Štai kas keisis Lietuvoje nuo lapkričio 1-osios: palies daugelį

Nuo lapkričio 1-osios Lietuvoje įsigalioja nemažai pokyčių, kuriuos pajus daugelis šalies gyventojų. Naujienų portalas lrytas.lt primena apie keletą jų: keliuose svarbūs pokyčiai jau laukia vairuotojų, nebelieka „jogurtinių“ indelių, įsigalioja hipertenzijai skirtų vaistų skyrimo tvarka, taip pat įvyks ir keletas kitų pokyčių.

Ruduo Vilniuje.<br>V.Skaraičio nuotr.
Ruduo Vilniuje.<br>V.Skaraičio nuotr.
Ruduo Vilniuje.<br>V.Skaraičio nuotr.
Ruduo Vilniuje.<br>V.Skaraičio nuotr.
Vairuotojams svarbūs pokyčiai keliuose.<br>D.Umbraso nuotr.
Vairuotojams svarbūs pokyčiai keliuose.<br>D.Umbraso nuotr.
Ruduo Vilniuje.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Ruduo Vilniuje.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Ruduo Vilniuje.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Ruduo Vilniuje.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Ruduo Vilniuje.<br>V.Skaraičio nuotr.
Ruduo Vilniuje.<br>V.Skaraičio nuotr.
Ruduo Vilniuje.<br>M.Patašiaus nuotr.
Ruduo Vilniuje.<br>M.Patašiaus nuotr.
Ruduo Vilniuje.<br>T.Bauro nuotr.
Ruduo Vilniuje.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (8)

Lrytas.lt

Nov 1, 2020, 7:53 AM, atnaujinta Nov 3, 2020, 8:54 PM

Įsigalioja hipertenzijai skirtų vaistų skyrimo tvarka

Nuo lapkričio 1-osios įsigalioja hipertenzijai skirtų vaistų skyrimo tvarka, penktadienį pranešė Sveikatos apsaugos ministerija (SAM). SAM teigimu, naujame tvarkos apraše numatyta, kad daugumai pacientų gydymas turi būti pradėtas dviejų vaistų deriniu.

Ministerija taip pat teigia, kad tvarkoje rekomenduojama naujam pacientui pirmaeiliam gydymui skirti vaistą, kurio metinė kaina yra mažiausia atitinkamoje terapinėje vaistų grupėje.

Vairuotojams svarbūs pokyčiai keliuose

Nuo lapkričio 1-osios Lietuvos keliuose jau prasideda žiemos sezonas. Keičiasi greičio reikalavimai – maksimalus leistinas greitis automobilių vairuotojams automagistralėse nuo 130 km/val. sumažės iki 110 km/val. Ribojimas įsigalios ir specialiais kelio ženklais pažymėtuose greitkeliuose, kuriais iki lapkričio 1-osios lengvieji automobiliai galėjo važiuoti 120 km/val. greičiu.

Leistinas greitis kituose keliuose nesikeičia – ruožuose su asfalto ar betono danga bet kuriuo sezonu galima važiuoti iki 90 km/val., o žvyrkeliais – iki 70 km/val. greičiu. Tačiau visiems motociklininkams, B1 kategorijos automobilių, 2 metų patirties dar neturintiems lengvųjų automobilių vairuotojams ir besimokantiems vairuoti taikomi kitokie apribojimai.

Jiems leistinas greitis išaugo. Pagal naujus Kelių eismo taisyklių reikalavimus, jie nuo lapkričio 1 dienos bet kuriuo sezonu automagistralėse gali važiuoti iki 100 km/val. greičiu, greitkeliuose – 90 km/val., keliuose su asfalto ar betono danga – 80 km/val., o kituose keliuose – 70 km/val. greičiu. Nuo lapkričio 1 d. oficialiai leidžiama naudoti dygliuotas žiemines padangas. Svarbus reikalavimas – iki lapkričio 10 d. visi vairuotojai privalo pasikeisti padangas į žiemines ar universaliąsias.

Lapkričio 1 d. įsigaliosiančios įstatymo pataisos neleis Lietuvos paversti sąvartynu

Lapkričio 1 d. įsigalios Seimo priimtos Atliekų tvarkymo įstatymo pataisos, kuriomis įvirtintas draudimas įvežti (importuoti) į Lietuvą iš kitų valstybių komunalines ir pavojingąsias atliekas, skirtas šalinti arba naudoti energijai gauti, ir komunalinių atliekų deginimo proceso likučius (pelenus ir šlakus).

Įstatymo pataisomis siekiama užtikrinti teisėtą gyventojų interesą gyventi švarioje aplinkoje, taip pat įtvirtinti perspektyvią alternatyvą atliekų deginimui, jų srautą nukreipiant naujų produktų gamybai.

Atliekų tvarkymo įstatymo pataisas Seimas priėmė šių metų birželio pabaigoje. Už teisės akto pakeitimus balsavo 77 Seimo nariai, susilaikė 3. Naujos įstatymo nuostatos įsigalios 2020 m. lapkričio 1 dieną.

Įsigalioja dar vienas su alkoholiu susijęs draudimas

Nuo lapkričio įsigalioja draudimas prekiauti gėrimais, išpilstytais į puodelio tipo pakuotę nuplėšiamu dangteliu, vadinamuosius „jogurtinius“ indelius. Bus draudžiama Lietuvoje parduoti alkoholinius gėrimus, kurių tūrinė etilo alkoholio koncentracija yra didesnė kaip 22 proc., gamyklų supilstytus į stiklines, taures ir kitą gėrimams tiesiogiai vartoti skirtą tarą.

Taip pat nebus galima prekiauti į didesnės nei 0,2 l talpos plastikinę pakuotę išpilstytais gėrimais, kurių alkoholio koncentracija didesnė nei 6 proc., o iki 6 proc. stiprumo – išpilstytais į didesnę negu vieno litro. Iki šiol alkoholio kontrolės įstatymas draudė prekiauti į plastikinę pakuotę išpilstytais gėrimais, kurių alkoholio koncentracija didesnė nei 7,5 proc., o apribojimų puodelio tipo tarai nebuvo.

Vilniaus „Akropolis“ ir „Ozas“ laikinai trumpina darbo laiką

Nuo lapkričio 1 dienos Vilniaus prekybos ir pramogų centras „Akropolis“ laikinai trumpina parduotuvių darbo laiką, tuo metu „Ozas“ parduotuvių darbo laiką trumpina nuo lapkričio 2 dienos.

Vilniaus „Akropolio“ parduotuvės dirbs valanda trumpiau, nuo 10 iki 21 val. Toks sprendimas priimtas reaguojant į situaciją šalyje bei sostinėje įvestą lokalų karantiną, sakoma „Akropolis Group“ pranešime.

Keičiasi „Akropolyje“ įsikūrusių parduotuvių darbo laikai, tačiau „Maxima“ dirbs nuo 8 iki 24 val., o „Eurovaistinė“ ir „Ermitažas“ – nuo 8 iki 22 val. Kavinių ir restoranų, taip pat laisvalaikio ir pramogų erdvių darbo laikas nustatomas individualiai, tačiau jie taip pat dirbs ne trumpiau nei iki 21 val. Klaipėdos ir Šiaulių „Akropoliuose“ veikiančių parduotuvių darbo laikai nesikeičia.

Tuo metu prekybos ir pramogų centro „Ozas“ rinkodaros vadovė Elzė Rudienė Eltai sakė, kad nuo lapkričio 2 dienos parduotuvėse darbo laikas trumpinamas 1 valanda.

Prekybos ir laisvalaikio pramogų centrą „Mega“ valdančios bendrovės „Baltic RED“ marketingo vadovas Laimis Binderis nurodė, kad kol kas neplanuojama trumpinti „Megoje“ esančių parduotuvių darbo laiko.

 

Keisis kai kurių sostinės autobusų maršrutų tvarkaraščiai ir trasos

Nuo lapkričio 1 d. Vilniuje keisis 29-ojo, 35-ojo, 36-ojo, 51-ojo, 65-ojo, 66-ojo, 68-ojo ir 76-ojo maršrutų autobusų tvarkaraščiai, 51-ojo ir 66-ojo autobusų maršrutų trasos. Nuo lapkričio 1 d. Trakų Vokės gyventojų patogumui, 51-ojo maršruto autobusai, visais reisais iš Žemųjų Panerių link Pagirių bei iš Pagirių link Žemųjų Panerių, užsuks į Trakų Vokės gyvenvietę.

Nuo lapkričio 1 d. iki 2021 m. kovo 31 d. 66-ojo maršruto autobusai neužsuks į stotelę Europos parkas ir iš Juozapiškių važiuos tiesiai į Skirgiškes. Pasikeitus 66 autobusų maršruto tvarkaraščiui, atitinkamai keičiami ir kitų, link Balsių gyvenvietės.

Steigiama STT Centrinė tyrimų valdyba, jai vadovaus D.Balčiūnas

Siekiant efektyvinti Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) vykdomą veiklą ir korupcinių nusikaltimų tyrimui skirti didesnį strateginį dėmesį, nuo lapkričio 1 d. steigiama STT Centrinė tyrimų valdyba, kuri pakeis iki šiol buvusią Vilniaus valdybą. Taip pat valdyboje steigiamas Turto paieškos skyrius.

Atsižvelgiant į tai, kad iki šiol tiek STT vykdoma kriminalinė žvalgyba, tiek ir ikiteisminiai tyrimai buvo organizuojami teritoriniu (apygardų) principu, nuspręsta steigti centrinį tyrimų padalinį – Centrinę tyrimų valdybą. Centrinė tyrimų valdyba vykdys veiklą tiek Vilniaus apygardos teritorijoje, tiek atskirais atvejais ir visoje Lietuvos Respublikoje. Ši valdyba koordinuos dviejų ir daugiau STT teritorinių valdybų vykdomus tyrimus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.