Sukritikavo valdančiųjų sprendimus: „K. Navicką ir A. Dulkį konservatoriai sudegins vardan reitingų“

Garsiojo 130 puslapių Sveikatos apsaugos ministro Arūno Dulkio kovos su pandemija plano neviešinimas primena cirką, trečiadienį kalbėjo Seimo Sveikatos reikalų komiteto narys Remigijus Žemaitaitis.

lrytas.lt koliažas
lrytas.lt koliažas
Remigijus Žemaitaitis.<br>T.Bauro nuotr.
Remigijus Žemaitaitis.<br>T.Bauro nuotr.
Arūnas Dulkys.<br>V.Skaraičio nuotr.
Arūnas Dulkys.<br>V.Skaraičio nuotr.
Arūnas Dulkys.<br>V.Skaraičio nuotr.
Arūnas Dulkys.<br>V.Skaraičio nuotr.
Antanas Matulas.<br>T.Bauro nuotr.
Antanas Matulas.<br>T.Bauro nuotr.
Antanas Matulas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Antanas Matulas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Virgis Valentinavičius.<br>T.Bauro nuotr.
Virgis Valentinavičius.<br>T.Bauro nuotr.
A.Matulas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
A.Matulas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Arūnas Dulkys.<br>V.Skaraičio nuotr.
Arūnas Dulkys.<br>V.Skaraičio nuotr.
Remigijus Žemaitaitis.<br>T.Bauro nuotr.
Remigijus Žemaitaitis.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (10)

Lrytas.lt

Dec 16, 2020, 8:44 PM, atnaujinta Dec 16, 2020, 9:53 PM

Anot jo, A.Dulkio paskyrimas sveikatos apsaugos ministru – strateginė klaida, o ministrus Kęstutį Navicką ir A.Dulkį konservatoriai artimiausiu metu sudegins vardan reitingų, tačiau politologas Virgis Valentinavičius pabrėžė, kad šiuo metu – tik pati Vyriausybės darbų pradžia, o apie ministrą dabar spręsti galima tik pagal tokius nieko nepasakančius kriterijus kaip automobilio spalva.

Stebėjosi slaptumu

Apie 130 puslapių kovos su pandemija planą A.Dulkys kalbėjo jau lapkritį, po susitikimo su prezidentu Gitanu Nausėda. Tačiau iki šiol šis planas buvo paslaptis – pats A.Dulkys trečiadienį paaiškino, jog artimiausiu metu planas bus paviešintas visuomenei.

Seimo sveikatos reikalų komiteto pirmininkas Antanas Matulas naujienų portalo lrytas.lt laidoje „Ne spaudai“ teigė, kad planas – jau jo rankose, tačiau dėl konfidencialumo reikalavimų cituoti plano esmės jis negalįs.

„Atsparumas, atsigavimas, ateitis“ – planas yra labai išsamus, remiamasi Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO), Europos ligų prevencijos ir kontrolės centro, mūsų ekspertų, prezidento ekspertų tarybos siūlymais.

Sumodeliuotos kelios situacijos, ko reikės ir kokios institucijos imsis priemonių, jeigu situacija dar blogės“, – planą apibūdino A.Matulas.

Tačiau šią situaciją „cirku“ pavadino laidoje dalyvavęs Seimo Sveikatos reikalų komiteto narys Remigijus Žemaitaitis.

„Kai kalbama apie kažkokį slaptą planą… Ne pirmą kadenciją esu Seime ir dar tokio cirko nesu matęs, kad ministras ar Vyriausybė paskelbė planą, savo „partinukams“ išdalino, o kitiems Seimo nariams jo neduoda“, – stebėjosi R.Žemaitaitis.

Bus „nurašyti“

Dar griežčiau parlamentaras pasisakė dėl A.Dulkio paskyrimo Sveikatos apsaugos ministru – anot jo, tai buvo strateginė klaida, o A.Dulkys pasirinktas, nes nėra partijos atstovas, todėl nesuvaldžius pandemijos, būtų lengviau „nurašytas“.

„Kiekvienoje Vyriausybėje būna du ar trys žmonės, kurie parenkami karštoms situacijoms gesinti, ant kurių būtų galima suversti atsakomybę ir kurie bus pašalinti artimiausiu metu, artimiausią pusmetį.

Dabar matau bent jau du dabartinius ministrus – tai Kęstutį Navicką ir Arūną Dulkį, jie tikrai bus tie, kuriuos konservatoriai sudegins vardan savo reitingų“, – kalbėjo R.Žemaitaitis.

Parlamentaras priminė buvusį ministrą Sigitą Kaktį ir „Mažeikių naftos“ privatizavimo istoriją: „Kada žmogus buvo nustumtas į šalį pasakant, kad „aš nieko negirdėjau, nieko nemačiau, nes jis – ne mūsų partijos narys“.

Konservatorius A.Matulas paneigė tokias kalbas ir pabrėžė, kad iš A.Dulkio jaučia didžiulį norą išspręsti šias problemas, o patį ministrą mato kaip ryžtingą, pasiryžusį greitai priiminėti sprendimus bei gebantį klausytis.

„Vertinti, ar kolega A.Dulkys gerai dirba, ar ne, dar yra anksti – šiandien paskelbta jo komandos sudėtis – kiek aš matau, komanda yra stipri. Kolega deda didžiules pastangas, ir po savaitės pradėti jį kritikuoti galbūt ir nereikėtų. (...)

Žmogus nebijo tartis, nebijo konsultuotis, nebijo kalbėtis. Manau, kad paskyrimas yra dėl to, kad premjerė tikrai pasitikėjo tuo žmogumi“, – kalbėjo A.Matulas.

Jo teigimu, ne tos srities specialistu būnant pradžioje yra labai sunku, ateiti į tokią situaciją, kada siaučia tokio lygio pandemija, todėl prašo tolerancijos tiek žiniasklaidos, tiek kolegų.

Ankstyvas klausimas

Mykolo Romerio universiteto politologas Virgis Valentinavičius, paklaustas, kaip vertina pasvarstymus, kad A. Dulkio ministravimas ilgai nesitęs, juo labiau, kad ir prezidento didelio pritarimo jo kandidatūrai teko palūkėti, sakė: „Ministras dirba tik kelias dienas, tad dar per anksti kelti tokius klausimus. Tai tik darbų pradžia. Ši Vyriausybė kitaip žiūri į pandemijos grėsmę, dirbo per visą savaitgalį. Pradžia nelengva, bet klausimas tikrai ankstyvas“.

Jis juokavo, kad apie ministrą dabar galima spręsti tik pagal tokius nieko nepasakančius kriterijus kaip automobilio spalva: „Kol kas objektyviai situacijos neįmanoma įvertinti. Žinoma, gal nereikia laukti šimto dienų, bet bent dvi savaites – reikėtų“.

Pašnekovo teigimu, itin svarbu, kad yra ryžtas imtis veiksmų, ko nerodė ankstesnioji valdžia: „Labai keista girdėti tų pačių „antiherojų“ žeriamą kritiką, kurie nesuvaldė pandemijos ir paliko Ingridos Šimonytės Vyriausybei po tris tūkstančius atvejų per dieną. Visa tai užaugo vadovaujant Sauliui Skverneliui, Aurelijui Verygai ir Ramūnui Karbauskiui“, – kalbėjo jis.

V. Valentinavičius atkreipė dėmesį, kad prezidentas Gitanas Nausėda taip ir nėra pateikęs paaiškinimo, kodėl dvejojo dėl A. Dulkio paskyrimo į šį postą. „Per dvi savaites, kol tęsėsi Vyriausybės tvirtinimas, vieni ministrai už tuos pačius dalykus buvo giriami, o kiti – peikiami. Buvo sugaištos dvi savaitės, per kurias galėjo būti suformuota Vyriausybė ir imtasi ryžtingų veiksmų“, – kalbėjo jis.

Žada viešinti artimiausiu metu

A.Dulkys trečiadienį davė pažadą artimiausiu metu galiausiai paviešinti visą jo sustyguotą 130 punktų koronaviruso planą ateinantiems metams.

„Turime darbingą savaitę. Jau baigėme suformuoti visas mums reikalingas struktūras. Tikimės, kad per artimiausias 24 valandas mums pavyks prie ministrės pirmininkės suformuoti išorės ekspertų tarybą. Tada dar per 24 valandas tikimės, kad jau galėsime apsvarstyti galutinį mūsų kovido valdymo planą.

Nes dabar iki šiol matėme tik pirmuosius veiksmus, kurie yra operatyviniai. O kovido planas apims visus 2021 metus“, – sakė ministras, pažymėdamas, kad po pokalbio su ekspertais planas galiausiai bus paviešintas ir visuomenei.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.