Nepailstantys Seimo narių padėjėjai kainuos brangiai: už nepanaudotas atostogas – 800 tūkstančių eurų

Vasarą Seimo rūmų koridoriai tušti, kabinetai užrakinti, tačiau parlamentarų padėjėjai, regis, pluša be atostogų. Seimo kanceliarija net baiminasi, kad toks jų neįtikėtinas darbštumas gali atverti skylę biudžete.

Seimo nariai R.Popovienė ir R.Sinkevičius skirtingai aiškino, kodėl daugelis parlamentarų padėjėjų oficialiai neatostogauja.
Seimo nariai R.Popovienė ir R.Sinkevičius skirtingai aiškino, kodėl daugelis parlamentarų padėjėjų oficialiai neatostogauja.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 4, 2020, 10:22 AM

Jeigu niekas nesikeis ir Seimo narių padėjėjai nesuskubs oficialiai pailsėti, kadencijos pabaigoje jiems už sukauptas nepanaudotas atostogas tektų pakloti 800 tūkstančių eurų.

Anot Seimo kanceliarijos atstovų, tai būtų nepakeliama našta įstaigos biudžetui, mat jame nepanaudotoms atostogoms numatyta gerokai kuklesnė – beveik pusės milijono eurų – suma.

Tiesa, tokia situacija, kai baigiantis Seimo narių kadencijai, gausus jų talkininkų būrys būna sukaupęs daugybę dienų atostogų, trunka jau metų metus.

Šįkart kalta ir infekcija

Kodėl Seimo narių padėjėjai neina atostogauti? Ar patys nesiveržia, ar parlamentarai juos verčia dirbti be poilsio? Pagaliau ar taip triūsdami nepervargsta?

Politikai visuomet randa įvairių paaiškinimų, nors jų talkininkų nenoro atostogauti paslaptis jau seniai vieša – vasarą gali darbuotis ir sode ar prie ežero, o pinigai vis vien kapsi.

Antai darbščiausius padėjėjus, sukaupusius per 300 dienų nepanaudotų atostogų, turinti Seimo Socialdemokratų frakcijos atstovė Raminta Popovienė dėl pavaldinių nenoro pailsėti kaltino koronaviruso infekciją: „Aš jų specialiai nelaikau, gal čia tas virusas juos supainiojo? Gal jie tiesiog užmiršo atostogas dėl streso? Vis tiek visi įtampoje buvo. Bet atostogaus.“

Beje, politikė turėjo priekaištų ir Seimo kanceliarijai – esą turėtų žmonėms dažniau priminimus siųsti, jei mato problemą, kad jie neina atostogų.

Ar gali būti, kad žmogus užmirštų atostogas? O gal darbas Seime – lyg nesibaigiančios atostogos?

„Na, nereikia taip šaržuoti. Aš tiesiog manau, kad sukauptos 42 dienos nepanaudotų atostogų – jokia problema.

Gal žmonės norėjo daugiau atostogauti vasarą. Juk ji dar nesibaigė“, – iš padėties bandė suktis šešias padėjėjas turinti socialdemokratė.

Juokinga net patiems

R.Popovienė sakė nemananti, kad padėjėjai gudrauja ir vasarą, kai nevyksta Seimo posėdžiai, realiai poilsiauja, bet oficialiai dirba. „Seimo nariai juk neatostogauja“, – pridūrė parlamentarė ir po šių žodžių nusikvatojo.

Apie pagalbininkų atostogas „Lietuvos rytas“ norėjo pakalbinti ir valstietį Petrą Valiūną, kurio padėjėjai turi prikaupę 285 dienas atostogų.

Tačiau darbo dienos įkarštyje telefonu atsiliepęs valdančiosios daugumos atstovas sakė visiškai negalįs kalbėti, nes internetu atlieka svarbias banko operacijas ir tai esą gali užtrukti.

Su pilnesne pinigine – ramiau

Tiktai į ekonomikos ir inovacijų ministro kėdę neseniai atsisėdęs Socialdemokratų darbo partijos frakcijos seniūnas Rimantas Sinkevičius išrėžė tiesiai paklaustas, kodėl jo padėjėjai oficialiai neatostogauja: „Ogi todėl, kad baigsis Seimo narių kadencija ir jiems gali tekti ieškotis kito darbo.

Nebūtinai jie jį greitai susiras ar iš viso susiras, o žmonėms juk gyventi reikia. Tai su pilnesne pinigine jie galės lengviau prasiversti, kol ką nors susiras.“

Politikas taip pat kritikavo ir problemą dėl nepanaudotų Seimo narių padėjėjų atostogų kiekvienos kadencijos pabaigoje iškeliančią kanceliariją. „Juk kanceliarija puikiai žinojo, kad kadencija baigiasi, ir tokias išlaidas turėjo numatyti. Tai privalėtų labiau planuoti, kad vėliau nereikėtų dejuoti“, – kalbėjo ministru tapęs parlamentaras, kurio padėjėjai yra sukaupę 300 nepanaudotų atostogų dienų.

Priminė D.Grybauskaitę

„Lietuvos ryto“ paklaustas, ar neatostogaujantys Seimo narių padėjėjai gali visavertiškai darbuotis, R.Sinkevičius pašmaikštavo: „O ar šį klausimą pateikėte prezidentei Daliai Grybauskaitei?“

Kaip žinome, D.Grybauskaitė per dvi kadencijas nė karto nebuvo išėjusi atostogų.

„Prezidentė ilsisi, bet neatostogauja“, – sakydavo jos patarėjai ir primindavo, kad žmonių rinkti asmenys, pagal įstatymą, atostogų neturi.

423

Tiek yra numatyta Seimo narių padėjėjų etatų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.