tikrosios priešrinkiminės kovos prasidės rudenį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.