Valdantieji pateko į A. Verygos spąstus: prieš balsavimą – sumaištis ir įtarimai dėl klastos

​Naujoji Seimo valdančioji dauguma pirmadienį ėmė panikuoti, kad antradienį jiems gali pristigti balsų patvirtinti Ingridos Šimonytės kandidatūrą į premjerus.

Ramūnas Karbauskis, Aurelijus Veryga.<br>T.Bauro nuotr.
Ramūnas Karbauskis, Aurelijus Veryga.<br>T.Bauro nuotr.
Viktorija Čmilytė-Nielsen, Eugenijus Gentvilas<br>D.Umbraso nuotr.
Viktorija Čmilytė-Nielsen, Eugenijus Gentvilas<br>D.Umbraso nuotr.
Ingrida Šimonytė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Ingrida Šimonytė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Ingrida Šimonytė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Ingrida Šimonytė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Gintautas Paluckas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Gintautas Paluckas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Iškilmingas pirmasis 13-ojo Seimo posėdis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Iškilmingas pirmasis 13-ojo Seimo posėdis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Viktoras Pranckietis<br>V.Skaraičio nuotr.
Viktoras Pranckietis<br>V.Skaraičio nuotr.
Prezidentas Gitanas Nausėda teikė Seimui svarstyti Ingridos Šimonytės kandidatūrą į ministro pirmininko pareigas. Viktorija Čmilytė-Nielsen<br>V.Skaraičio nuotr.
Prezidentas Gitanas Nausėda teikė Seimui svarstyti Ingridos Šimonytės kandidatūrą į ministro pirmininko pareigas. Viktorija Čmilytė-Nielsen<br>V.Skaraičio nuotr.
Ramūnas Karbauskis, Aurelijus Veryga.<br>T.Bauro nuotr.
Ramūnas Karbauskis, Aurelijus Veryga.<br>T.Bauro nuotr.
Ramūnas Karbauskis, Ingrida Šimonytė, Gabrielius Landsbergis<br>T.Bauro nuotr.
Ramūnas Karbauskis, Ingrida Šimonytė, Gabrielius Landsbergis<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (10)

Lrytas.lt

Nov 23, 2020, 4:44 PM, atnaujinta Nov 24, 2020, 8:09 AM

Sumaištis valdančiųjų gretose kilo paaiškėjus, kad antradienį numatytame svarbiame balsavime negalės dalyvauti beveik visa Liberalų sąjūdžio frakcija. „Mes nuo šeštadienio iškirsti“, – naujienų portalui lrytas.lt sakė jos seniūnas Eugenijus Gentvilas.

Anot jo, frakcijos nariai savaitgalį gavo Nacionalinio visuomenės sveikatos centro pranešimus, jog turėjo sąlytį su sergančiuoju COVID-19 liga ir privalo saviizoliuotis.

Turėjo tirtis visi frakcijos nariai

Praėjusią savaitę pirmasis teigiamas COVID-19 testas buvo nustatytas frakcijos nariui Jonui Varkaliui. Po to testai buvo atlikti visiems frakcijos nariams, kurie privalėjo izoliuotis.

Kaip žinoma, teigiamus atsakymus taip pat gavo Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen ir Seimo narys Viktoras Pranckietis. Kitų 10 parlamentarų testai esą buvo neigiami.

E.Gentvilo teigimu, kai kurie frakcijos nariai mėgino užsiregistruoti pakartotiniam testavimui, kuris šiandien vyksta Seime. „Mes bandėme užsiregistruoti, bet mums nebuvo leista“, – tikino liberalų atstovas.

Dėl to visa Seimo Liberalų sąjūdžio frakcija, kuriai priklauso 11 parlamentarų, yra priversta izoliuotis ir dirbs nuotoliniu būdu. Anot E.Gentvilo, frakcijos nariai negalės dalyvauti ir antradienį vyksiančiame balsavime dėl I.Šimonytės kandidatūros į premjerus.

Frakcijos seniūnas E.Gentvilas, kalbėdamas su portalu lrytas.lt, neatmetė galimybės, kad dėl priverstinės vienos iš valdančiųjų frakcijų izoliacijos, daugumai per balsavimą gali trūkti balsų.

Anot politiko, rytdienos balsavimo rezultatai daug priklausys nuo to, kiek opozicijos atstovų irgi negalės jame dalyvauti. „Pirmadienį vyksta kitų Seimo narių testavimas. Jei bus taip, kad į jį užsiregistruos tik valdančiųjų atstovai, o opozicija nesiregistruos, opozicija gali turėti persvarą“, – nuogąstavo E.Gentvilas.

Iškilo grėsmė, kad pritrūks balsų

Negalutiniais lrytas.lt gautais duomenimis, kuriuos pateikė laikinasis Seimo kancleris Marius Žiūkas, testui dėl COVID-19 pirmadienį užsiregistravo apie pusšimtis parlamentarų, iš kurių didesnioji dalis – valdantieji.

Anot M.Žiūko, Seimo kanceliarija paprašė, kad testų atsakymai parlamentarus galėtų pasiekti kuo skubiau prieš antradienio posėdį. „Kol jie lauks testo atsakymų, izoliuotis neprivalės“, – sakė laikinasis kancleris.

Kadangi Seimo salėje šalia V.Čmilytės-Nielsen sėdi Laisvės partijos atstovas Vytautas Tomas Raskevičius, izoliuotis privalėjo ir jis. Parlamentaras antradienį negalės dalyvauti balsavime.

Šiame balsavime taip pat negalės dalyvauti ir konservatorius Jonas Gudauskas, kuris Seimo salėje sėdi šalia J.Varkalio. Todėl, manoma, kad valdantiesiems gali trūkti mažiausiai 14 balsų.

Kaip aiškino E.Gentvilas, Seimo statutas nenumato galimybės atšaukti balsavimo dėl premjeros kandidatūros. „Seimo statute numatyta, kad toks balsavimas turi įvykti per savaitę nuo kandidatūros pateikimo“, – kalbėjo politikas.

I.Šimonytės kandidatūrą į premjerus prezidentas Gitanas Nausėda Seimui pateikė praėjusį ketvirtadienį. „Balsavimas turi įvykti, nebent rytoj Seimo salėje būtų mažiau nei pusę visų parlamentarų“, – svarstė E.Gentvilas.

Kad I.Šimonytės kandidatūra būtų patvirtinta Seime, už ją turi balsuoti daugiau kaip pusė balsavime dalyvausiančių parlamentarų. „Aišku, yra grėsmė, kad gali trūkti balsų, ypač jeigu jos kandidatūros neparemtų nė vienas iš trylikos Mišriai Seimo narių grupei priklausančių parlamentarų. Tai tokios galimybės paneigti negali“, – portalui lrytas.lt pripažino E.Gentvilas.

Tokiu atveju, anot valdančiųjų atstovo, Seimo statutas numato galimybę tą pačią kandidatūrą teikti iš naujo: „Tada kitas balsavimas galėtų įvykti gruodžio pradžioje.

Prieš tai bus testuojami visi Seimo nariai, nes V.Čmilytė-Nielsen yra pasakiusi, kad į Seimo salę galės rinktis tik neigiamus testo atsakymus rankose turintys parlamentarai ir tada, manau, susirinktų reikalinga dauguma.

Bet kokiu atveju, I.Šimonytė bus patvirtinta. Dėl rytdienos yra tam tikros rizikos, bet anksčiau ar vėliau ji Seime bus patvirtinta“.

Neslepia pykčio

Rytdienos balsavime negalintis dalyvauti E.Gentvilas taip pat piktinosi, kad parlamentarams yra taikomi dvejopi standartai dėl izoliacijos.

Dėl to politikas priekaištavo laikinai sveikatos apsaugos ministro pareigas einančiam valstiečiui Aurelijui Verygai ir jo patvirtintai chaotiškai tvarkai.

„Jeigu paaiškės, kad į pirmadienį Seimo organizuotą testavimą registravosi tik valdantieji, o opozicijos atstovai - ne, ir su visomis galimomis rizikomis jie susirinks į posėdį, tai sąmokslo teorija – visai galima.

Tada gali daryti prielaidą, kad opozicija, vedama A.Verygos ir kitų, tyčia nesiregistruoja testui, nes, neduok Dieve, paaiškės, kad serga.

Galimas variantas, kad net ir sirgdami, kai kurie opozicijos atstovai ateis papolitikuoti. To užtikrintai teigti negaliu, kol nėra duomenų apie jų registravimąsi testams, bet minčių kyla visokių“, – kalbėjo E.Gentvilas.

A.Veryga: „Seimo nariams negalioja jokia atskira tvarka“

Kaip nurodo Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC), visi didelės rizikos sąlytį su užsikrėtusiuoju turėję asmenys privalo iškart izoliuotis net kol neturi teigiamo koronaviruso testo atsakymo. Laikinojo sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos teigimu, negalioja išskirtinės sąlygos parlamentarams.

"Seimo nariams negalioja jokia atskira tvarka, kurią gali priimti ar tvirtinti Seimo vadovybė ar valdyba. Seimo nariai, kaip ir bet kuris kitas Lietuvos pilietis, privalo saviizoliuotis, jeigu turėjo aukštos rizikos kontaktą su užsikrėtusiu asmeniu. Seimo valdyba negali priiminėti jokių savo tvarkų ir negali leisti ar neleisti Seimo nariams kur nors eiti, ar neiti.

Tai numato tiek Užkrečiamųjų ligų įstatymas, tiek operacijų vadovo sprendimai. Taip kad jokių išskirtinių tvarkų čia nėra ir negali būti. Seimo nariai privalo jas vykdyti", – pirmadienį tvirtino A.Veryga.

Aukštos rizikos kontaktą turėjusimes asmenims taikoma 14 dienų izoliacija po paskutinės sąlyčio su sergančiuoju COVID-19 liga dienos.

Kieno paramos gali tikėtis?

Konservatorių atstovas Jurgis Razma irgi pripažino, kad valdantiesiems gali pritrūkti balsų. Tačiau Seimo vicepirmininkas mano, jog trūkstamus valdančiųjų balsus pavyks pakeisti opozicijos atstovų balsais.

„Mes turėsime pasikliauti opozicijos atstovų balsais ir jų atsakomybės suvokimu. Nes ir opozicijos atstovai ne kartą viešai yra išsakę pagyras I.Šimonytei, todėl tikimės, jog tai atsispindės ir balsavime.

Nes tai nėra balsavimas dėl Vyriausybės programos, per kurį fiksuojama takoskyra tarp daugumos ir opozicijos. Šiuo atveju balsuojama dėl asmenybės.

Jeigu kas nors nebalsuotų, kaip jie paaiškins, kokį geresnį atstovą iš dabartinių valdančiųjų jie įsivaizduoja“, – lrytas.lt sakė Seimo vicepirmininkas.

Opozicinės frakcijos kol kas nėra oficialiai apsisprendusios kaip balsuos dėl I.Šimonytės. Ir valstiečiai, ir Darbo partijos frakcija sprendimus žada priimti tik antradienio rytą.

Neoficialiomis žiniomis, valstiečiai šios kandidatūros žada nepalaikyti. Socialdemokratai per balsavimą ketina susilaikyti. „Aš frakcijai siūlysiu susilaikyti.

Nors asmeniškai I.Šimonytė mums gali ir patikti, bet visiškai nepatinka, ką ji su savo komanda ruošiasi daryti“, – sakė socialdemokratų lyderis Gintautas Paluckas.

Anot G.Palucko, balsų trūkumas valdančiųjų stovykloje – ne jų reikalas. Socialdemokratų vedlys mano, kad rytoj bus matyti, kokius įsipareigojimus prisiėmė kitos opozicinės frakcijos. „Čia ir pamatysime, kas yra kas. Nes realiai būtų naivu tikėtis tikros opozicijos balsais suformuoti valdžią“, – kalbėjo socialdemokratas.

Slapta valdančiųjų sąjungininke laikomos Darbo partijos atstovai Seime lrytas.lt teigė, jog dėl balsavimo frakcijoje bus tariamasi antradienį. Postą Seimo vadovybėje gavę „darbiečiai“ kol kas nežino, kaip elgsis ir apsispręsti gali paskutinę akimirką, matydami, ar daugumai trūksta balsų, ar ne.

Seimūnus testuos dažnai ir nemokamai

Beje, Seimo narius ir Seimo kanceliarijos darbuotojus nuo šiol planuojama testuoti kiekvieną savaitę. Nei Seimo kanceliarijai, nei Seimo nariams iš savo kišenės už testus mokėti nereikės.

Galimybė testuoti visus Seimo narius nemokamai atsirado, kai praėjusią savaitę buvo patikslintas ekstremaliosios situacijos valstybės operacijų centro vadovo sprendimas ir Seimo nariai bei kanceliarijos darbuotojai buvo priskirti prie profilaktiškai testuojamų asmenų grupės.

Kitokia nei visiems testavimo tvarka taip pat galioja prezidentui, jo patarėjams ir Prezidento kanceliarijos darbuotojams, ministrui pirmininkui ir jo patarėjams bei biuro darbuotojams, ministrams ir jų patarėjams, Vyriausybės kancleriui, jo pavaduotojams ir Vyriausybės kanceliarijos darbuotojams, Vadovybės apsaugos tarnybos pareigūnams, diplomatinės tarnybos institucijų personalui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.