Jei su žiburiu reikia ieškoti tikrųjų lyderių, neįmanoma rasti ir kaltųjų dėl atsitinkančių nelaimių

Koks čia lyderis, jeigu ne tik slepiasi kitam už nugaros, bet ir vengia tiesioginės akistatos su rinkėjais?

Koks čia lyderis, jeigu ne tik slepiasi kitam už nugaros, bet ir vengia tiesioginės akistatos su rinkėjais? <br>Lrytas.lt koliažas
Koks čia lyderis, jeigu ne tik slepiasi kitam už nugaros, bet ir vengia tiesioginės akistatos su rinkėjais? <br>Lrytas.lt koliažas
Ramūnas Karbauskis<br>T.Bauro nuotr.
Ramūnas Karbauskis<br>T.Bauro nuotr.
Jaroslavas Narkevičius.<br>V.Skaraičio nuotr.
Jaroslavas Narkevičius.<br>V.Skaraičio nuotr.
Rimantas Sinkevičius<br>T.Bauro nuotr.
Rimantas Sinkevičius<br>T.Bauro nuotr.
Gitanas Nausėda<br>T.Bauro nuotr.
Gitanas Nausėda<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

2020-08-01 12:18

Tai pasakytina ir apie konservatorių vadovą G.Landsbergį, į Seimo rinkimus partijos sąraše keliaujančiam įkandin nepartinės I.Šimonytės, ir apie valstiečių lyderį R.Karbauskį, kuris ne tik įsikibęs į sąrašo vedliu vėl tapusio nepartinio premjero S.Skvernelio skverną, bet net nekovos vienmandatėje apygardoje.

Tuo metu sąrašą paskelbusios Darbo partijos pirmininkas V.Uspaskichas, kaip ir tikėtasi, galutinai patvirtino, kad rinkimuose apskritai nedalyvaus.

Akivaizdu, kad europarlamentaro mandatas, padedantis saugoti ir milijoninį verslą Rusijoje, šiam politikui brangesnis nei Seimo nario kėdė. V.Uspaskichą domintų nebent postas Vyriausybėje, jeigu „darbiečiai“ patektų į koalicijos dėlionę.

„Darbiečių“ sąrašo viršus apkaišytas tokiais perėjūnais kaip buvęs dviejų dienų Liberalų sąjūdžio lyderis, N.Puteikio sąrašą į Europarlamento rinkimus nesėkmingai vedęs A.Guoga ar buvęs valstietis M.Puidokas.

Ironiška, jog pastarasis bene labiausiai priešinosi, kad A.Guoga sąraše gautų net antrą vietą, ir pasiekė savo – nustūmė į trečią.

O tikruoju lyderiu šią savaitę pabandė pabūti prezidentas G.Nausėda, nes bene smarkiausiai mosavo kardu politikos scenoje. Jis piktinosi, kaip Vyriausybė blaškosi spręsdama elementariausius kadrų politikos klausimus po to, kai per trumpą liūtį paskendo Registrų centre saugoma e.sveikata.

Išties Vyriausybės veiksmai priminė keistas gūžynes. Atostogų yra išėjęs ir premjeras S.Skvernelis, ir pagrindinis kovotojas su pandemija sveikatos apsaugos ministras A.Veryga.

Nepaisant skendusios e.sveikatos sistemos ir vis garsesnių specialistų kalbų apie užklupsiančią antrąją koronaviruso bangą, A.Veryga buvo nusprendęs ilsėtis net penkias savaites.

Negana to, jį pavaduoti buvo paskirtas bene prieštaringiausiai šiuo metu vertinamas politikas susisiekimo ministras J.Narkevičius.

Jis tai turėjo daryti pirmąsias dvi A.Verygos atostogų savaites, po to šis vairas buvo numatytas kitiems ministrams.

Bet J.Narkevičius po itin nevykusių pirmųjų pasirodymų staiga buvo atšauktas vos po savaitės ir į jo vietą paskirtas teisingumo ministras E.Jankevičius – netikėtai net jam pačiam.

Šalies vadovas taip pat piktinosi ir kitu atostogautoju – R.Sinkevičiumi, kurio vadovaujamai Ekonomikos ir inovacijų ministerijai priklauso kiaurojo Registrų centro priežiūra.

E.sveikata, tarsi ir į ją būtų pataikę prezidento žaibai, pagaliau atsigavo antradienį, nors po to dar šiek tiek strigo.

Sukruto ir R.Sinkevičius – paskelbė būsiantis darbe trečiadienį, o grįžęs tryško darbštumu vardydamas įvairias patalpas, į kurias planuoja perkelti Registrų centro serverius.

Užtat faktinis vicepremjeras A.Veryga tiesiog pasityčiojo iš G.Nausėdos – paskelbė, kad sutrumpins atostogas viena savaite, be to, pasirodys darbo vietoje kiekvieną penktadienį.

Taip vakar ir pasielgė, o po to vėl išnyko horizonte.

Kad ir kaip keistai atrodytų toks valdančiųjų strapaliojimas, pats prezidentas irgi atrodo ne ką tvirčiau.

Antai vos prieš kelias dienas klausiamas, ką mano apie atostogų virusą Vyriausybėje, G.Nausėda tik karališkai moko ranka demonstruodamas, kad tokios smulkmenos ir tokios smulkmės kaip ministrų atostogos – ne jo lygio reikalai.

O štai jau šios savaitės pradžioje šalies vadovas ne tik entuziastingai komentavo šiuos reikalus, bet ir asmeniškai telefonu kalbėjo su R.Sinkevičiumi, E.Jankevičiumi ir A.Veryga.

Akivaizdu, jog prezidento noras įgelti atostogaujančiam premjerui ir parodyti, kad jis dabar dirba už jį, – ne pagrindinė šio sujudimo priežastis. Matyt, pats G.Nausėda pagaliau suprato, kad kone savaitę sėdėdamas už Prezidentūros užuolaidų po to, kai e.sveikatą ištiko koma, jis atrodė nekaip.

Beje, panašiai atrodė ir per kitą stichinę nelaimę – padangų gaisrą Alytaus įmonėje.

Pačios gaisro kulminacijos metu G.Nausėda dalyvavo Japonijos imperatoriaus puotoje, po kurios dar užsuko aplankyti dukters Pietų Korėjoje.

Keistai atrodo ir tai, kad švaistydamasis bizūnu šalies vadovas kartojo valdančiųjų mantrą, jog dėl e.sveikatos komos kaltų ieškoti esą neverta. Negi kibsi į atlapus buvusiam STT vadovui? Vien nuo tokios minties darosi baisu.

Nors akivaizdu, jog vienas pagrindinių kaltininkų, kad serveriai su e.sveikata ir kitomis programomis buvo laikomi atgyvenusiose patalpose, nebuvo parengta rezervo, o pati sistema atkurta sunkiai, yra Registrų centro vadovas S.Urbanavičius.

Būtent jis labai prisidėjo, kad ši įmonė atsidurtų nuolatinių vidaus intrigų ir masinių kadrų valymų ir sumaišties liūne.

Bet Prezidentūra išsijuosusi aiškino, kad problema yra „sisteminė“, taigi S.Urbanavičius dėl jos kaltas mažiausiai, o gal ir visiškai nekaltas.

Nieko keista – juk buvęs Specialiųjų tyrimų tarnybos vadovas buvo G.Nausėdos numylėtinio buvusio susisiekimo ministro R.Masiulio statytinis ir globotinis.

Be to, buvusi eksministro dešinioji ranka kadrų šlavimui D.Kuliešius šiuo metu yra pagrindinis prezidento patarėjas nacionalinio saugumo klausimais.

Neįžvelgta, kad dėl kilusios krizės kaip nors kalta dar viena atsakingoji – buvusi R.Masiulio globėjos D.Grybauskaitės favoritė, iš Viešųjų pirkimų tarnybos direktoriaus posto į Registrų centro Paslaugų direktoriaus kėdę pasodinta D.Vilytė. Būtent ji kuruoja e.sveikatą ir kitas sistemas.

Gal ir dėsninga: jei su žiburiu reikia ieškoti tikrų politinių lyderių, neįmanoma rasti ir kaltų dėl bešeimininkiame Lietuvos ūkyje atsitinkančių nelaimių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.