I. Šimonytė rizikuoja supykdyti G. Nausėdą: Vyriausybės dėlionėje – akibrokštas prezidentui

Ingrida Šimonytė vis dar neatskleidžia būsimojo Ministrų kabineto dėlionių, bet vienas itin ryškus jį turėsiančio tvirtinti prezidento Gitano Nausėdos laukiantis akibrokštas jau aptarinėjamas politikos užkulisiuose.

Ingrida Šimonytė ir Gitanas Nausėda.<br>lrytas.lt koliažas
Ingrida Šimonytė ir Gitanas Nausėda.<br>lrytas.lt koliažas
Irena Degutienė<br>T.Bauro nuotr.
Irena Degutienė<br>T.Bauro nuotr.
Gitanas Nausėda.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Gitanas Nausėda.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Ingrida Šimonytė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Ingrida Šimonytė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Antanas Matulas<br>T.Bauro nuotr.
Antanas Matulas<br>T.Bauro nuotr.
Ingrida Šimonytė vis dar neatskleidžia būsimojo Ministrų kabineto dėlionių, bet vienas itin ryškus jį turėsiančio tvirtinti prezidento Gitano Nausėdos laukiantis akibrokštas jau aptarinėjamas politikos užkulisiuose. <br>Lrytas.lt koliažas
Ingrida Šimonytė vis dar neatskleidžia būsimojo Ministrų kabineto dėlionių, bet vienas itin ryškus jį turėsiančio tvirtinti prezidento Gitano Nausėdos laukiantis akibrokštas jau aptarinėjamas politikos užkulisiuose. <br>Lrytas.lt koliažas
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

2020-11-17 14:50, atnaujinta 2020-11-18 11:06

Šaltinių teigimu, vienoje šiuo metu karščiausių – sveikatos apsaugos ministro – kėdžių būsimoji premjerė norėtų matyti buvusį valstybės kontrolierių, ekonomistą Arūną Dulkį (48 m.).

Pastarasis naujienų portalui lrytas.lt nepatvirtino, bet ir nepaneigė informacijos, jog su I.Šimonyte turėjo pokalbį apie tai, bet galimų sprendimų nekomentavo.

Daugelio nuostabai, A.Dulkys praėjusį pavasarį nebuvo pasiūlytas antrai kadencijai vadovauti Valstybės kontrolei. Prezidentūra tuomet aiškino, kad G.Nausėda pasigedo ambicingesnės įstaigos vadovo vizijos.

Šaltiniai valdančioje koalicijoje lrytas.lt aiškino, kad Prezidentūra ir dabar smarkiai abejoja dėl I.Šimonytės pasirinkimo – dėl šios kandidatūros ji esą yra nesukalbama.

Kai kurie konservatorių atstovai net svarsto, jog galbūt dėl to šalies vadovas delsia pateikti I.Šimonytės kandidatūrą į premjerus.

Tai planuojama padaryti ketvirtadienį, tuo metu kai kurie valdantieji įsitikinę, jog ši procedūra galėjo prasidėti ir anksčiau.

Prezidentūra viešai skambančius priekaištus bei nusistebėjimus atmeta tikindama, kad viskas vyksta pagal iš anksto su I.Šimonyte esą suderintą grafiką.

Vis dėlto, valdantieji neabejoja, kad būtent dėl siūlomos A.Dulkio kandidatūros vadovauti Sveikatos apsaugos ministerijai I.Šimonytė ir Prezidentūra gali sukryžiuoti ietis.

Anot valdančiųjų, Prezidentūra A.Dulkio atveju esą įvardija panašias priežastis, dėl kurių nebegirdėti viešumoje anksčiau nuskambėjusios buvusio susisiekimo ministro Roko Masiulio kandidatūros.

Teigiama, jog dėl R.Masiulio buvo galima įtikinti Prezidentūrą, esą pandemijos akivaizdoje gali būti naudingi buvusio ministro gebėjimai valdyti krizes.

Tuo metu A.Dulkys esą tokios patirties neturi. Abejojama, ar buvęs kontrolierius galėtų priimti šiandieninei situacijai būtinus skubius sprendimus, pavyzdžiui, dėl greito ligoninių pertvarkymo, vakcinos įsigijimo ir panašiai.

Gerai informuoti šaltiniai valdančioje koalicijoje tvirtina esą iš Prezidentūros sulaukta aiškių signalų, jog pandemijos metu sveikatos apsaugos sistemai turėtų vadovauti ne gerai vertinamas biurokratas ar patyręs vadybininkas, bet medikas, kuris sistemą išmanytų ir iš vidaus.

Anot kai kurių šaltinių, Prezidentūra esą valdantiesiems leido aiškiai suprasti, kad A.Dulkio kandidatūra galbūt tiktų po metų ar pusantrų, kai visi jau bus paskiepyti, sveiki bei gyvi ir, kai galbūt reikės imtis pokyčių sveikatos apsaugos sistemoje, bet tik ne šiuo metu, kai reikia gelbėti žmonių gyvybes.

Geriau - medikas ar vadybininkas? 

Tiesa, valdantieji pritaria ne visiems iš Prezidentūros neoficialiai skambantiems argumentams, kodėl A.Dulkys negalėtų vadovauti Sveikatos apsaugos ministerijai.

Pavyzdžiui, iš politikos jau pasitraukusi buvusi Seimo Sveikatos reikalų komiteto narė Irena Degutienė mano, kad net ir krizės metu ministerijai turėtų vadovauti vadybininkas.

„Aš rinkčiausi stiprų vadybininką, o ne mediką. Bet šalia jo turėtų būti stipri komanda, kurioje būtų ir medikų. Ministrui taip pat galėtų talkinti ekspertai, kuriuos dabar yra pasitelkęs prezidentas“, – svarstė buvusi medikė.

Ano I.Degutienės, dabar svarbiausia suvaldyti koronaviruso pandemiją, bet esą ne mažiau svarbu imtis ir racionalios sveikatos apsaugos sistemos reformos. „Tegul nesupyksta dviejų didžiausių šalies gydymo įstaigų profesūra, bet iš savo ilgos politinės patirties galiu pasakyti, kad jei ir vėl bus ministru kas nors iš šių centro, nieko gero nebus“, – svarstė I.Degutienė.

Išgirdusi apie svarstomą A.Dulkio kandidatūrą, buvusi Seimo vicepirmininkė ją įvertino ypač palankiai. „Kas? Tai labai geras variantas. Jis labai gerai žino sveikatos sistemos spragas. Gaila, kad tik niekas į tai nekreipė dėmesio“, – kalbėjo konservatorė.

Tuo metu ilgą laiką konservatorių šešėliniu sveikatos apsaugos ministru įvardijamas parlamentaras Antanas Matulas mano, kad Sveikatos apsaugos ministerijai turėtų vadovauti medikas.

Įtakingas politikas svarstė, kad jeigu būsimam ministrui reikėtų tvarkytis tik su pandemija ir jos pasekmėmis, gal užtektų ir gero vadybininko. „Bet po dabartinės valdžios palikimo vien vadybos žinių ir patirties jau neužtenka. Sveikatos apsaugos sistema yra absoliučiai sutrikusi, matome padidėjusį mirtingumą. Ją išgelbėti gali tik patyręs politikas, medikas, kuris dar turėtų ir vadybos patirties. Aišku, rasti tokį sunku, bet turbūt įmanoma“, – kalbėjo A.Matulas.

Anot jo, sveikatos apsaugos sistemoje yra neišspręstų problemų, į kurias įsigilinti net ir labiausiai patyręs vadybininkas užtruktų metus. „Aš jau dirbau su aštuoniolika ministrų ir mačiau, kaip jiems būna nelengva susikalbėti“, – pastebėjo konservatorius.

Ar su šiais iššūkiais pavyktų susidoroti A.Dulkiui? „Įdomi žinia. Esu nustebintas. Vadovauti Sveikatos apsaugos ministerijai ir Valstybės kontrolei nėra tas pats. Jam būtų pakankamai sunku, bet įmanoma“, – išgirdęs pretendento pavardę, svarstė A.Matulas.

Jo teigimu, A.Dulkiui reikėtų turėti stiprią viceministrų komandą. „Jo paskyrimas gal visai išeitų į naudą? Ten daug finansinių dalykų, neaiškių pirkimų. Tai gal šią sritį buvusiam kontrolieriui pavyktų pajudinti. Tai jo hobis“, – juokėsi A.Matulas.

Tiesa, parlamentaras pastebėjo, kad A.Dulkys esą yra labiau linkęs kalbėti nei klausytis. „O ten reikia tokio žmogaus, kuris gebėtų įsiklausyti ir tada suformuoti tam tikrą politinę kryptį. Bet pavardė tikrai įdomi ir netikėta“, – pripažino A.Matulas.

Daugiau aiškumo žada vakarop

Komentuodama nutekėjusią informaciją apie galimą A.Dulkio kandidatūrą vadovauti Sveikatos apsaugos ministerijai ir galimą neigiamą prezidento G.Nausėdos reakciją,  I.Šimonytė lrytas.lt pareiškė, kad nieko neplanuoja, neketina ir nesiekia supykdyti. "Noriu pasiūlyti žmones, su kuriais įsivaizduoju sklandų bendrą darbą", - sakė būsima premjerė. 

Bet būsimą Vyriausybę formuojanti politikė nenorėjo aptarinėti, kodėl pasirinko būtent A.Dulkį:  "Jokių konkrečių pavardžių kol kas viešumoje neaptarinėju, nei tų, kurios buvo kokiame nors pokalbyje su prezidentu minėtos, nei tų, kurios nebuvo išvis paminėtos niekur kitur, nei medijoje ar kolektyvų laiškuose. Kai pavardės, kurias ketinčiau siūlyti, bus paviešintos, galėsiu atsakyti, kodėl vieną ar kitą siūlau". 

Paviešinti būsimų ministrų pavardes žadama jau visai netrukus. 

„Manau, kad vakarop galbūt turėsiu daugiau informacijos, kada bus paskelbti kandidatai, kuriuos aš siūlysiu. Kol kas neapibrėžtu statusu, kadangi kol kas neturiu jokių oficialių galimybių siūlyti, kol niekas dėl manęs nebalsavo“, – antradienį sakė I.Šimonytė.

I. Šimonytė pažymėjo, jog parlamente nebalsavus dėl jos pačios kandidatūros, oficialiai ministrų ji teikti prezidentui G.Nausėdai negali.

„Dabar yra tokia darbinė stadija, bet, aišku, tos pavardės kažkada artimiausiu metu bus atskleistos, ir turbūt vakare aš galėsiu jums pasakyti daugiau, kada ir kokiu būdu“, – teigė kandidatė į premjeres.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.