Laivas „Sūduvis“ Klaipėdoje bus švartuojamas prie Pilies tilto

Klaipėdos miesto savivaldybės taryba skirs dalį krantinės prie Pilies tilto švartuoti karo tarnybą baigusį laivą „Sūduvis“.

Minų paieškos ir nukenksminimo laivas „Sūduvis“ (M52).<br>lrytas.lt nuotr.
Minų paieškos ir nukenksminimo laivas „Sūduvis“ (M52).<br>lrytas.lt nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2020-11-27 11:17

Ketvirtadienį taryba pritarė, kad dalis dešinės Danės upės krantinės prie Pilies tilto, priešais Karlskronos aikštę, būtų įtraukta į panaudai perduodamo turto sąrašą.

„Taip sudaryta galimybė perduoti šią krantinės dalį pagal panaudos sutartį Lietuvos jūrų muziejui, kuris krantinę naudotų laivo „Sūduvis“ švartavimui ir čia vykdytų muziejinę bei edukacinę veiklą“, – teigiama uostamiesčio savivaldybės pranešime.

„Sūduvį“ Jūrų muziejui perduoda Karinės jūrų pajėgos.

„Nors diskusijų dėl „Sūduvio“ vietos būta daug ir ilgų, sprendimas pagaliau priimtas. Kitas žingsnis – panaudos sutarties sąlygų suderinimas su Jūrų muziejumi ir pristatymas tarybos kolegijoje“, – sakė Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas.

Jo teigimu, pasirašius šią sutartį, Karinės jūrų pajėgos bei Jūrų muziejus galės toliau tęsti procedūras, kad laivas būtų ne utilizuotas, o taptų muziejine bei edukacine erdve.

Tarybai pateiktame krantinės panaudos sutarties projekte siūlyta, kad sutartis su Jūrų muziejumi būtų sudaroma penkeriems metams. Likus metams iki sutarties termino pabaigos, šalys įvertintų šios krantinės poreikį laivo „Sūduvis“ švartavimui, poveikį navigacijai Danės upėje, kitas galimas vietas laivui švartuoti.

Daliai tarybos narių abejojant, ar „Sūduviui“ parinkta tinkama vieta, apsispręsta dėl kompromisinio varianto – savivaldybės administracijai pasiūlyta į panaudos sutartį įrašyti dvejų metų terminą, jam baigiantis būtų galima spręsti, ar laivas turėtų likti prie Pilies tilto, ar būtų perplukdytas į kitą vietą.

„Šiandien beveik visi tarybos nariai vienu balsu pasakė, kad šio laivo išsaugojimas yra siekis ir tarybos pozicija. Tarybos sprendimas – ženklas Karinėms jūrų pajėgos, Jūrų muziejui, Klaipėdos miesto bendruomenei ir Lietuvai, kad taryba mato „Sūduvį“ kaip saugotiną karinį laivą, Lietuvos karinį jūrų paveldą ir jūrinės istorijos dalį“, – sakė V. Grubliauskas.

„Kadangi didžiausias ginčas kyla dėl vietos, kompromisinis variantas kalbėti apie dvejus metus galiosiančią panaudos sutartį – racionalus variantas“, – tvirtino jis.

Kaip rašė „Vakarų ekspresas“, savivaldybės administracijos direktorius Gintaras Neniškis sakė, kad sutartis gali būti pasirašyta dar šiais metais.

Lietuvos kariuomenės skelbiamais duomenimis, laivas „Sūduvis“ (M52) pastatytas 1958 metais Vokietijos kariniam laivynui, 1999 metų birželio 22 dieną perduotas Lietuvai.

„Sūduvio“ ilgis – 47,1 m. plotis – 8,3 m. Laivas priskirtinas Lindau laivų klasei. Šių laivų paskirtis – minų paieška, identifikavimas ir sunaikinimas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.