Lietuvos žinia A. Lukašenkai: nelaiko teisėtu Baltarusijos vadovu 

Lietuvos Užsienio reikalų ministerija, reaguodama į autoritarinio Baltarusijos vadovo Aliaksandro Lukašenkos inauguraciją, trečiadienį pranešė nelaikanti jo teisėtu Baltarusijos prezidentu.

A.Lukašenka.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
A.Lukašenka.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 23, 2020, 4:58 PM

„Lietuvos Užsienio reikalų ministerija dar kartą pažymi, kad rugpjūčio 9 dieną Baltarusijoje įvykę rinkimai neatitiko Baltarusijos tarptautinių įsipareigojimų ir visuotinai pripažintų demokratinių standartų, nebuvo laisvi, sąžiningi ir demokratiški“, – rašoma ministerijos pareiškime.

„Todėl Lietuva nepripažįsta šių rinkimų rezultatų ir dėl šios priežasties nelaiko A. Lukašenkos teisėtu Baltarusijos vadovu. Naujai save inauguravęs A. Lukašenka neturi jokių teisių atstovauti Baltarusijos žmonėms ir jų interesams“, – teigiama jame.

Ministerija Baltarusijos valdžią ragina įsiklausyti į Baltarusijos žmonių valią, nutraukti represijas, paleisti visus suimtuosius, tarp jų – ir politinius kalinius.

Ministerijos teigimu, situaciją Baltarusijoje galima išspręsti tik įsitraukus į dialogą su pilietine visuomene, kuriai atstovauja buvusi kandidatė Baltarusijos prezidento rinkimuose Sviatlana Cichanouskaja ir jos kvietimu suburta Koordinacinė taryba.

„Prireikus, esame pasirengę suteikti visą reikiamą pagalbą ir tarpininkauti, siekiant sudaryti sąlygas šiam dialogui“, – teigia Lietuvos užsienio reikalų ministerija.

„Esame suinteresuoti plėtoti geros kaimynystės santykius, grindžiamus abipuse pagarba ir pasitikėjimu. Tvirtai remiame Baltarusijos suverenitetą ir nepriklausomybę“, – rašoma pareiškime.

A. Lukašenka trečiadienį prisaikdintas Baltarusijos prezidentu šeštai kadencijai. Ceremonija, apie kurią iš anksto nebuvo skelbta, vyko Nepriklausomybės rūmuose Minske.

Baltarusijoje jau daugiau kaip mėnesį vyksta masiniai protestai dėl rugpjūčio 9-ąją įvykusių prezidento rinkimų, kurių laimėtoju buvo paskelbtas A. Lukašenka, vadovaujantis šaliai nuo 1994 metų.

Opozicija ir Vakarų šalys šiuos rinkimus laiko suklastotais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.