Pretendentė į švietimo ministres J. Šiugždinienė siektų mažinti švietimo kokybės skirtumus

Pretendentė į švietimo, mokslo ir sporto ministres, Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų atstovė Jurgita Šiugždinienė kaip vieną svarbiausių darbų įvardija ugdymo kokybės skirtumų mokyklose mažinimą.

Jurgita Šiugždinienė<br>G.Bitvinsko nuotr.
Jurgita Šiugždinienė<br>G.Bitvinsko nuotr.
Jurgita Šiugždinienė<br>T.Bauro nuotr.
Jurgita Šiugždinienė<br>T.Bauro nuotr.
Jurgita Šiugždinienė<br>M.Patašiaus nuotr.
Jurgita Šiugždinienė<br>M.Patašiaus nuotr.
Jurgita Šiugždinienė<br>M.Patašiaus nuotr.
Jurgita Šiugždinienė<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Nov 18, 2020, 1:38 PM

„Pirmiausia prioritetas būtų ankstyvajam ir bendrajam ugdymui: labai svarbu, jog keistųsi, stiprėtų bendrojo ugdymo turinys. Mes matome, kad yra didžiuliai skirtumai tarp mokyklų – miesto ir kaimo, didžiuliai ugdymo rezultatų skirtumai ir yra labai svarbu, kad mūsų visi vaikai turėtų kuo didesnes galimybes įgyti perspektyvas suteikiantį išsilavinimą ir kad tos galimybės nepriklausytų nuo gyvenamosios vietos ar socialinės šeimos padėties“, – BNS sakė ji.

Pasak J. Šiugždinienės, to galėtų būti pasiekta tobulinant ugdymo turinį, per jį būtų galima užtikrinti ir geresnius moksleivių pasiekimus tiksliuosiuose bei gamtos moksluose. Kitas svarbus aspektas, pasak jos, būti stiprinti pedagogų rengimą bei didinti mokytojo profesijos patrauklumą.

„Mes galime surašyti geriausią ugdymo turinį, bet jeigu neturėsime stiprių, motyvuotų pedagogų, mums bus sunku tą ugdymo turinį įgyvendinti“, – sakė ji.

Kandidatė į ministres taip pat teigia palaikanti prezidento iniciatyvą užtikrinti ikimokyklinį ugdymą vaikams iš socialinės rizikos šeimų.

Ji taip pat pabrėžia, kad svarbus darbas jai būtų nacionalinis partijų susitarimas dėl švietimo.

„Jeigu būčiau paskirta ministre, tikrai tai būtų vienas iš mano darbų ir vienas iš prioritetų. Manau kad toks susitarimas yra labai reikalingas ir labai svarbu, kad jis būtų parengtas plačiai konsultuojantis“, – kalbėjo politikė.

Kalbėdama apie mokyklų reorganizavimą ir mažų švietimo įstaigų uždarymą, J. Šiugždinienė sako, jog prioritetas turėtų būti teikiamas ugdymo kokybei. Ji taip pat sako, jog mokytojų apmokėjimo sistemą reikėtų tobulinti, tačiau pirmiausia svarbu išgirsti ekspertų ir pedagogų pastabas, išgryninti esmines problemas.

„Etatinis apmokėjimas pats savaime tikrai nėra blogas dalykas. Čia velnias slypi detalėse: kaip principas jis yra geras. (...) Tiesiog reikia pasižiūrėti į detales, kaip jis yra skaičiuojamas ir, ko gero, čia gali būti tam tikri patobulinimai“, – kalbėjo ji.

Kandidatė į ministres teigia, kad kol kas anksti kalbėti apie galimybes didinti mokytojų ir dėstytojų atlyginimus, nes reikia įvertinti esamą biudžeto situaciją.

„Tikrai pritariu, kad atlyginimus reikia didinti, bet man būtų ankstyva šiandien sakyti, ką mes galime padaryti šioje srityje“, – sakė ji.

Kalbėdama apie aukštojo mokslo padėtį J. Šiugždinienė, anksčiau laikinai vadovavusi Kauno technologijos universitetui bei ėjusi jo prorektorės pareigas, sako, jog reikėtų vengti „skubių ir neapgalvotų sprendimų“.

„Mes jų tikrai daug padarėme ir nebūtinai jie visi buvo sėkmingi. Mano požiūriu reikėtų gerai apgalvotų, ilgalaikių sprendimų“, – kalbėjo ji, akcentuodama bendradarbiavimo su aukštųjų mokyklų bendruomene ir ekspertais svarbą.

J. Šiugždinienė, iki ją išrenkant į Seimą, dirbo Kauno miesto savivaldybės taryboje ir ankstesniuose savivaldos rinkimuose metė iššūkį Kauno merui Visvaldui Matijošaičiui, perrinktam antrai kadencijai. Opozicijoje dirbusi politikė sako, jog palaiko miesto valdžios su Švietimo ministerija įgyvendinamą „Mokslo salos“ projektą Kaune.

Dešiniųjų kandidatė į premjeres Ingrida Šimonytė trečiadienį po susitikimo su prezidentu Gitanu Nausėda įvardijo, ką norėtų matyti ministrų pareigose.

Jos pačios kandidatūra į Vyriausybės vadoves Seimui bus pateikta ketvirtadienį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.