L. Linkevičius: Lietuva ir toliau rems Afganistano pastangas siekti taikos ir atstatyti šalį  

Ženevoje (Šveicarijoje) vykusioje Afganistano donorų konferencijoje nuotoliniu būdu kreipęsis laikinai einantis užsienio reikalų ministro pareigas Linas Linkevičius patikino, kad Lietuva ir toliau dirbs išvien su tarptautine bendruomene, kad padėtų Afganistanui užsitikrinti taiką, saugumą ir ekonominį savarankiškumą.

L. Linkevičius: Lietuva ir toliau rems Afganistano pastangas siekti taikos ir atstatyti šalį  .<br>T.Bauro nuotr.
L. Linkevičius: Lietuva ir toliau rems Afganistano pastangas siekti taikos ir atstatyti šalį  .<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 24, 2020, 4:47 PM

Ministras pabrėžė, kad tarptautinė parama bus prasminga ir efektyvi, jei patys afganistaniečiai sieks sutarimo ginkluoto konflikto draskomoje šalyje, patvirtins gaires krašto rekonstrukcijai ir įsipareigos šalies turtus ir donorų pagalbą naudoti skaidriai ir atsakingai. Šiuo kritiniu momentu ypač svarbu pasiekti, kad Kataro sostinėje Dohoje vykstančios derybos tarp Afganistano vyriausybės ir Talibano būtų sėkmingos ir sudarytų sąlygas šalies ūkio atkūrimui.

„Svarbu užtikrinti, kad atstatant valstybę ir pilietinę visuomenę po 19 metų vykstančio ginkluoto konflikto, būtų vadovaujamasi pamatiniais demokratijos ir žmogaus teisių principais, atsižvelgiama į moterų ir mažumų teises“, – teigė L. Linkevičius.

Įgyvendindama atsakingą vystomojo bendradarbiavimo politiką ir siekdama atkreipti dėmesį į moterų įgalinimo Afganistane svarbą, Lietuvos užsienio reikalų ministerija skirs 50 tūkst. eurų Afganistane veikiančiai nevyriausybinei organizacijai, dirbančiai moterų klausimais. Lietuvos vyriausybės sprendimu į Afganistano nacionalinės armijos patikos fondą kasmet skiriami 500 tūkst. eurų įnašai. NATO misijoje „Tvirta parama“ Afganistane šiuo metu tarnauja 43 lietuvių kariai.

Tarptautinę 2020 metų Afganistano konferenciją surengė Afganistano vyriausybė, kartu su Suomijos vyriausybe ir Jungtinių Tautų Organizacija. Konferencijos tikslas – generuoti tarptautinės bendruomenės pagalbą Afganistanui naujam 4 metų ciklui.

Donorų lėšų panaudojimą apibrėš naujas rėminis partnerysčių dokumentas ir politinė deklaracija. Iš Afganistano vyriausybės bus reikalaujama rezultatų ir atskaitomybės. Finansinė pagalba bus priklausoma nuo Afganistano vyriausybės ir Talibano derybų rezultatų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.