Laima Lavaste. Ar didžiausia problema ir rūpestis – gelbėti nuo baudžiamosios atsakomybės narkotikų platintojus?

Prieš Kalėdas Seimui pateiktas lengvųjų narkotikų legalizavimo projektas. Neva, ilgai lauktas.

Laima Lavaste.
Laima Lavaste.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 24, 2020, 8:03 PM, atnaujinta Dec 25, 2020, 11:13 AM

Vienas paprastas klausimas – kas jo taip ilgai laukė??? Jau priklausomybę turinčių jaunuolių nelaimingos mamos? Mokinių, į kuriuos beveik nebaudžiami nusitaikys narkotikų prekeiviai, tėvai? Narkomanų reabilitacijos centrų darbuotojai, gyvenantys jau gal ir beviltiškų jaunuolių narkomanų pragare? O gal narkotikų platintojai, kuriems bus jau visai lengva prastuminėti „lengvuosius“ narkotikus neva nedidelėmis dozėmis neva turimomis tik savam naudojimui?

O kas pasvers, lengvieji ar sunkieji? O KAIP GAUS? IŠ VAISTINIŲ AR IŠ PLATINTOJŲ? BET JUK PLATINTOJŲ NEVA NEBUS, NES VISI TURĖS TIK SAVOM REIKMĖM?! KAS PAAIŠKINS ŠITĄ FORMULUOTĘ?

Visą laiką buvo mums kartojama, kokius milijonus kai kam neša narkotikų verslo dengimas. Išardėm su triukšmu čigonų taborą. O dabar sveiki atvykę į narkotikų pasaulį!

Oi, atsiprašau, kokia aš kvaiša – juk lengvųjų narkotikų!!! Visą laiką mums buvo aiškinama, kad nuo „lengvųjų“ narkotikų iki „sunkiųjų“ tik mažas žingsnelis, tai pasakys ir bet kuris jau beviltiškas degradavęs narkomanas.

Tai kaip dabar? Kam tai reikalinga? Kodėl? Kas mums taip griežtai liepia tai daryti, jei savo principus išduoda net krikščioniškas šeimos vertybes visada propagavę konservatoriai? Pasaulinė sveikatos organizacija PSO? O kas stovi virš jos?

Ir kitas klausimas – kodėl taip skubėti? Tik prasidėjus naujojo Seimo darbui? Kas taip veja? Ar čia didžiausia problema ir rūpestis – gelbėti nuo baudžiamosios atsakomybės narkotikų platintojus?

Gal per didžiąsias metų šventes Seimo nariai galėjo pamąstyti apie tūkstančius vienišų, vargstančių senų žmonių, kaip jiems pagerinti medicinos paslaugas, socialinę pagalbą?

Vien žadėti, kad mes tuoj padidinsim išmokas nesunku, bus tų skolintų pinigų. Bet atsigręžti iš esmės į tokių žmonių padėtį mūsų klestinčioje Lietuvoje, yra rimtas darbas. Šioje srityje pateikti įstatymų projektai gal vertingesni nei narkotikų legalizavimas?

Taigi klausimas – kam mums to reikia? Ir būtent šiuo metu, kai mes visi taip pasimetę dėl stiprėjančios pandemijos, kai šiandien mirė daugiau nei 50 žmonių?

Gal šiuo metu tiesiog nebėra Seimui kitų šalies problemų, kaip mums įpiršti šią Kalėdų dovanėlę, o mums užsitraukt narkotikų suktinę, kai rūkyti net lengvas cigaretes jau draudžiama net gatvėse ir kiemuose? Ir mes sutiksime?

Sutiks mokytojai, kai prie mokyklų sukinėsis platintojai, dvasininkai, medikai, sutiks nelaimingų jaunuolių tėvai? Taip, kai kuriomis narkotinėmis medžiagomis gydomos ligos, malšinamas skausmas. Bet tai medicina, o ne pramoga, galinti virsti žiauria priklausomybe!

Už šį projektą balsavo, aišku, Laisvės sąjungos, konservatorių partijos nariai, liberalai. Tarp pasirašiusiųjų ir premjerė, kas labai man keista. Ir Seimo pirmininkė, ir G.Landsbergis, ir A.Armonaitė.

Žmonės, kuriais buvo labiausiai pasitikėta per rinkimus. Bet jie mums juk tai ir žadėjo? Atseit įstatymas būtų geras, nes įkliuvę su narkotikais turės laisvę nebūti griežtai nubausti, mes juos išgelbėsime.

O kas gelbės tuos, kurie vartodami po „truputį“, taps sunki ir brangi našta bei grėsmė visuomenei, kančiomis tėvams?

Mes juos, balsavusius, išsirinkome, ir jie turi teisę siūlyti. O mes? O mes kaip visada... Baudžiame už koldūnų prastumimą ir cigaretės rūkymą viešoje vietoje. ŽMONĖS, AR MES MĄSTOME?

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl iškrėsta Darbo partijos būstinė?
Gyvai
Gyvai: komentarai apie Vilniuje kilusį gaisrą ir situacijos suvaldymą