EP narys Andrius Kubilius: ryžtingi ES veiksmai padės įveikti ekonominius iššūkius

Europos Parlamento narys, Europos liaudies frakcijos delegacijos Lietuvoje pirmininkas Andrius Kubilius baigiantis šiems iš tiesų sudėtingiems metams pasidalino mintimis apie svarbiausius įvykius Europoje ir Lietuvoje.

Andrius Kubilius.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Andrius Kubilius.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Andrius Kubilius.<br>T.Bauro nuotr.
Andrius Kubilius.<br>T.Bauro nuotr.
Andrius Kubilius.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Andrius Kubilius.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Andrius Kubilius.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Andrius Kubilius.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Andrius Kubilius.<br>kiti
Andrius Kubilius.<br>kiti
Andrius Kubilius su žmona Rasa.<br>T.Bauro nuotr.
Andrius Kubilius su žmona Rasa.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

2020-12-25 16:07

Komentuodamas pasaulį ir Europą užklupusią COVID-19 pandemiją, jis pažymi, kad akivaizdžiausi padariniai – tai ekonomikai sukelti iššūkiai. Šiame kontekste džiugina tai, kad ES jau nuo pavasario demonstruoja gana ryžtingus veiksmus ir elgiasi kardinaliai kitaip, negu elgėsi per pasaulinę finansų krizę 2008–2012 metais.

„Dabar ES, vos tik užklupus COVID-19 sukeltai krizei, jau nuo pat pradžių sakė, kad pinigų bus tiek, kiek reikia. Vienareikšmiškai šalių ekonomikoms padės atsigauti tiek Europos centrinis bankas, dar pandemijos pradžioje paskelbęs 750 mlrd. eurų Specialiąją pandeminę pirkimo programą, tiek panašaus dydžio vėliau paskelbtas ES Atsigavimo fondas. Tai unikalūs ir labai stiprūs ES finansiniai bei politiniai žingsniai“, – sakė A.Kubilius.

Kaip vieną svarbiausių įvykių Europos Parlamente jis išskyrė patvirtintą 7 metų biudžetą, kurio dalis lėšų teks ir Lietuvai.

Europos Sąjunga dėl „Brexit“ laikosi vieningai

Kita jau kelerius metus aktuali tema – „Brexit“ – kaip ir visada, lieka miglose. Galutinių sutarimų vis dar nėra pasiekta, išlieka neatsakytų klausimų.

„Tikiuosi, kad pavyks dėl visų kitų dalykų sutarti, nes tai yra svarbu tiek pačiai Jungtinei Karalystei, tiek ir ES, ypač kai kurioms šalims, pavyzdžiui, Belgijai ar Olandijai – jų prekyba su Jungtine Karalyste taip pat glaudžiai susijusi“, – komentavo EP narys.

Kita vertus, ES negali sau leisti prabangos taikyti išimtis Jungtinei Karalystei dėl jos išėjimo iš ES.

„Turiu omenyje, kad būtų taikomos lengvatos arba kaip nors pažeidžiami bendros rinkos principai. Tokiu atveju nuo to nukentėtų visos kitos ES šalys ir bendra ES ateities perspektyva. Su džiaugsmu galiu pasakyti, kad ES šiuo klausimu iš esmės laikosi vieningai ir tai leidžia efektyviausiai siekti tinkamų rezultatų. Taip pat įtikinti britus, kad čia erdvės skaldymui, populizmui ar sumaiščiai iš ES nėra“, – teigė A.Kubilius.

Dėmesio centre – Rytų kaimynės

Šiemet politikas su kolegomis daug dėmesio skyrė kaimynei Baltarusijai pakilusiai į kovą už laisvę ir demokratiją po rugpjūčio 9 d. įvykusių Prezidento rinkimų, kuriuos pavogė A.Lukašenka ir jo režimas.

Kaip tik praėjusią savaitę Europos Parlamente buvo įteikta Sacharovo premija Baltarusijos demokratinei opozicijai.

„Tai sprendimas, dėl kurio nuo pat pradžių iniciatyvą parodėme ir mes, Lietuvos parlamentarai“, – pažymėjo ELP delegacijos Lietuvoje pirmininkas.

Pasak A.Kubiliaus, galima drąsiai sakyti, jog Rytų partnerystės tema darosi labai intensyvi ir užima svarbią vietą EP darbotvarkėje.

Parlamentaras šį rugsėjį taip pat tapo EP Nuolatiniu pranešėju Rusijos klausimais ir visos kadencijos laikotarpiui tapo atsakingu už Europos Parlamento pozicijos formulavimą paskirtoje tematikoje. Politikas rengs pranešimus, rezoliucijas, specialius klausymus, skirtus Rusijos reikalams.

Kalbėdamas apie tarptautinėje žiniasklaidoje atskleistas Rusijos opozicijos lyderio Aleksejaus Navalno nuodijimo aplinkybes, jis teigė, jog tai sukrėtė ne tik Vakarų šalis, bet ir pačią Rusiją. „Nors V. Putinas jam būdingu stiliumi pasakė, jog ši istorija yra niekai, tačiau ji iš tikro parodo, koks vis dėlto nusikalstamas, galima, sakyti, netgi teroristinis yra Rusijos režimas“, – sakė EP narys.

A.Kubilius jau kreipėsi į Europos Sąjungos Vyr. įgaliotinį užsienio ir saugumo politikai Dž. Borelį ir pasiūlė ES valstybėms ryžtingai sureaguoti į atskleistus faktus bei iš esmės ir nuosekliai peržiūrėti ES politiką dėl Rusijos.

Buvusi vyriausybė „užsiliūliavo“

Kalbėdamas apie Lietuvos situaciją dėl pandemijos, kai mūsų šalis pakliuvo į dramatišką pirmąją vietą pagal susirgimų skaičių, A.Kubilius pabrėžė, kad Lietuvoje buvusi vyriausybė nenumatė kovai su pandemija reikalingų lėšų, todėl dabartinė vyriausybė turės papildomai skolintis apie 1 mlrd. eurų.

Europarlamentaras mato didžiulį skirtumą tarp buvusios ir dabartinės vyriausybės. Nueinanti vyriausybė buvo pilna falšo, o ypač – A.Verygos, kurio vieši pasirodymai su šaulio uniforma, savęs susireikšminimas ir darbų nepadarymas privedė prie tokios pandeminės situacijos, kokią patiriame.

„Liaudiškai pasakyčiau, užsiliūliavo vyrai savimi besigerėdami, kaip jiems čia pavyko tą pirmą bangą suvaldyti, – negailėjo kritikos A.Kubilius. – Vyriausybė gyrėsi, jog jie geriausi, dalinosi medaliais, atostogavo 5 savaites, taip ir nesukūrė galimybės Seimui dirbti nuotoliniu būdu, kai tuo tarpu Europos Parlamentas tai padarė be jokių diskusijų“.

A.Kubilius kritikavo nueinančios vyriausybės propagandinius teiginius, jog jie padarė viską, ką ir kitos šalys, kai tuo tarpu, pavyzdžiui, Belgija antrą bangą suvaldė labai efektyviai, ir kurios užsikrėtimų skaičiai jau nukrito iki rugsėjo mėnesio lygio.

Panašiai atrodo ir kaimyninė Prancūzija bei Olandija, kuriose šie susirgimų skaičiai taip pat mažėja. Net ir tokiose mažiau „tvarkingose“ pietų šalyse kaip Ispanija arba Italija, susirgimų skaičiai reikšmingai mažėja.

Vadinasi, yra priemonių, kurias valstybės gali įgyvendinti ir sustabdyti pandemijos plėtrą.

Be to, I.Šimonytės vyriausybė turi peržiūrėti ir ateities DNR planą, kurį atmestinai parengė ankstesnė vyriausybė.

„Nueinanti vyriausybė į biudžetą neįdėjo milijardo eurų apimties būtinųjų priemonių, kurių reikalauja įstatymai: pensijų didinimui, paramai nuo karantino nukentėjusiam verslui, vakcinoms pirkti“, – stebėjosi A.Kubilius.

Visi turės galimybę pasiskiepyti

Parlamentaras akcentavo, jog Lietuvai pasisekė, nes užklupus tokioms nelaimėms kaip ši pandemija, mūsų šalis yra Europos Sąjungos narė.

„Ir dėl vakcinų, ir dėl finansinės paramos, ir dėl jau įvesto Euro ši krizė labai skiriasi nuo 2008–ųjų krizės. Kartais būna sunku, būna ir didelių sunkiai sprendžiamų problemų, tačiau kai esi kartu bendram būryje – Europos Sąjungoje – rezultatas akivaizdus“, – sako EP narys.

Jis pažymėjo, kad džiugi žinia yra ta, jog ES valstybėse skiepijimas nuo COVID-19 prasidės jau paskutinėmis šių metų dienomis, o ES užtikrins, kad kiekvienas pilietis turės galimybę pasiskiepyti.

Sveikindamas su artėjančiomis šventėmis, A.Kubilius palinkėjo visiems sveikatos, optimizmo ir vilties.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.