R. Kurlianskis byloje pasigedo logikos – nesupranta, už ką atsilygino E. Masiuliui

„Nei Eligijaus Masiulio, nei kieno kito neprašiau nei pastatyti, nei įdėti, nei nugriauti“, – politinės korupcijos bylą nagrinėjančiame Vilniaus apygardos teisme (VAT) apie paminklą Jonui Basanavičiui kalbėjo politikų papirkimu kaltinamas verslininkas Raimondas Kurlianskis.

 R.Kurlianskis teigė nesuprantantis, už ką turėjo atsilyginti E.Masiuliui. <br> T.Bauro nuotr. 
 R.Kurlianskis teigė nesuprantantis, už ką turėjo atsilyginti E.Masiuliui. <br> T.Bauro nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 23, 2020, 10:02 AM, atnaujinta Oct 23, 2020, 11:09 AM

Vietos parinkimas J.Basanavičiaus paminklui yra vienas didžiulės bylos epizodų.

Buvęs koncerno „MG Baltic“ valdybos narys R.Kurlianskis pasakojo, jog pastatyti paminklą J.Basanavičiui Vilniuje buvo kito valdybos nario Romano Raulynaičio idėja.

„Aš taip pat labai gerbiau ir gerbiu daktarą J.Basanavičių, tikrai žinojau ir žinau, kas jis toks yra ir kodėl, bet plačiau domėtis šia tema pradėjau, kai man buvo pareikšti įtarimai ir kaltinimai. Ta proga aplankiau jo sodybą-muziejų Vilkaviškio rajone, Ožkabaliuose.

Kaltinime teigiama, jog R.Kurlianskis prašė E.Masiulio, kad jis paveiktų Vilniaus merą Remigijų Šimašių, kad jis iš 2015 gruodžio 2 dienos Vilniaus miesto savivaldybės tarybos posėdžio darbotvarkės išimtų klausimo dėl vietos paminklui J.Basanavičiui svarstymą.

Byloje teigiama, jog koncerno „MG Baltic“ atstovai siekė, kad paminklas J.Basanavičiui stovėtų K.Sirvydo skvere, šalia Pilies gatvės, o ne priešais Nacionalinę filharmoniją.

 

R.Kurlianskis stebėjosi, jog kaltinime nurodytas vienintelis atlygis, kurį už poveikį R.Šimašiui galėjo gauti tuometis Liberalų sąjūdžio vadovas E.Masiulis.

Tai – politiko automobilio salone rasti 106 200 eurų bei degtinės „Stumbras“ butelis. R.Kurlianskio teigimu, toks kaltinimas – nelogiškas. Sprendimą dėl paminklo J.Basanavičiui Vilniaus savivaldybė priėmė 2016 kovo 23 dieną, o pinigai pas E.Masiulį buvo gegužės 10-ąją.

„Sumokėjau praėjus mėnesiui ir 17 dienų po Vilniaus tarybos sprendimo ir už priešingą nei pageidautas rezultatas?“, – stebėjosi R.Kurlianskis.

Jo teigimu, šį prokuratūros teiginį išvirkščia logika pranoko tik kaltinimas dėl kelio Vilnius-Utena rekonstrukcijos.

„Pagal genialią kaltinimo logiką, tą patį atlygį (106 200 eurų) daviau ir už E.Masiulio bei Liberalų sąjūdžio frakcijos balsavimą „už“ svarstant šį projektą“, – iš anksto paruoštą kalbą teisme skaitė R.Kurlianskis.

„Man būtų labai didelė garbė būti kaltinamu šiame epizode, bet net norėdamas negaliu rasti nė vieno įrodymo, kad kaip nors bandžiau prisidėti prie paminklo J.Basanavičiui“, – su šiuo kaltinimu susijusius parodymus baigė R.Kurlianskis.

Verslininko teigimu, tai pirmas atvejis šalies istorijoje, kai žmogus buvo persekiojamas ir teisiamas už norą būti mecenatu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.