Lietuvos studentams apmokama praktika – vis dar išimtis iš taisyklės

Studentų praktika aukštojo moksko įstaigose dažniausiai yra privaloma ir laukiama studentų – juk pagaliau bus galima įgytas žinias pritaikyti praktikoje! Taip, praktikos metu studentai turėtų pritaikyti įgytas teorines žinias, tačiau neretai praktika tampa nuostoliu studentui, o atliekamas darbas yra niekuo nesusijęs su studijuojama disciplina ar planuojamu darbu.

Studentų ir Seimo narių diskusiją įkvėpė vis garsėjantis noras uždrausti neapmokamas praktikas Europos Sąjungoje. 
Studentų ir Seimo narių diskusiją įkvėpė vis garsėjantis noras uždrausti neapmokamas praktikas Europos Sąjungoje. 
Studentų ir Seimo narių diskusiją įkvėpė vis garsėjantis noras uždrausti neapmokamas praktikas Europos Sąjungoje. 
Studentų ir Seimo narių diskusiją įkvėpė vis garsėjantis noras uždrausti neapmokamas praktikas Europos Sąjungoje. 
Rima Baškienė ir Domas Griškevičius.<br>V.Skaraičio nuotr.
Rima Baškienė ir Domas Griškevičius.<br>V.Skaraičio nuotr.
Gintautas Paluckas<br>V.Skaraičio nuotr.
Gintautas Paluckas<br>V.Skaraičio nuotr.
Dovilė Šakalienė.<br>T.Bauro nuotr.
Dovilė Šakalienė.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Dec 21, 2020, 5:03 PM

Nors Vakarų šalyse labiausiai laukiamiems praktikantams (atitinkamai pagal pasirinktą specialybę) jau mokamas atlyginimas, tačiau Lietuvoje tai vis dar yra išimtis iš taisyklės.

Apmokamas praktikas dažniausiai taiko IT įmonės, kuriose dėl geriausių specialistų kovojama jau jų studijų pradžioje.

Tad ką daryti, kad studentas įgautų reikiamų žinių, sukurtų pridėtinę vertę įstaigai, kurioje atlieka praktiką, ir dar „nenueitų į minusą“? – apie tai studentų judėjimo „Šauksmas“ ir Tolerantiško jaunimo asociacijos atstovai diskutavo su Lietuvos politikais.

Šią studentų ir Seimo narių diskusiją įkvėpė vis garsėjantis noras uždrausti neapmokamas praktikas Europos Sąjungoje.

Dar 2018 metais Europos Parlamentas priėmė nutarimą uždrausti neapmokamas praktikas ir nustatė sąlygas, kurias turi suteikti ir parlamento institucijos, ir jo frakcijos priimdamos praktikantus.

Šiais metais EP žengė dar vieną žingsnį – spalio 8 d. priimtoje rezoliucijoje pasmerkė neapmokamas praktikas, kaip modernią išnaudojimo formą. Be to, pozicijoje raginama sukurti teisinius instrumentus, kad praktikos būtų apmokamos.

Studentų judėjimas „Šauksmas“ jau beveik metus bendrauja su Lietuvos savivaldybėmis, siūlydamas joms išbandyti pilotinį privalomų studentų praktikų apmokėjimo modelį.

Nors trūksta teisinio aiškumo, o pandeminė situacija nėra ideali, anot vieno iš judėjimo narių Žygimanto Mečenkovo, atsirado savivaldybių (pavyzdžiui, Raseinių, Klaipėdos ir Alytaus), kurios labai teigiamai žiūri į apmokamų praktikų idėją ir yra pasiryžusios ją įgyvendinti.

Pilotiniame modelyje siūloma praktikas apmokėti tiems asmenims, kurie jas atlieka savivaldybės administracijoje ar jai pavaldžiose įmonėse.

Taip savivaldybėms (ypač mažesnėms) būtų paprasčiau išlaikyti talentingus jaunus specialistus gimtajame mieste. Taip pat, kadangi studentai yra priskiriami prie daugiausiai vartojančių žmonių grupių, jiems sumokėtas atlygis grižtų į ekonomiką ir leistų lengviau atsikvėpti karantino iškankintiems vietos verslininkams.

Diskusijoje dalyvavęs Seimo narys Domas Griškevičius atkreipė dėmesį, kad būtent dabar, kai pasaulį drebina pandemija, negalima palikti visų apmokamų praktikų finansinių įsipareigojimų savivaldybėms, kurioms dėl karantino sunku surinkti pajamas.

Seimo narė Dovilė Šakalienė teigė, kad būtina atkreipti dėmesį į išimtis pelno nesiekiančioms organizacijoms ir sukurti teisinę galimybę apmokėti praktikas, apskritai, visoms įstaigoms ir įmonėms (iki šiol praktika, kaip darbo forma, nėra reglamentuota).

Susitikime buvo kalbama ir apie studentų, kurie moka už savo studijas, praktikas. Kiekvienas toks studentas moka už kreditus. Kiekvienas studijų dalykas (ir praktika) pagal krūvį vertinamas kreditais. Todėl studentas, mokantis už studijas, turi susimokėti ir už galimybę dirbti (atlikti praktiką).

Praktikos kreditai buvo paminėti kaip viena iš galimybių apmokėti studentams už atliekamą darbą.

Apskritai, Seimo nariai su „Šauksmu“ ir TJA sutarė, kad principas, kai studentų darbas yra nemokamas, yra sietinas su išnaudojimu ir tokios praktikos reikėtų atsisakyti.

LSDP Pirmininkas Gintautas Paluckas minėjo, kad nepaisant to, kaip parenkamas darbuotojas, – ar tiesiog „iš gatvės“, ar iš universiteto – juos abu reikia apmokyti, abu gali pradžioje padaryti klaidų, tačiau jie prisitaikys ir kurs pridėtinę vertę. Todėl studento praktika turi būti vertinama kaip darbo santykius atitinkantis įsipareigojimas ir turi būti apmokamas.

Judėjimo narė Fausta Roznytė apibendrino, kad judėjimas, atsižvelgdamas į pastabas, bandys paruošti reikiamus įstatymo pakeitimus, toliau bendraus su savivaldybėmis ir tikėsis, kad kelios iš jų sutiks įgyvendinti šį pilotinį projektą.

Dar daugiau, toks projektas galimai leistų talentingiems, tačiau iš neturtingų šeimų kilusiems studentams susitelkti į studijas, leistų lengviau jauniems asmenims susirasti darbą ir net Lietuvoje išlaikyti į užsienį planuojančius išvykti studentus.

„Šauksmas“ su Tolerantiško jaunimo asociacija ne tik ketina ruošti įstatymo pakeitimus, tačiau vykdo ir informacinę kampaniją, kuri turėtų įtraukti daugiau jaunų žmonių į sprendimų, susijusių sų jų ateitimi, priėmimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.