Atidengus naują Užupio konstitucijos lentą metė įtarimų šešėlį – įtaria, kad tapo rinkimų kampanijos dalimi

Paupio gatvėje penktadienį pakabinta dar viena lenta su Užupio respublikos konstitucijos vertimu į užsienio kalbą sukėlė abejonių, ar ši akcija netapo Seimo rinkimų kampanijos dalimi.

„Aš dvidešimt metų dirbu Užupyje ir norite pasakyti, kad per rinkimų kampaniją turiu nustoti daryti tai, ką dariau?“, – klausė S.Gorodeckis.<br> lrytas.lt koliažas.
„Aš dvidešimt metų dirbu Užupyje ir norite pasakyti, kad per rinkimų kampaniją turiu nustoti daryti tai, ką dariau?“, – klausė S.Gorodeckis.<br> lrytas.lt koliažas.
„Aš dvidešimt metų dirbu Užupyje ir norite pasakyti, kad per rinkimų kampaniją turiu nustoti daryti tai, ką dariau?“, – klausė S.Gorodeckis.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
„Aš dvidešimt metų dirbu Užupyje ir norite pasakyti, kad per rinkimų kampaniją turiu nustoti daryti tai, ką dariau?“, – klausė S.Gorodeckis.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Užupio respublikos konstitucijos vertimas į čekų kalbą yra 38 lenta, pakabinta ant sienos Paupio gatvėje.<br>T.Bauro nuotr.
Užupio respublikos konstitucijos vertimas į čekų kalbą yra 38 lenta, pakabinta ant sienos Paupio gatvėje.<br>T.Bauro nuotr.
 „Aš dvidešimt metų dirbu Užupyje ir norite pasakyti, kad per rinkimų kampaniją turiu nustoti daryti tai, ką dariau?“, – klausė S.Gorodeckis.
 „Aš dvidešimt metų dirbu Užupyje ir norite pasakyti, kad per rinkimų kampaniją turiu nustoti daryti tai, ką dariau?“, – klausė S.Gorodeckis.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Sep 27, 2020, 8:39 AM

Paupio gatvėje penktadienį atidengta lenta su Užupio konstitucija čekų kalba.

Vienas pagrindinių ceremonijos dalyvių – Užupio seniūnaitis, simbolinės Užupio respublikos premjeras Sakalas Gorodeckis. Jis yra kandidatas į Seimo narius.

Nors teigiama, kad šią akciją inicijavo Čekijos ambasada, o renginys skirtas Čekijos nepriklausomybės dienai paminėti, dalies užupiečių nuomone, ši data neatsitiktinai buvo pasirinkta Seimo rinkimų išvakarėse.

Liūdna dėl Užupio respublikos

Užupio respublikos slaptųjų tarnybų vadovu vadinamas žurnalistas, menotyrininkas, televizijos laidų vedėjas Saulius Pilinkus neslėpė nuostabos sužinojęs, kad būtent šią savaitę atidengta lenta su Užupio konstitucija čekų kalba.

„Sutinku, kad renginys skirtas Čekijos nepriklausomybės dienai. Ir, ko gero, suderintas iš anksto. Bet tai metas prieš rinkimus. Negali S.Gorodeckis, norintis vadovauti politinei partijai, to nesuprasti“, – sakė S.Pilinkus.

Jam tai panašu į kandidato į Seimą rinkimų kampanijos dalį. S.Pilinkui apmaudu, kad į kadaise gražią Užupio respublikos idėją dabar kiekvienas apsukresnis veikėjas žvelgia savanaudiškai.

„Mes norėjome būti kūrėjais Užupio respublikoje.

Aišku, kartais reikėdavo ir pinigų pasiskolinti kokiam kostiumui, bet ne lėšos buvo svarbiausia.

Dabar susidaro įspūdis, kad materialiniai dalykai yra patys svarbiausi. Užupio respublika buvo sugalvota kaip poetinis darinys, o ne bendruomenė su įstatais. Po to atėjo ūkininkai, kurie aiškino, kad menininkų jiems nereikia. Tegu būna bendruomenė.

Bet Užupio bendruomenė – tai ne tas pat kas Užupio respublika. Labai smagu kažką savintis? Naudotis meno kūriniu, kaip aš pavadinčiau Užupio respubliką, neretai būna patogu, kai kas tai daro dėl kitų priežasčių. Kone kiekvienas Vilniaus rajonas turi bendruomenes. Kai kurie – net po kelias.

Bet jos neįtrauktos į vadovus po Vilnių, užsienio turistų ar žurnalistų tai nedomina. Be poetinės Užupio respublikos legendos nieko nebūtų“, – apmaudą liejo S.Pilinkus.

Tikino, kad datą parinko čekai

Kandidatas į Seimo narius S.Gorodeckis kratėsi jam metamų kaltinimų pasinaudojus nemokama proga pasireklamuoti prieš rinkimus.

„Aš dvidešimt metų dirbu Užupyje ir norite pasakyti, kad per rinkimų kampaniją aš turiu nustoti daryti tai, ką dariau? – stebėjosi S.Gorodeckis. – Kad lenta būtų pakabinta, vyksta metus trunkantis procesas. Datą parinkome ne mes, ji priderinta prie Čekijos nepriklausomybės dienos. Čekijos ambasada rengia minėjimą.

Veikla bendruomenėse negali sustoti dėl rinkimų kampanijų kalendoriaus.

Bendruomenės užaugina politiškai aktyvius žmones, todėl nėra nieko nuostabaus, kad jie dalyvauja politikoje.“

Pradžia – prieš 20 metų

Užupio respublikos konstitucijos vertimas į čekų kalbą yra 38-a lenta. Pirmoji lenta su Užupio respublikos konstitucijos tekstu ir jos vertimu į anglų kalbą pakabinta prieš 20 metų.

Konstitucijos tekstą sukūrė Užupio respublikos prezidentas režisierius Romas Lileikis, vis dažniau vadinamas garbės prezidentu, dalyvavo vertėjas Tomas Čepaitis.

Per 20 metų Paupio gatvėje buvo pakabintos 37 lentos su Užupio respublikos konstitucijos teksto vertimais į užsienio kalbas. Dažniausiai lentos atidengimo ceremonija virsta įspūdinga švente. Ambasadoriai sako kalbas cituodami iškilius filosofus.

Paupio gatvė tapo itin turistų lankoma vieta.

Priderino prie valstybinės šventės

Laura Vancevičienė, Čekijos Respublikos ambasados Lietuvoje atstovė:

„Šiuo metu ambasada negali rengti didelių priėmimų ambasadoje, todėl džiaugiasi, kad turėjo galimybę paminėti Čekijos valstybingumo dieną Užupyje, atidengdama lentą su Užupio respublikos konstitucijos tekstu.

Rugsėjo 28 diena Čekijoje yra labai svarbi. Tai – valstybinė šventė, ne darbo diena. Ši diena vadinama Šv.Vaclovo diena. Nepriklausomybės atgavimo diena – spalio 28-oji, Nepriklausomybės ir demokratijos diena – lapkričio 17-oji. Užupyje atidengti lentą su Užupio konstitucija čekų kalba buvo sena svajonė.

Kai į Užupį atvažiuoja turistai, kiekvienas mato konstituciją savo kalba. Dabar ir čekai galės džiaugtis, kad Užupio konstitucija išversta į čekų kalbą.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.