Ekspertė įvardijo, kokie pokyčiai laukia 2021 metais planuojančių studijuoti užsienyje

Dar neseniai išsiruošti studijuoti į užsienį buvo taip pat paprasta kaip iš sostinės nukeliauti į pajūrį: tereikia susikrauti lagaminus, visos tvarkos aiškios, kainos puikiai žinomos, o ir bendrakeleivių srautai tokie dideli, kad paprašius pasidalinti patirtimi gali galvą įskausti nuo ilgo pasakojimo. Šiandien situacija smarkiai pasikeitusi ir planuojantiems studijas užsienyje būtini ne tik rimti namų darbai, bet ir labai išmani navigacija tarp naujų tvarkų ir taisyklių.

Būsimi studentai išgirdo apie pokyčius.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Būsimi studentai išgirdo apie pokyčius.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Studijos užsienyje žada naujovių.<br>T.Bauro nuotr.
Studijos užsienyje žada naujovių.<br>T.Bauro nuotr.
Būsimi studentai išgirdo apie pokyčius.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Būsimi studentai išgirdo apie pokyčius.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2020-09-12 08:04

Ryškėja nauji lyderiai

Nors dėl COVID-19 pandemijos nemažai būsimų studentų visame pasaulyje turėjo pakeisti savo planus – dažnam teko svarstyti apie studijų nukėlimą metams ar vietoje užsienio valstybės rinktis studijas gimtoje šalyje, gyvenimas pamažu grįžta į vėžes.

Tiesa, pandemijos situacijai gerėjant, ryškėja ir daugiau pokyčių, apie kuriuos studentams praneša valstybės ir juose veikiantys universitetai.

„AMES Education“ surengtame vebinare „Studijų pasaulyje tendencijos. Ką svarbu žinoti stojantiems nuo 2021 m.?“ kalbėjusi apie iki šiol populiariausias lietuvaičių studijų kryptis,

AMES sertifikuota studijų užsienyje konsultantė Rasa Juozapavičienė teigė, kad šie metai kupini įvairių išbandymų: COVID-19 viruso pandemija turėjo įtakos studijų pasikeitimams pasaulyje , o planuojantiems studijas Jungtinėje Karalystėje (JK) daug nerimo sukėlė „Brexit“ procesas.

„Keičiasi politinė situacija ir kitos aplinkybės bei sąlygos, tad ir studijų rinkoje ima ryškėti nauji lyderiai. Kaip ir anksčiau pirmajame populiariausiųjų šalių ketvirtuke išlieka Amerika, Kanada, Australija ir JK, bet jas uoliai vejasi kitos šalys“, – teigė ji ir pridūrė, kad tarp naujų lyderių – Airija, Nyderlandai, Vokietija ir Šveicarija.

„Tai šalys, kurios gali pasiūlyti kokybiškas studijas, istorinę vertė turinčius universitetus ir konkurencingą studijų kainą“, – kalbėjo R. Juozapavičienė.

Anot jos, tam tikrų pokyčių esama ir kalbant apie pačias populiariausias studijų programas: „Populiariausios išlieka verslo krypties studijos, apskaita, ekonomika, teisė ir kompiuterių mokslai. Jau dabar matyti, kad verslo studijas vejasi kompiuterių mokslai. Tai lėmė ir dėl karantino pasikeitęs darbo organizavimas, kai daugiau buvo dirbama nuotoliniu būdu. Žvelgiant į šių dienų aktualijas akivaizdu, kad kibernetinės saugos ir kompiuterinių sistemų specialistų poreikis ateityje tik augs. Taip pat populiarios meno ir dizaino programos“, – sakė studijų užsienyje konsultantė.

JK universitetai kainos nekels

Nors ilgai nebuvo aišku, ar įvyks, o jei įvyks, tai kaip iš tiesų atrodys JK išstojimo iš Europos Sąjungos procesas, apie studijas šioje šalyje svajojantis jaunimas neturėtų nusiminti, mat be naujienų apie pokyčius, yra ir gerų žinių.

„Kaip britai neskubėjo teigti informacijos apie pati „Brexit“ ir jo įgyvendinimą, taip neskuba ir atskleisti, kas laukia stojančiųjų nuo 2021 metų. Jau dabar aišku, kad paraiškas bus galima teikti dviem būdais: pildant paraišką per specialų UCAS (angl. the Universities and Colleges Application Service – Universitetų ir koledžų priėmimo tarnyba) portalą į penkis universitetus arba į kiekvieną universitetą bus galima kreiptis tiesiogiai. Tiesa, ne visi universitetai atidaro tiesioginių paraiškų portalus, tad renkantis studijas reiks pasitikrinti, kokį dokumentų priėmimo būdą galima rinktis“, – kalbėjo R. Juozapavičienė.

Ji atkreipė dėmesį, kad JK keičiasi ne tik užsienio studentų finansavimo tvarka, bet ir studento statusas bei migracinė sistema. Didžioji dalis JK universitetų, anot jos, jau viešai patikino, kad stojantiems mokestis nesikeis ir išliks 9250 svarų per metus. „Kol kas laukiame žinių apie tai, kokios bus Škotijos universitetų kainos“, – sakė studijų užsienyje konsultantė ir patikslino, kad daug nerimo būsimiems studentas keliantis studijų paskolų klausimas taip pat bandomas spręsti.

„Nors nebelieka valstybinės paramos, universitetai skatina nenusiminti, nes į rinką ateis privatūs paskolų teikėjai. Universitetai turės užtikrinti sistemos veikimą bei patys atsakys už tai, kad paskolą imti būtų saugu. Tiesa, kol kas JK neskuba skelbti ir naujosios migracijos tvarkos“, – kalbėjo R. Juozapavičienė.

Geros žinios iš JAV ir Kanados

Turėtų atidžiau suklusti ir planuojantys studijuoti Jungtinėse Amerikos Valstijose (JAV), kur šiemet įvesta naujovė: kai kurie tarptautiniai egzaminai (ACT ir SAT) tampa nebeprivalomais, o papildomais.

„Vieniems tai gera naujiena, kitiems – nieko nekeičianti. Tai gera naujiena tiems, kurie nekelia sau didelių ambicijų taikosi į standartines universitetų pozicijas, bet jei jūsų ambicijos didelės ir norite gauti stipendiją, tad šių egzaminų laikymas jums daugiau nei tik rekomendacija. Jei tik galite laikyti egzaminą ir jaučiate, kad galite išlaikyti gerais balais, būtinai tai padarykite“, – sakė studijų užsienyje konsultantė ir perspėjo, kad ruošiantis studijoms JAV, kaip ir kitose šalyse, labai svarbu, kad kandidatas pateiktų teisingai paruoštą gyvenimo aprašymą, motyvacinį laišką (angl. Personal essay) ir rekomendacijas.

Vis daugiau lietuvių atranda Kanadą kaip studijų šalį. Čia tautiečiai dažniausiai renkasi inžinerijos, verslo, sveikatos mokslų, socialinių paslaugų, turizmo, komunikacijos studijų diplomo, bakalauro arba magistro programas, trunkančias nuo vienerių iki trejų metų.

„Kadangi pasaulinės pandemijos kontekste dauguma universitetų rekomenduoja rinktis nuotolines studijas, Kanados vyriausybė priėmė sprendimą, kad 50 procentų pasirinktos studijų programos mokydamiesi nuotoliniu būdu (angl. online), o likusią pusę – Kanadoje, užsienio studentai gali gauti darbo leidimą po studijų (angl. Post-Graduate Work Permit) net iki trejų metų“, – kalbėjo R. Juozapavičienė ir patikslino, kad įprastai leidimas, vyriausybės sprendimu, išduodamas studijų trukmei lygiam laikui.

Studijų ekspertės teigimu, pradėti mokslus Kanadoje jau 2021 m. galima pačiu saugiausiu būdu iš namų: „Protingai investuosite laiką į perspektyvią ateitį Kanadoje, išvengsite papildomų išlaidų apgyvendinimui, greta studijų, būdami Lietuvoje, galėsite dirbti ir taupyti mokslams.“

Kada laikyti tarptautinius egzaminus?

Studijuoti svetur susiruošusiems jaunuoliams dažnai nepakanka vien mokyklinio brandos atestato, mat daugelis universitetų reikalauja, kad stojantieji pateiktų ir pažymėjimus apie išlaikytus standartizuotus tarptautinius egzaminus. Kada juos reiktų laikyti?

„Tarptautinius egzaminus kaip IELTS, TOEFL, SAT, ACT rekomenduojama laikyti 11-oje klasėje arba vasarą tarp 11 ir 12 klasių. Kadangi abitūros metu moksleiviai ir taip susiduria su dideliais iššūkiais, tikslinga tarptautinių egzaminų naštą nusiimti kiek anksčiau. Jau esamiems abiturientams, esant galimybei, tarptautinius egzaminus patariame laikyti iki paraiškų teikimo.

Jeigu renkatės aukštus atrankos kriterijus taikančius universitetus, tikslinga jau paraiškos teikimo etape parodyti savo stipriąsias pozicijas, ypatingai, jei stojama į JAV universitetus ir laikomi SAT bei „SAT Subjects“ testai, kadangi aukštas tokių egzaminų rezultatas paskatina teigiamą universiteto sprendimą vertinant paraiškas bendrame kontekste ir sustiprina kandidato konkurencingumą“, – aiškino ekspertė.

 

 

Pasak jos, 2021 m. pavasariui bei ankstyvai vasarai IELTS arba TOEFL laikymą rekomenduojama atidėti tik tiems abiturientams, kurių anglų kalbos žinios yra nepakankamai geros reikiamam egzamino rezultatui pasiekti, ir kurie šiuo metu aktyviai dirba ties užsienio kalbos žinių stiprinimu.

JK universitetai reikalauja IELTS arba TOEFL egzamino rezultatus pateikti iki 2021 m. rugpjūčio pr. Kitų šalių universitetai turi įsivedę atskiras galutines egzaminų pateikimo datas birželio-rugpjūčio mėnesiais.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.