Arūnas Dumalakas. Prabangi megarealybė įsipyko ir Vilniaus valdžiai

Šiek tiek pakeitusi garsiuosius M.Mažvydo žodžius „Imkiet mani ir skaitikiet“, savivaldybė pagaliau išdrįso menininkams pasakyti: „Imkit mane ir pieškit.“

Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 12, 2020, 7:00 AM

Paskelbusi sostinės erdves puošiantį konkursą „Kuriu Vilnių“, vykstantį jau ketvirtus metus, valdžia pagaliau išdėstė, ko tikisi iš kūrėjų.

Mat ankstesniais metais atrištomis rankomis menininkai buvo prikūrę tiek visokių megarealybės projektų, kad ir dabar nežinia, kur juos kišti.

Tarkim, kiek vilniečių nuoširdžiai žavėjosi instaliacijomis ant Žaliojo tilto, kurių autoriams skirtos solidžios keliasdešimties tūkstančių eurų premijos? Ir kur jos dabar nukeliavo? O Žaliasis tiltas taip ir liko nykus.

Tad šiemet savivaldybė aiškiai pasakė: gana piešinių ar skulptūrinių elementų. Menininkai, ieškokite ir siūlykite įvairesnių sprendimų.

Valdžia nutarė ir pati pasiūlyti idėjų, kad pinigai vėl nebūtų ištaškyti. Tarkim, dabar miestas kovoja su įsisenėjusiu sopuliu – metalinių garažų bendrijomis. Tų nukeliamų garažų šimtai. Kodėl kelių iš jų nepaversti meno kūriniais?

Tuo tarpu savivaldybė pažadėjo išgražintiems garažams paieškoti vietos viešosiose erdvėse ir palikti juos kaip meninį ženklą, primenantį nykstančią metalinių garažų kultūrą.

Puiki idėja, kuriai pradžia jau yra – Antakalnyje menininkas tokiame garaže įkūrė meno galeriją. Tiesa, be jokios paramos.

Taip pat laukiamos idėjos, kaip iškėlus senus kioskus galima būtų atnaujinti požeminę perėją Lazdynuose. Sakydama, kad gana piešinių, savivaldybė ir čia signalizuoja: užtenka tokių projektų ir požeminėms perėjoms.

Tie piešiniai išterliojami grafičiais ir atnaujintos požeminės perėjos greitai ima atrodyti dar nykiau nei buvo.

Kitas pavyzdys – ankstesnio konkurso „Kuriu Vilnių“ laimėtojo piešinys ant viaduko Šeškinėje sienų. Pro šalį keliaujantys vilniečiai iki šiol nesupranta: ar kūrinys jau iš tiesų užbaigtas?

Dar vienas pasiūlymas menininkams atkeliavo iš daugiabučių bendrijų. Jau atsirado vilniečių, kurie mielai kūriniams pasiūlytų pilkas penkiaaukščio ar devynaukščio sienas, taip ir kūrėjams palengvindami organizacinius rūpesčius.

Pagaliau valdžia nurodė ir rajonus, kur labiausiai laukiami menininkų kūriniai. Tai – Karoliniškės, Fabijoniškės ir Naujininkai.

Karoliniškės ir Fabijoniškės iki šiol dar nesulaukė nė vieno „Kuriu Vilnių“ objekto, o Naujininkai yra sparčiai besikeičiantis rajonas, turintis ambiciją tapti miesto vartais, kuriame norisi sutvarkyti viešąsias erdves, pagyvinti gyvenamąją aplinką – kilstelėti Naujininkus į visai kitą lygmenį ir auginti rajoną iš naujo.

Per trejus konkurso metus Vilniuje atsirado 26 meno objektai. Daugiausia – skulptūrų ir kompozicijų, kurių dabar jau kratomasi. Nes jei ir toliau taip, tai Vilnius bus nusmaigstytas vandens nešėjais, vandens lelijomis ir sniego žmonėmis.

Taip, buvo ir išskirtinių sprendimų – Nostalgijos muziejus, Patiltės kino teatras ar Tapybos maršrutizatoriai.

Šiam konkursui skiriama pusė milijono eurų, o paraiškų laukiama iki kitų metų vasario vidurio.

Tačiau ar toks užsakomasis būdas menui yra gerai? Ar vėl nebus per kelis mėnesius prikepta instaliacijų, kurios vargu ar gražins ir garsins miestą?

Ar neištrauks menininkai iš dirbtuvių kampų apdulkėjusius kūrinius, tikėdamiesi net iki 70 tūkst. eurų premijų? Gal protingiau tą pusę milijono savivaldybei pasidėti į stalčių?

Ateina menininkas, atneša puikų projektą – sulaukia finansavimo. Nes „Kuriu Vilnių“, vėl kaip senais laikais, virsta konkursu partijai užsakius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.