Kauno apskrities policijos komisariato vadovo konkursas tapo staigmena – sukluso net pareigūnai

Net kai kurie Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato (AVPK) pareigūnai sukluso sužinoję, kas penkerius metus vadovaus šiai policijos įstaigai. Komisariato viršininko konkurso rezultatai jiems tapo staigmena.

Iš Tauragės kilęs M.Baršys nusiteikęs Kauno policijai vadovauti visą kadenciją – penkerius metus.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Iš Tauragės kilęs M.Baršys nusiteikęs Kauno policijai vadovauti visą kadenciją – penkerius metus.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Iš Tauragės kilęs M.Baršys nusiteikęs Kauno policijai vadovauti visą kadenciją – penkerius metus.<br>lrytas.lt archyvai
Iš Tauragės kilęs M.Baršys nusiteikęs Kauno policijai vadovauti visą kadenciją – penkerius metus.<br>lrytas.lt archyvai
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Nov 8, 2020, 7:11 PM

Vengiantis viešumos ir komentarų, tačiau garsėjantis analitiniu mąstymu bei nuosekliu darbu siekiant užsibrėžtų tikslų – taip apie naująjį Kauno AVPK viršininką 38 metų Mindaugą Baršį kalbėjo jį pažįstantys žmonės.

M.Baršys pakeitė laikinai beveik metus Kauno policijai vadovavusį Elaną Jablonską, kurį Policijos departamentas atsiuntė į Kauną po skandalingo buvusio viršininko Dariaus Žukausko nušalinimo.

E.Jablonskas taip pat siekė nuolatinio Kauno AVPK vadovo posto, tačiau konkurse geriau pasirodžius M.Baršiui laikinai perėmė buvusias pastarojo pareigas Marijampolėje.

Tradicija tapęs aplinkybių sutapimas vėl nebuvo pažeistas – Kauno policijai vadovaus ne kaunietis. Iš Tauragės kilęs M.Baršys tikras žemaitis, Mykolo Romerio universitete jis įgijo teisės magistro kvalifikacinį laipsnį, tarnybą pradėjo 2001 metais Tauragės rajono policijos komisariate.

Nuo 2017 metų jis vadovavo Marijampolės apskrities vyriausiajam policijos komisariatui, prieš pusantrų metų persikraustė gyventi į Kauną. M.Baršys yra vedęs, augina du vaikus.

– Ką pradėdamas dirbti žinojote apie naująsias savo valdas – tiek darbuotojus, tiek kriminogeninę situaciją Kauno apskrityje? – „Laikinoji sostinė“ paklausė beveik mėnesį Kauno AVPK vadovaujančio M.Baršio.

– Ruošdamasis atrankai rinkau informaciją, domėjausi, kaip komisariatui sekasi įgyvendinti uždavinius. Kriminogeninę situaciją visada seku ne tik toje vietovėje, kurioje dirbu. Tokiame darbe tiesiog privalu valdyti informaciją.

– Ar tikrovė atitiko tai, ką įsivaizdavote?

– Kiekvienoje įstaigoje yra vidinių ypatumų, visada ką nors naujo sužinai ir ką nors naujo pats atneši.

Negaliu pasakyti, kad kas nors nemaloniai nustebino, išskyrus kai kurias pareigūnų darbui skirtas patalpas. Šioje srityje svarbiausi žingsniai jau atlikti – statomas naujas komisariato pastatas Radvilėnų plente, numatyta esamo statinio Vytauto prospekte rekonstrukcija.

Ką galiu pasakyti apie darbuotojus? Jie darbštūs, motyvuoti, darbas vyksta. Labiau išanalizuoti situaciją dar nepakako laiko.

– Kokioje srityje reikėtų didžiausių pokyčių, kokioms kryptims skirsite daugiausia dėmesio?

– Itin svarbi nusikalstamų veikų ir kitų teisės pažeidimų prevencija. Svarbu, kad žmogus savo gyvenamojoje aplinkoje jaustųsi saugiai ne tik matydamas policijos pareigūną.

Prevencija yra labai plati sąvoka – ji apima ir organizuoto nusikalstamumo kontrolę, bendrąją prevenciją, situacinę prevenciją atskirose vietovėse. Dėl konkretesnių krypčių bus galima kalbėti išsamiau išanalizavus situaciją.

Svarbiausios veiklos kryptys policijai yra suformuotos metiniame veiklos plane, svarbiausias tikslas – tuos uždavinius įgyvendinti.

– Kokių naujų idėjų, iniciatyvų esate numatęs dirbdamas Kauno AVPK viršininku?

– Mano veikla bus labiau nukreipta į įstaigos vidų, o ne išorę. Pareigūnas tarnyboje turi gerai jaustis, turi būti motyvuotas, gebantis atlikti numatytas užduotis. Svarbiausias tikslas – teikti kokybišką paslaugą turimais resursais.

Daugelyje sričių yra ką veikti. Neketinu sustoti, tačiau neketinu nieko ir griauti, ateinu kurti. Prisijungsiu prie gerų kolektyvo darbų, kurie jau daromi.

– Ar Kauno nusikalstamos grupuotės yra tik praeities legendos, ar jos išliko iki šių dienų pakeitusios veiklos pobūdį?

– Organizuotas nusikalstamumas niekur nedingo, tam tikri procesai vyksta visoje šalyje. Tiesiog policija dabar gerokai stipresnė negu prieš kelis dešimtmečius, turime įrankių bei gebėjimų valdyti tuos procesus.

Šis darbas nėra viešas ir galbūt gyventojai kartais pasigenda rezultatų, tačiau šioje srityje dirbama nuolat ir tai yra vienas mūsų veiklos prioritetų.

Organizuoto nusikalstamumo formos kinta tiek Lietuvoje, tiek visame pasaulyje. Naujos galimybės siejamos su interneto plėtra.

Kita vertus, pasaulis tampa atviresnis, nusikalstamas veikas galima vykdyti ne tik Lietuvoje, bet ir užsienyje, tačiau gali nutikti ir atvirkščiai. Tuomet tai tampa mūsų galvos skausmu.

– Ar per pandemiją atsirado anksčiau nežinomų nusikalstamų veikų?

– Sukčiai turbūt greičiausiai prisitaiko prie pasikeitusios situacijos ir stengiasi ja pasinaudoti. Pinigus stengiamasi išvilioti prisidengus medikų, visuomenės sveikatos centro darbuotojų vardu.

– Buvęs Kauno AVPK viršininkas E.Jablonskas itin aršiai kovojo su Kelių eismo taisyklių pažeidėjais. Koks vaizdas susidaro važinėjant Kauno gatvėmis?

– Įvairių vaizdų galima išvysti, policijos pareigūnams tikrai liko darbo. Statistika skelbia, kad žuvusiųjų keliuose gerokai sumažėjo. Nors įskaitinių eismo įvykių skaičius išlieka panašaus lygio, darbas su greičio pažeidėjais duoda rezultatų.

Neužmirškime, kad yra ir kitų šiurkščių pažeidimų – pavojingas, chuliganiškas vairavimas, kuris gali baigtis skaudžia nelaime.

– Jus paskyrus Kauno AVPK viršininku iškart pasklido kalbų, kad šis postas – tik tarpinė stotelė ir netrukus jus išvysime einantį gerokai aukštesnes pareigas. Kiek tokios kalbos atitinka tikrovę?

– Niekada nedirbau dėl postų. Pradėjau dirbti policijos pareigūnu, vėliau tapau vadovu. Išėjo, kaip išėjo. Nekuriu planų, kad dirbsiu kelis mėnesius Kaune, o vėliau ieškosiu kitos vietos.

Atėjau penkerių metų kadencijai ir noriu padaryti tuos darbus, kuriuos buvau užsibrėžęs.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.