Rūkantiems balkonuose – svarbi žinia: jeigu prieštaraus kaimynai, bus uždrausta

Nuo 2021 metų gyventojai daugiabučių balkonuose nebegalės rūkyti, jei bent vienas namo gyventojas tam prieštaraus.  

cigaretė, rūkymas, balkonas, rūkymas balkone<br>M.Patašiaus asociatyvi nuotr.
cigaretė, rūkymas, balkonas, rūkymas balkone<br>M.Patašiaus asociatyvi nuotr.
Saulius Skvernelis, Aurelijus Veryga<br>V.Skaraičio nuotr.
Saulius Skvernelis, Aurelijus Veryga<br>V.Skaraičio nuotr.
Saulius Skvernelis<br>T.Bauro nuotr.
Saulius Skvernelis<br>T.Bauro nuotr.
Saulius Skvernelis<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Saulius Skvernelis<br>R.Danisevičiaus nuotr.
 Saulius Skvernelis.<br>V.Skaraičio nuotr.
 Saulius Skvernelis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Sniegė Balčiūnaitė, BNS

2020-10-01 10:30, atnaujinta 2020-10-01 13:52

Seimas ketvirtadienį priėmė tai numatančias Tabako, tabako gaminių ir su jais susijusių gaminių kontrolės įstatymo pataisas: už balsavo 69 Seimo nariai, prieš – keturi (Mišriai Seimo narių grupei priklausanti Aušrinė Armonaitė ir liberalai Viktorija Čmilytė-Nielsen, Simonas Gentvilas bei Gintaras Vaičekauskas), o susilaikė septyni (Mišrios Seimo narių grupės atstovai Peras Čimbaras, Gintaras Steponavičius, socialdemokratė Rasa Budbergytė, liberalai Juozas Baublys ir Virgilijus Alekna, konservatoriai Mantas Adomėnas ir Audronius Ažubalis).

Balsavime nedalyvavo 17 konservatorių ir 13 valstiečių bei po kelis kitų frakcijų narius.     

Vienas pataisų iniciatorių sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga prieš balsavimą aiškino, kad žmogaus teisė į sveikatą yra prigimtinė. 

„Turime ne vieną sritį, kur stengiamės tą teisę apginti, apsaugoti, tiek kalbėdami apie aplinkosaugines iniciatyvas, tiek apie kokius nors kitus reguliavimus ar reglamentavimus“, – Seime teigė ministras.  

Konservatorius Kęstutis Masiulis bejojo, ar draudimas bus veiksmingas, nes pažeioidėjus bus sunku kontroliuoti bei bausti.  

„Kaimynas paskundė, atėjo policija, skambina į to žmogaus, kuris rūko, duris. Jis neleis. Pareikalaus teismo sankcijos įeiti į butą ir viskas tuo ir baigsis. Čia yra tuščias pagal turinį įstatymas“, – sakė K. Masiulis.  

„Valstietis“ Tomas Tomilinas pareiškė, kad po tokio balsavimo absoliutus draudimas dar neįsigalios.

„Jeigu problemos nėra, visi laisvai rūkysime balkonuose. Jeigu yra kaimynas, kuris negali gyventi savo nuosavybėje ir nuolat būti nuodijamas, tada įsijungia algoritmas: informavimas, ženklai ir tada  žmogus turės įrankį pasakyti savo kaimynui – noriu namų be dūmų“, – tvirtino T. Tomilinas.  

Liberalas Gintaras Vaičekauskas pasigedo, kas kontroliuos rūkančiuosius, o Mišriai Seimo narių grupei priklausantis Andrius Mazuronis pripažino, kad draudimas „praktikoje bus iš viso neįgyvendinamas arba labai sunkiai“.  

„Kai persikėliau gyventi į daugiabutį, pamačiau, kaip toks įstatymas yra reikalingas“, – teigė jis.  

Konservatorius Arvydas Anušauskas mano, kad tokiais draudimais nepavyks pasiekti sveikesnio gyvenimo būdo.

„Neturiu galimybės balsuoti, nes mano tėvas rūko. Rūko ir žmonės, kurie patyrė įvairių ligų, kartais negali keisti savo įpročių. (...) Neįsivaizduoju, kur dabar tie vyresnio amžiaus žmonės pasitrauks, išeis į kiemus, ar išeis atgal į butus, tai yra atsiras daug pasyvesnio rūkymo“, – tvirtino A. Anušauskas.  

Socialdarbietis Antanas Vinkus atkreipė dėmesį, kad pastaruoju metu daugėja gyventojų prašymų dėl draudimų rūkyti balkonuose, nes jie „nebegali naudotis savo nuosavybe dėl nuolat iš kaimynų sklindančio tabako kvapo“. 

„Geranoriški prašymai kaimynams neveikia. Nereikia pamiršti, kad negali būti toleruojamos vieno gyventojo teisės, kai yra pažeidžiamos kito gyventojo teisės“, – kalbėjo parlamentaras.

Pataisas siūlė A. Veryga ir dar 13 Seimo narių.   

Ministrė: pareigūnai įsikištų kraštutiniu atveju 

Seimui nuo kitų metų uždraudus rūkyti daugiabučių balkonuose ir lauko kavinėse, tvarka turėtų pasirūpinti namų bendrijos, patalpų šeimininkai, pareigūnai įsikiš kraštutiniu atveju, sako vidaus reikalų ministrė.

„Pirmuoju etapu pati namų bendrija arba suteiks leidimą rūkyti, arba nesuteiks. (...) Namų administratorius pirmiausia turėtų sureaguoti į kaimynų pasakymą, kad žmogus nesilaiko nustatytų taisyklių. Tuomet yra savivaldybės Viešosios tvarkos skyrius (...) Tik kraštutiniais atvejais bus įsikišama pareigūnų“, – ketvirtadienį per Vyriausybės pusvalandį Seime sakė Rita Tamašunienė.

Ji teigė, kad policijos pareigūnams jau užkrauta daug funkcijų, todėl jie neturėtų pajėgų reaguoti į visus pranešimus apie galimą rūkymą neleistinoje vietoje.

„Bus sudėlioti algoritmai“, – tvirtino ministrė.

Jeigu kaimynai ir neprieštaraus, rūkaliai privalės užtikrinti, kad dūmai nepatektų į kitų namo gyventojų patalpas. Už ženklus apie draudimą rūkyti balkonuose būtų atsakingas pastato administratorius, bendrija arba savivaldybė.  

Rūkyti uždrausta ne tik balkonuose, bet ir terasose, lodžijose, priklausančiose atskiriems savininkams.   

Pakeitimais be kita ko uždrausta rūkyti ir sporto varžybų ar kitų renginių lauke metu, dengtose viešojo transporto stotelių vietose, vaikų žaidimo aikštelėse ir viešojo maitinimo vietose lauke. Šis draudimas nebus taikomas rūkymui skirtose vietose. 

Seimas nuo 2014 metų kelis kartus yra atmetęs siūlymus drausti rūkyti balkonuose. Pataisų priešininkai argumentuoja, kad draudimo nebūtų įmanoma įgyvendinti. 

Pirmieji bandymai rūkalius išguiti iš patalpų Seime registruoti nuo 2004 metų.

Nuo 2007 metų Lietuvoje užrausta rūkyti maitinimo įstaigose, baruose, klubuose, diskotekose ir visose kitose žmonių aptarnavimo patalpose. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.