Arūnas Dumalakas. Diskusijų proveržį gali sukelti tik 42 tūkstančiai eurų

Kai nebesugalvoji, kur ištaškyti pinigus, prisimeni P.Cvirką. Dėl to net nelabai girdėtai, nė metų dar neveikiančiai mažajai bendrijai „Studio Space Time“, turinčiai vos vieną darbuotoją, negaila ir 42 tūkst. eurų.

Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 22, 2020, 7:00 AM

Jau galima nuspėti, kuo baigsis visi pasipiktinimai, nuostabos dėl pinigų sumos, – pradedant valstybės vadovų ir baigiant daug metų kantriai triūsiančių kultūros šviesuolių. Ogi niekuo. Mat pinigus diskusijoms apie P.Cvirkos skverą skyrė tarpdisciplininio meno atstovams.

O jie priešininkus užtildo labai paprastai, jau daug kartų išbandytu metodu: jeigu nesupranti tokio meno, esi diletantas. Tokiam tik rusiškų čiastuškų klausyti, o ne apie šiuolaikinį meną svarstyti.

Kuo baigsis diskusijos už 42 tūkst. eurų? Taip pat niekuo, nors jų organizatoriai mėgina išspausti, kad tarp dviejų polių „nukelti Cvirką“ ir „nenukelti Cvirkos“ gali būti trečiasis.

Gali būti, kad rasti tam trečiajam prireiks dar vieno projekto. Ir Lietuvos kultūros taryba šiuolaikinio meno atstovams neturės galimybių atsispirti.

Pasipiktinusieji dėl 42 tūkst. eurų nepasidomėjo vienu dalyku: kaip patys projekto sumanytojai aiškina, kur panaudos pinigus.

O čia rasime šiuolaikinių menininkų kalbos perliukų. Na, kad ir šis: „Projektas „Viešųjų diskusijų erdvė: pokalbiai apie P.Cvirkos skverą“ reaguoja į jau kurį laiką Lietuvos visuomenę jaudinančią diskusiją dėl sovietinio viešųjų erdvių paveldo ir siekia sukurti atvirą diskusijų erdvę pokalbiams apie viešąsias erdves ir jų galimas transformacijas.“

Arba štai šis: „Projekto tikslas – sukurti hibridinę platformą virtualioje ir fizinėje skvero erdvėje, kurioje vyktų diskusijos, paskaitos, apklausos, laikinos dizaino intervencijos ir kiti renginiai posovietinės Cvirkos skvero erdvės regeneracijos tema.“

Stebina sugebėjimas regzti pusės puslapio sakinius ir nelabai ką konkretaus pasakyti.

Išvertus į žmonių kalbą aiškėja, kad už 42 tūkst. eurų skvere bus sukalta pakyla, nuo kurios kalbės šiuolaikiniai menininkai, dar bus kažkokių parašinėjimų internete ir instaliacijų, kurių nedrįsk sukritikuoti.

Šiuolaikinius menininkus palaikančiose gretose surasime ir mero R.Šimašiaus bendražygį tarybos narį G.Jaunių, kuris svarstydamas P.Cvirkos paminklo likimą taip pat nieko naujo nepasako.

G.Jauniaus šiuolaikiniams menininkams būdingą tratėjimą išvertus į žmonių kalbą taip pat rasime du pasirinkimus – nukelti paminklą arba ne.

Net pinigus skyrusios Lietuvos kultūros tarybos vadovas M.Bundza neslėpė, kad tarpdisciplininio meno atstovų projektas nepateiks atsakymo – būti paminklui ar ne. Jis tik kurs platformą diskusijoms.

Taip, iki šiol diskutuoti tikrai nebuvo galimybės. Nebuvo komentatorių skilčių žiniasklaidoje, komentarų portaluose, niekas nesidalijo įrašais feisbuke, niekas nesibūrė į organizacijos pagal interesų grupes, pagaliau niekas neišsakė savo nuomonės kalbėdamas telefonu ir bendraudamas kitomis ryšio priemonėmis.

Ši platforma bus diskusijų proveržis. Diskusijų, kur sakyti „taip“ arba „ne“ P.Cvirkos paminklui draudžiama.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.