Arūnas Dumalakas. Pusės milijono eurų bauda sujaudino tik buvusį merą

Tyliai ir nepastebimai šią savaitę praslydo žinutė apie tai, kad Aukščiausiasis teismas savivaldybei skyrė net pusės milijono eurų baudą už viešųjų pirkimų pažeidimus Liepkalnio, Žirnių gatvių ir Minsko plento sankryžos rekonstrukcijos konkurse vertinant įmonių pasiūlymus.

Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 14, 2020, 7:00 AM

Vilniečių diskusijų, pasipiktinimo nesukėlė net ir tai, kad ši teismo nutartis yra neskundžiama. Vadinasi, savivaldybei teks sumokėti baudą.

Kad tyla sutiktas pranešimas apie pusės milijono eurų suma miesto biudžetą palengvinsiančią baudą, nustebino tik buvusį merą A.Zuoką.

„Kaip pasikeitė laikai. Jei man būnant Vilniaus meru, teismas savivaldybės administracijai skirtų pusės milijonų eurų baudą už viešųjų pirkimų teisės pažeidimus vertinant ūkio subjektų pasiūlymus, tai kitą dieną prie mano durų būtų visų televizijų kameros“, – rašė politikas.

Jo nuomone, net jokia pandemija nesustabdytų, žurnalistai tardytų: ar prisiimi atsakomybę? Kas kaltas ir kas atsakys už tokią didelę žalą?

Prokuratūra iš karto paskelbtų, kad pradeda ikiteisminį tyrimą dėl galimo piknaudžiavimo ir viešojo intereso gynimo. „O dabar kas? Tik pranešimas spaudai“, – stebėjosi A.Zuokas.

Kad miesto valdžiai nusispjauti į skirtą baudą, liudija ir tyla iš savivaldybės. Net nuolatinis kalbėtojas administracijos direktorius P.Poderskis viešai nepaaiškino, kad mano kitaip, kad savivaldybė nekalta, kad aplinkybės vertė skubėti.

Tyli savivaldybė ir dėl to, kad tokios baudos po viešųjų pirkimų šios kadencijos valdžiai tapo įprastos.

Prisiminkime kad ir 55 tūkst. eurų baudą už Profsąjungų rūmų griovimo konkursą, kai savivaldybė vieną bendrovę neteisėtai pripažino laimėtoja.

Dar neužmiršome Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos pareigūnų vizitų į savivaldybę ir atliktų poėmių po to, kai miesto valdžia sumanė pirkti plaučių ventiliavimo aparatus.

Arba 31 tūkst. eurų baudą savivaldybei už tai, kad nusprendė perduoti Fabijoniškėse pastatytą baseiną patikėjimo teise valdyti ir naudoti savo viešajai įstaigai „Sveikas miestas“, privilegijavo ją kitų ūkio subjektų atžvilgiu ir sudarė rinkoje skirtingas konkurencijos sąlygas.

O gal čia ir yra tikroji priežastis, kodėl pilasi baudos po kiekvieno didesnio viešojo pirkimo? Juk būtų naivu tikėti, kad viešuosius pirkimus rengiantys valdininkai neišmoko jų tinkamai organizuoti ar apsižioplino.

Grįžkime prie pusės milijono eurų baudos. Ji gali dar išaugti, nes viena didžiausių kelių tiesimo bendrovių „Panevėžio keliai“ rengiasi kreiptis į teismą dėl žalos iš savivaldybės atlyginimo už neskaidrų Liepkalnio, Žirnių gatvių ir Minsko plento sankryžos rekonstrukcijos konkursą.

Iš konkurso išmesta įmonė gali tikėtis palankaus teismo sprendimo, nes teisėjai jau patvirtino, kad jis buvo neskaidrus.

Įmonė neįvardijo planuojamo teikti ieškinio reikalavimo dydžio, nes, žala dar skaičiuojama. Atsižvelgiant, kad konkurse pasiūlyta kaina viršijo 30 mln. eurų, žalos dydis gali būti išties reikšmingas.

Taip, miesto valdžia darosi per brangi. Tik jai dėl to – nė motais. Juk, skirtingai nei anksčiau, už visas tas baudas niekam nė plaukas nuo galvos nenukrenta.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.