Po skandalingos intrigos į Seimą įžengęs A. Guoga davė pažadą dėl Darbo partijos

Naujai išrinktam Seimo nariui Antanui Guogai kelias į parlamentą buvo vingiuotas, siekdamas Seimo nario mandato, jis buvo priverstas atsisakyti Australijos pilietybės. Atsisakęs Australijos pilietybės A.Guoga, atstovaudamas Darbo partijai, sėkmingai pasirodė Seimo rinkimuose.

Antanas Guoga.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Antanas Guoga.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
A. Guoga.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
A. Guoga.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Antanas Guoga.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Antanas Guoga.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Antanas Guoga.<br>D.Umbraso nuotr.
Antanas Guoga.<br>D.Umbraso nuotr.
Antanas Guoga<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Antanas Guoga<br>R.Danisevičiaus nuotr.
 Antanas ir Aistė Guogai.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
 Antanas ir Aistė Guogai.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Antanas Guoga, Mindaugas Puidokas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Antanas Guoga, Mindaugas Puidokas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Antanas Guoga<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Antanas Guoga<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Antanas Guoga.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Antanas Guoga.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
A. Guoga.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
A. Guoga.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (10)

Lrytas.lt

Nov 16, 2020, 7:41 AM

Nors penktadienį šis parlamentaras prisiekė, likus vos trims dienoms iki Seimo nario priesaikos, buvęs europarlamentaras, naujasis parlamentaras teigė vis dar svarstąs, ar neperleisti laimėto Seimo nario mandato į parlamentą nebeperrinktam Artūrui Skardžiui. Tokios dvejonės sukėlė didelį skandalą, bet, pasak A.Guogos, tai normalus dalykas, nes tapti Seimo nariu ir tarnauti Lietuvos žmonėms yra labai atsakingas darbas.

– Esate verslininkas, dirbote ir Europos Parlamente (EP), dabar jūsų karjeroje – rimtas vingis, sukate į nacionalinę politiką. Su kokiomis nuotaikomis pradėsite darbą Seime?

– Negalėčiau pasakyti, kad turiu didžiulę fantaziją ir labai tikiuosi, kad labai bus lengva daug padaryti. Žinau, kaip yra sunku, kaip viskas yra nusistovėję ir tikrai nesiruošiu daug žadėti žmonėms. Tiesiog nuosekliai dirbsiu. Kažkiek laiko užtruks ir išmokti, suprasti, o tada pradėsiu veikti.

Visada turėjau tokį pašaukimą – dalyvauti politikoje, tarnauti žmonėms. Norėtųsi, kad žmonės daugiau pinigų uždirbtų. Tai norisi save realizuoti ir politikoje. Kviečiu ir visus dalyvauti. Kuo daugiau žmonių iš visuomenės – sėkmingų žmonių – ateis į politiką, tuo bus geriau. Manau, kad Seime tikrai nėra labai prabangus darbas, atlyginimas nėra didelis, lyginant su atsakomybe, kurią neši. Ten žmonės šiais laikas eina tikrai ne dėl atlyginimo.

– Rinkimų naktį girdėjome jūsų prioritetus, sakėte, kad ir švietimo sritis, ir užsienio reikalai jums būtų artimi. Tai kokios tos sritys parlamente jums bus pačios svarbiausios?

– Apsisprendžiau dirbti Užsienio reikalų komitete ir padėti užsienio reikalų ministrui bei ministerijai, kiek tik tai bus įmanoma. Man svarbūs tarptautiniai ryšiai – reikia garsinti Lietuvos vardą visame pasaulyje.

Tai pavyko daryti EP. Manau, kad tą galiu pratęsti. Jei valdžia dar duos kažkiek svertų, tai tikrai galima sukurti vertę visiems Lietuvos žmonėms, kad Lietuva būtų prestižinė valstybė ir būtent ta šalis, į kurią visi nori atvažiuoti. Esu įsitikinęs, kitais metais atsigaus turizmas, bus daug verslo sandorių Lietuvoje. Tikiuosi, visiems galėsiu padėti.

– Kaip manote, kiek jums, dirbant Seime, pagelbės darbo patirtis EP?

– Manau, panaudoti galėsiu daug. Puikiai moku anglų kalbą. Galiu daug kalbėti, pristatyti Lietuvos viziją, Lietuvos norus, užmegzti kontaktus užsienyje. Ypatingai jau užmegzti kontaktai Europos Komisijoje, Europos Taryboje yra svarbūs.

Pavyzdžiui, organizavimas „SWITCH“ konferencijos tris kartus, kai buvau EP narys, tai buvo viena didžiausių konferencijų visoje Europoje. Manau, kad dabar turiu rinkėjų įpareigojimą grąžinti „SWITCH“ konferenciją, nes labai daug mokytojų prašo ją sugrąžinti. Mes šimtais autobusų veždavome Lietuvos vaikus nemokamai, kad jie susipažintų su technologijomis. Norisi tai pratęsti. Man patinka matyti tūkstančius Lietuvos moksleivių, kurie susipažįsta su pasaulinėmis tendencijomis.

– Prieš rinkimus, taip pat tarp pirmojo ir antrojo rinkimų turo girdėjome daug svarstymų apie galimą Darbo partijos vaidmenį, sudarant valdančiąją koaliciją. Neretai buvo sakoma, kad Darbo partija bus naudinga ir svarbi tiek centro-kairės, tiek centro-dešinės koalicijai. Kokias jūs matytumėte priežastis to, kad vis tik jūsų atstovaujama partija nebuvo pakviesta prisijungti prie valdančiųjų?

– Turbūt yra ta visa praeitis. Darbo partijai visada yra klijuojama etiketė, kad ji netinkama būti parlamente. Bet aš pasakyčiau, kad ir Liberalų sąjūdis vis tiek vis dar yra teisminiame procese.

Bet manau, kad po šitos kadencijos Darbo partija bus atėjusi į tokią padėtį, kad žmonės sakys, jog ji yra patriotinė partija, grįsta aiškiomis vertybėmis ir aiškiais tikslais. Tada viskas bus gerai, bet tam dar reikia laiko. Reikia atsiprašyti žmonių už tai, kas praeityje buvo ne taip. Žmonės atleidžia, matome, kad jie atleidžia, jie gausiai balsuoja už Darbo partiją ir manau, kad ateityje sulauks ne 10 proc. rinkėjų palaikymo, bet 20 proc.

– Kaip, jūsų akimis, jūsų ir kitų Darbo partijos atstovų darbą parlamente paveiks buvimas opozicijoje?

– Be abejo, dirbant opozicijoje bus daug mažiau galimybių. Žmonės turi suprasti, kad mes esame opozicijoje ir neturime ministerijų. Kitaip būtų, jei mes būtume pozicijoje.

Bet manau, kad vis tiek galiu prisidėti, padėdamas Seimo nariams, kurie dvejoja dėl vieno ar kito balsavimo. Asmeniškai aš ir visa frakcija esame pasiruošę balsuoti už Lietuvą.

Taip ir balsuosime – už Lietuvą ir Lietuvos labui. Manau, kad visi Seime esantys žmonės yra patriotai. Todėl tikiu, kad šįkart bus galima daug ką nuveikti ir gal mažiau bus rietenų, mažiau purvo pylimo. Esu nusileidęs ant žemės ir noriu dirbti savo darbą, nesiekiant postų.

– Prieš keletą dienų socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje jūs paskelbėte žinutę, kurioje lyg ir abejojote, ar nėra vertesnių tapti Seimo nariu nei jūs. Kas paskatino tokias mintis?

– Iš tikrųjų tai labai didelis sprendimas, nes tu esi viešas asmuo, labai daug dėmesio sulauki. Tai labai rimtas sprendimas. Tikiuosi, kad kiekvienas Seimo narys apgalvoja šį žingsnį, nes tai didelis įsipareigojimas prieš Lietuvos žmones. Tai normalu, kad svarsčiau. Abejonių nebuvo, bet prieš Seimo nario priesaiką normalu apgalvoti.

Mane paskatino labai daug žmonių, jie prašė būti Seimo nariu. Nesitikėjau, kad tiek daug žmonių mane palaikys ir prašys eiti į Seimą, tai dėl to ir einu. Tapau lyderiu Darbo partijos sąraše, žmonės balsuodami mane pastatė į pirmą vietą. Tai negaliu neiti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.