Vytautas Bruveris. Aukščiausiesiems pamynus raudonąją liniją – gąsdinanti diagnozė visai šaliai

Kokia padėtis mūsų valdžios viršūnes priverstų susilaikyti nuo įprastinių politinių žaidimų ir rietenų? Nebent karas, tačiau ir dėl to negalime būti tikri.

Aukščiausiesiems pamynus raudonąją liniją – gąsdinanti diagnozė visai šaliai.<br> Lrytas.lt koliažas
Aukščiausiesiems pamynus raudonąją liniją – gąsdinanti diagnozė visai šaliai.<br> Lrytas.lt koliažas
Saulius Skvernelis<br>T.Bauro nuotr.
Saulius Skvernelis<br>T.Bauro nuotr.
Ingrida Šimonytė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Ingrida Šimonytė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Prezidentas Gitanas Nausėda<br>V.Skaraičio nuotr.
Prezidentas Gitanas Nausėda<br>V.Skaraičio nuotr.
Arūnas Dulkys<br>T.Bauro nuotr.
Arūnas Dulkys<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Dec 13, 2020, 7:06 AM, atnaujinta Dec 13, 2020, 10:26 AM

Be triukšmo neapsiėjo ir valdžios perėmimo iš buvusios į naujų valdančiųjų rankas procesas, kuris baigėsi penktadienį Seimui patvirtinus Vyriausybės programą. Kaip ir buvo prognozuojama, šį balsavimą naujoji valdžia laimėjo gana įtikinamai. Vyriausybės programą laimino ne tik valdančiosios frakcijos, bet ir 5 Mišrios Seimo narių grupės atstovai. Tarp pastarųjų buvo ir „socialdarbiečių“ atstovas Z.Balčytis, kuris balsavo ir už I.Šimonytės kandidatūrą į premjerus.

Šią savaitę paaiškėjo, kodėl jis taip elgiasi. Priežastis paprasta – Seimo Audito komiteto pirmininko kėdė. Valdantieji Z.Balčytį ten įsodino nepaisydami ir Seimo statuto reikalavimo šį postą atiduoti opozicijos atstovui, ir savo pažadų nebevažiuoti buldozeriu per jos teises.

Juk po to, kai, skirstant Seimo vicepirmininkų postus, be jo buvo palikta pagrindinė opozicijos jėga valstiečiai, valdantieji pradėjo tūpčioti jų pusėn. Septintasis likęs vicepirmininko postas buvo atiduotas valstiečiui J.Jaručiui, o Seimo etikos sargų vadovo kėdė – kitai R.Karbauskio globotinei A.Norkienei.

Bet valdantieji nutarė, kad tiek jų žadėtos naujos politinės kultūros ir užteks, nes atiduoti Audito komitetą aršiausiai Naisių kariūnei ir begalinių „parlamentinių tyrimų“ veteranei A.Širinskienei jau būtų per didelė rizika.

Vis dėlto penktadieninio balsavimo rezultatai parodė, kad nei valstiečiai, nei kitos opozicinės jėgos nedegė noru nei keršyti, nei apskritai labiau pasipriešinti dešiniesiems. Net dalis valstiečių nedalyvavo balsavime, taip palengvindami aritmetines valdančiųjų pozicijas.

Negana to, šią savaitę vykusiame I.Šimonytės ir valstiečių frakcijos susitikime premjerė buvo pagirta ir išlydėta plojimais.

Žodžiu, bent kai kurie politikai pagaliau nusprendė nebegaišti laiko parodomosioms peštynėms, nes aiškiai pajuto, kad ir jų rinkėjai, ir visa visuomenė į tai žvelgia su vis didesniu pasipiktinimu.

Išties klausimas „kam viso to reikia ir kiek tai tęsis?“ viešojoje erdvėje degė vis raudonesnėmis raidėmis šalia į padanges kopiančių grėsmingų pandemijos skaičių. Dėl to, kad valdžios perdavimo procesas užtruko ilgiau, nei galėjo, pastarosiomis savaitėmis, ko gero, labiausiai nusipelnė prezidentas G.Nausėda.

Sąmoningai vilkinęs ministrų „atranką“, kad tuo paspaustų besinervinančius naujus valdančiuosius, jis tesugebėjo išsireikalauti labai simbolinių aukų – Laisvės partijos į susisiekimo ministrus teikto K.Adomaičio ir konservatorių formaliai deleguotos nepartinės valdininkės D.Miniataitės galvų.

Akivaizdu, kad vyriausiasis ginkluotųjų pajėgų vadas nedrįso mesti rimto iššūkio pagrindinei valdančiajai jėgai konservatoriams ir pradėti naujosios Seimo kadencijos nuo tokio konflikto.

Tiesa, vietoj dviejų išbrokuotų pateiktos ekonomikos ir inovacijų viceministro M.Skuodžio bei buvusio valstiečių Vyriausybės aplinkos ministro K.Navicko kandidatūros irgi panašios į dovanas G.Nausėdai.

M.Skuodį prezidentas bandė pasodinti į ministro kėdę dar buvusioje Vyriausybėje, tačiau neįstengė jo įsiūlyti valstiečių premjerui S.Skverneliui vietoj į Europos Komisiją išvykusio ekonomikos ir inovacijų ministro V.Sinkevičiaus.

O ant K.Navicko Prezidentūros šešėlis krinta ir dėl to, jog prezidento patarėja dirba buvusi aplinkos viceministrė R.Brandišauskienė.

Užkulisiuose kalbama, kad konservatoriai G.Nausėdai esą suteikė dar vieną nuolaidą – pažadėjo ambasadoriumi Europos Sąjungoje skirti jo brukamą savo rėmėją V.Jankūną, kurio kandidatūrai anksčiau kategoriškai prieštaravo.

Tuo metu dalis pačių konservatorių pusbalsiu piktinasi K.Navicko paskyrimu. Jie konstatuoja akivaizdų dalyką – partija atrodo tiesiog juokingai nesugebėjusi savo gretose rasti geresnės kandidatūros nei perbėgėlis iš buvusios valdžios, kuriam dar būnant poste patys konservatoriai Seime rengė interpeliaciją.

Lygiai taip pat ironiškai atrodo ir Vyriausybė, iš buvusios valdžios perėmusi ir M.Skuodį. Natūralu, kad valstiečiai nepraleido progos dėl to įgelti valdantiesiems.

Šiaip ar kitaip, aiškiausiai naujosios Vyriausybės pajėgumus parodys ne vieno ar kito ministro biografija, turimas ar neturimas diplomas – apie tai bus galima spręsti daug anksčiau nei po tradicinių šimto dienų.

Pirmasis ir rimčiausias šios Vyriausybės išbandymas – pandemijos krizė, kuri jau atrodo iš esmės nebevaldoma.

Naujasis sveikatos apsaugos strategas A.Dulkys kol kas toliau tik mojuoja „konkrečiais planais“, kurie iš tiesų tėra deklaracijos, kad reikia pasiekti mažesnius susirgimų skaičius per parą.

Pati premjerė I.Šimonytė šią savaitę net parašė viešą laišką lagaminus jau susikrovusiam S.Skverneliui maldaudama dar labiau sugriežtinti karantiną, negu tai Vyriausybė padarė pirmadienį.

S.Skvernelis tuo piktinosi ne mažiau nei prezidento G.Nausėdos pasipiktinimu, kad premjeras ir sveikatos apsaugos ministras A.Veryga nedalyvavo prezidento suburtos ekspertų tarybos posėdyje sekmadienį.

Anot aštrialiežuvio dabar jau baigusio kadenciją premjero ir jo politinių bendrakeleivių, tiek G.Nausėda, tiek nauji valdantieji tokiomis „pakazuchomis“ rengia dirvą versti kaltę buvusiai valdžiai, kai nesuvaldys situacijos patys. Be to, S.Skvernelis replikavo, kad pats naujos kadencijos Seimas galėjo paskelbti nepaprastąją padėtį, jei tikrai jos nori.

Nesiimant sverti, kas buvo teisesnis, galima konstatuoti, kad tokios viešos politikos didžiūnų rietenos pandemijai glemžiantis vis naujas aukas – itin gąsdinanti diagnozė visai šaliai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.