Socialdemokratų stovykloje – maišto nuotaikos: A. Sysas kibo į atlapus G. Paluckui

Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) viduje – nesutarimai. Gintauto Palucko šalininkai penktadienį numatyto pirmojo naujai išrinkto parlamento posėdžio išvakarėse suskubo surengti frakcijos seniūno rinkimus.

Gintautas Paluckas, Algirdas Sysas<br>D.Umbraso nuotr.
Gintautas Paluckas, Algirdas Sysas<br>D.Umbraso nuotr.
Algirdas Sysas<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Algirdas Sysas<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Algirdas Sysas, Julius Sabatauskas<br>D.Umbraso nuotr.
Algirdas Sysas, Julius Sabatauskas<br>D.Umbraso nuotr.
Rasa Budbergytė, Algirdas Sysas, Raminta Popovienė, Julius Sabatauskas, Algimantas Salamakinas<br>V.Skaraičio nuotr.
Rasa Budbergytė, Algirdas Sysas, Raminta Popovienė, Julius Sabatauskas, Algimantas Salamakinas<br>V.Skaraičio nuotr.
Gintautas Paluckas Rasa Budbergytė.<br>T.Bauro nuotr.
Gintautas Paluckas Rasa Budbergytė.<br>T.Bauro nuotr.
Antrą kartą perskaičiuotų balsų Seimo nario mandatą laimėjo konservatorius Edmundas Pupinis.<br>Lrytas.lt koliažas
Antrą kartą perskaičiuotų balsų Seimo nario mandatą laimėjo konservatorius Edmundas Pupinis.<br>Lrytas.lt koliažas
Partijų burtų traukimas dėl numerio Seimo rinkimuose - socialdemokratai.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Partijų burtų traukimas dėl numerio Seimo rinkimuose - socialdemokratai.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Gintautas Paluckas, Julius Sabatauskas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Gintautas Paluckas, Julius Sabatauskas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Gintautas Paluckas<br>T.Bauro nuotr.
Gintautas Paluckas<br>T.Bauro nuotr.
Gintautas Paluckas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Gintautas Paluckas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Rasa Budbergytė Gintautas Paluckas.<br>T.Bauro nuotr.
Rasa Budbergytė Gintautas Paluckas.<br>T.Bauro nuotr.
Gintautas Paluckas, Algirdas Sysas, Julius Sabatauskas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Gintautas Paluckas, Algirdas Sysas, Julius Sabatauskas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Gintautas Paluckas, Algirdas Sysas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Gintautas Paluckas, Algirdas Sysas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Prezidentūroje Gintautas Paluckas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Prezidentūroje Gintautas Paluckas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (14)

Lrytas.lt

2020-11-11 05:58, atnaujinta 2020-11-11 14:16

Tikėtasi, kad dėl nesėkmių per Seimo rinkimus talžomas G.Paluckas neturės konkurentų ir bent frakcijos seniūno rinkimuose patirs pergalės skonį, bet partijos lyderiui pirštinę nutarė mesti jos senbuvis Algirdas Sysas.

Dar vienai kadencijai į Seimą perrinktas politikos veteranas lrytas.lt patvirtino taip pat dalyvausiąs frakcijos seniūno rinkimuose, kuriuos planuojama surengti jau trečiadienį. „Matau, kad G.Palucką norima padaryti ir frakcijos seniūnu, bet nemanau, kad tai būtų teisinga. Mūsų partijai tai būtų minusas“, – sakė į kovą dėl frakcijos seniūno posto stojęs A.Sysas.

Anot socialdemokrato, į frakcijos seniūnus G.Paluckas galėtų pretenduoti nebent tuo atveju, jeigu pripažintų pralaimėjimą, atsistatydintų, o vietoje jo partijai laikinai imtų vadovauti vienas iš dabartinių pavaduotojų.

A.Syso kandidatūrą į frakcijos seniūnus pasiūlė Žiemgalos vakarinėje vienamnadatėje apygardoje į Seimą išrinktas Liudas Jonaitis. Jį šiuose rinkimuose žada paremti ir dar keli Seimo senbuviai.

Vis dėlto net ir pats A.Sysas neabejoja, kad dabartinio partijos vadovo šalininkai 13 narių turėsiančioje naujojoje frakcijoje turi persvarą ir G.Paluckas rinkimus laimės.

Bet partijos veteranas įsitikinęs, kad G.Palucko tai neišgelbės. „Anksčiau ar vėliau įvyks partijos tarybos posėdis, kuriame G.Paluckas ir rinkimų štabo vadovas Linas Jonauskas privalės įvertinti rinkimų rezultatus. Labai blogai, kad jie tempia gumą ir to nepadarė iki šiol“, – svarstė A.Sysas.

Anot socialdemokrato, partijos vadovybė tyčia vengia įvertinti rinkimų rezultatus ir savo atsakomybę: „Aš manau, kad tai daroma sąmoningai. Turbūt tikimasi, kad ilgainiui visas šis košmaras užsimirš. Bet aš nemanau, kad partijai tai išeis į naudą“.

Per 2016 metais vykusius rinkimus partijos rinkimų štabui vadovavęs A.Sysas priminė turėjęs drąsos jau kitą rytą po rinkimų atsistatydinti, nors pralaimėjimas tada ir nebuvęs toks akivaizdus.

Politikas apgailestavo, jog socialdemokratams tuomet neužteko ryžto patvirtinti ir tuometinio partijos lyderio Algirdo Butkevičiaus atsistatydinimo. „Ir tai atsisuko prieš mus pačius“, – pridūrė A.Sysas.

Todėl jis norėtų, kad dabar partijos lyderiai neliptų ant to paties grėblio ir turėtų drąsos pripažinti pralaimėjimą. „Tai nėra maištas prieš partijos pirmininką, bet jeigu G.Paluckas būtų laimėjęs bent jau Utenoje, aš tada elgčiausi kitaip ir savo kandidatūros nekelčiau“, – tikino A.Sysas.

Utenoje neįveikė varžovo

Socialdemokratai rinkimuose į Seimą daugiamandatėje apygardoje iškovojo aštuonis mandatus ir partijų rikiuotėje liko ketvirti, nusileidę Darbo partijai, valstiečiams ir konservatoriams.

Į Seimą taip pat pateko keturi socialdemokratų vienmandatininkai, tačiau tarp nugalėtojų nebuvo nė vieno iš pirmojo kandidatų dešimtuko. Utenoje kandidatavęs G.Paluckas taip pat nesugebėjo įveikti konservatoriaus Edmundo Pupinio.

Ši dvikova virto tikrų tikriausia drama: abu kandidatai antrajame ture surinko vienodai rinkėjų balsų, todėl nugalėtoju buvo paskelbtas anksčiau pirmavęs E.Pupinis.

Socialdemokratai pareikalavo perskaičiuoti balsus, tačiau po jo konservatorius įsiveržė į priekį.

A.Sysas: eksperimentas nepavyko

Po šios nesėkmės G.Paluckas guodėsi, kad pralaimi vis geriau.

Anot socialdemokratų lyderio, 2016 metų rinkimuose jis liko ketvirtas, o pernai vykusiuose pakartotiniuose rinkimuose į Seimą Žirmūnuose jau buvo antras. „Tai ne už kalnų, kai laimėsiu“, – po nesėkmės Utenoje raminosi G.Paluckas.

Bet A.Sysas įsitikinęs, kad G.Paluckas neturėtų daugiau leistis į panašius eksperimentus su partija. „Aš matau blogą tendenciją. Visi sako, kad G.Paluckas, kaip partijos pirmininkas, netraukia. Nepasiginčysi. Mes pabandėme, bet reikia pripažinti, kad mums nepavyko“, – teigė A.Sysas.

Tiesa, socialdemokratas pripažįsta, kad dėl nesėkmių kaltas ne vien partijos lyderis. „Bet visada visi guzai tenka pirmam arba antram žmogui partijoje. Kartais rinkimų štabo vadovas mėgina elgtis kitaip nei lyderis, bet tai – komandinis žaidimas ir atsakomybė tenka visai komandai“, – mano A.Sysas.

Anot jo, dėl vieno žmogaus ambicijų neturėtų kentėti visa partija. „Aš kandidatuoju todėl, kad kolegos turėtų demokratišką pasirinkimą. Taip elgdavausi ir anksčiau, kai kandidatuodavau prieš A.Butkevičių. Manau, kad rinkimai iš vieno kandidato tikrai nėra pats geriausias dalykas“, – kalbėjo parlamentaras.

Vis dėlto A.Sysas pripažino, kad daug šansų laimėti neturi. Politikos senbuvis taip pat nemano, jog kritika partijos lyderiui gali baigtis dar vienu kairiųjų skilimu.

A.Sysas tikino, kad jis pats į partijos lyderius nepretenduoja. „Aš jau kelis kartus tame žaidime sudalyvavau, daugiau nenoriu. Bet Seime turiu šiek tiek didesnę patirtį, nei kuris nors kitas ir savo kolegas, kurie yra baigę mokslus net ir užsienyje, ko man neteko, raginu laikytis tam tikrų politinių žaidimo taisyklių – pripažinti savo pralaimėjimą“, – ragino politikos senbuvis.

Tylėjo sukandęs dantis

Tai, kad Seimo rinkimus pralaimėjusios partijos vedlys neturėtų veržtis vadovauti frakcijai, įsitikinęs ir iš Seimo pasitraukiantis socialdemokratų veteranas Algimantas Salamakinas.

Už brūkšnio likęs politikas jau po pirmojo rinkimų į Seimą turo partijos vadovybei priekaištavo dėl pasirinktos strategijos. Vis dėl to, A.Salamakinas teigė tuo metu kalbėjęs santūriai, nes nenorėjo pakenkti į antrąjį turą Utenoje iškopusiam G.Paluckui.

Politikos veteranas lrytas.lt pripažino tramdęs įtūžį, nes nenorėjo būti apkaltintas, kad savo kalbomis esą galėjo pakenkti partijos pirmininkui.

A.Salamakinas ir dabar kartojo, kad asmeniškai nelinki G.Paluckui nieko bloga. „Tegul tik niekas nepagalvoja, kad pykstu ar turiu kokių nors nuoskaudų, jog nepatekau į Seimą. Aš į jį nesiveržiau. Po pirmojo turo tylėjau sukandęs dantis, bet man gaila partijos, kuri skęsta kartu su lyderiu“, – sakė Socialdemokratų partijai nuo jos įkūrimo priklausantis jau buvęs Seimo narys.

Anot politiko, praėję rinkimai socialdemokratams buvo katastrofiški. „Jei jau deklaruojame esanti europinė partija, jos lyderis ir rinkimų štabo vadovas turi ir elgtis kaip įprasta Vakaruose – pripažinti pralaimėjimą ir trauktis iš pareigų“, – rėžė A.Salamakinas.

Galvoja tik apie savo kailį

Politikos veteranas atviravo nesuprantantis, kodėl G.Paluckas ir jo komanda nedrįsta pripažinti pralaimėjimo, kuris šįkart – visiškai akivaizdus ir gėdingas.

Anot A.Salamakino, G.Palucko padėtį apsunkina tai, kad jo vadovaujama partija į rinkimus ėjo būdama opozicijoje: „Tokio blogo rezultato neturėjome net tada, kai būdami valdžioje pridarėme aibę klaidų.

Aišku, kad G.Paluckui kažkas nesiklijuoja ir tai matyti. Jis privalo prisiimti atsakomybę ir suvokti, kad tai nėra nei bausmė, nei pažeminimas. Tiesiog jis negali galvoti vien apie savo kailį, bet turi įvertinti, o kaip geriau bus partijai“.

Bet A.Salamakinas stebėjosi, kad po rinkimų joje stojo tyla, lyg nieko nebūtų įvykę. „Dabar visi kalba apie naujos valdančiosios daugumos formavimą, dar kažką, bet tik ne apie mūsų pačių problemas. Aš manau, kad partijos vadovybė neturėtų laukti, kol ją ims raginti žiniasklaida ar dar kažkas, bet susiimti ir žengti būtiną žingsnį – besąlygiškai trauktis“, – ragino partijos senbuvis.

Anot A.Salamakino, jei ir toliau nebus nieko daroma, socialdemokratus ištiks Seimo rinkimų barjero neperžengusios Lenkų rinkimų akcijos – Krikščioniškųjų šeimų sąjungos likimas: „Mes tuoj liksime be nieko.

G.Paluckas jau turi pasišnekėti su savimi ir leisti imtis atsakomybės kitam. Partija privalo rasti populiaresnį lyderį, kuris į savo pusę galėtų patraukti ir miesto rinkėją, nes vien su kaimais mes nelaimėsime – ten ir Darbo partija, ir valstiečiai. Visi ten nelaimėsime.

Kol nesusigrąžinsime bent dalies rinkėjų didžiuosiuose miestuose, tol socialdemokratai vegetuos arba visai išnyks iš politinio žemėlapio“.

Balsavimas atskleis, ar pasitiki

Tuo metu iki šiol Seimo Socialdemokratų frakcijai vadovavusi parlamentarė Rasa Budbergytė mano, kad G.Palucko ir partijos nesėkmė rinkimuose nėra kliūtis jos lyderiui vadovauti frakcijai.

Anot G.Palucko rėmėjos, teisę dalyvauti frakcijos seniūno rinkimuose turi kiekvienas jos narys: „G.Paluckas turi teisę dalyvauti šiuose rinkimuose, kaip ir A.Sysas. Gal dar bus ir daugiau kandidatų, nes juose gali dalyvauti net ir ne partijos nariai“.

R.Budbergytė mano, kad reikia atsieti partijos pirmininko ir frakcijos seniūno rinkimus.

Be to, anot politikės, šie rinkimai parodys, ar parlamentarai pasitiki partijos lyderiu. „Tai bus tam tikras pasitikrinimas. Jeigu G.Paluckas kelia savo kandidatūrą, gal ir nori pasitikrinti, ar juo yra pasitikima, ar ne“, – svarstė parlamentarė.

Ji prognozavo, jog A.Sysui stojus į kovą dėl frakcijos seniūno pareigų, slaptas balsavimas gali baigtis apylygiai: „Bet esu beveik įsitikinusi, kad G.Paluckas sulauks palaikymo“.

R.Budbergytė prisiminė, kad prieš metus frakcijos seniūne ji buvo išrinkta vos vieno balso persvara. „Ir nieko, jau praėjo visi metai – aš jaučiuosi gerai ir su visais sutariu“, – kalbėjo parlamentarė.

Tiesa, ji irgi pripažino, jog Seimo rinkimų rezultatai socialdemokratams nėra džiuginantys. „Niekas iš mūsų jais nesidžiaugia, neploja rankomis ir nesako, kad viskas faina. Yra žmonių, kurie yra nusivylę rinkimų rezultatais, nes tikėjosi būti išrinktais į Seimą, yra žmonių, kurie G.Palucku yra nusivylę kaip lyderiu, bet su frakcijos seniūno rinkimais tai neturi jokių sąsajų. Jei A.Sysas tokias sąsajas mato, tegul mato, o aš nematau“, – karščiavosi politikė.

Paklausta, ar tarp socialdemokratų įsiplieskę nesutarimai nesibaigs dar vienu skilimu, R.Budbergytė svarstė, jog dabar reiškiamus priekaištus G.Paluckui bičiuliai turėtų išsakyti ne per seniūno rinkimus, bet partijos valdymo organuose.

„Netrukus vyks prezidiumo posėdis, pavasarį – suvažiavimas.

Juose bus galimybė išsakyti tą savo nusivylimą ar priekaištus partijos pirmininkui ir paprašyti pasitikrinti, ar jis turi jos narių pasitikėjimą“, – kalbėjo į Seimą perrinkta socialdemokratė.

Be to, R.Budbergytė stebėjosi, kad partiečiai panašių klausimų kažkodėl nekėlė iš karto po rinkimų vykusiame partijos valdybos posėdyje. „Tada kaip tik buvo kalbama, kad dėl tokių rezultatų kaltas yra ne vien pirmininkas, yra ir pavaduotojai. Visus tuos dokumentus – rinkimų strategiją ir taktiką – juk tvirtinome kartu, ne vienas pirmininkas juos priėmė“, – G.Palucką gynė politikė.

Partijos lyderio atsistatydinimo reikalaujantiems jo kritikams socialdemokratė taip pat atkirto, kad bepigu reikalauti vakarietiškų elgesio standartų, bet Lietuvoje esą tai vargu, ar neįmanoma. „Aš irgi labai norėčiau, kad tuos aukštus moralės standartus būtų galima pritaikyti ir pas mus“, – nusijuokė R.Budbergytė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.