Butelį degtinės ir šūsnį eurų gavęs Eligijus Masiulis prašė ir kitų gėrimų

Politikų papirkimu kaltinamas verslininkas, buvęs koncerno „MG Baltic“ valdybos narys Raimondas Kurlianskis Vilniaus apygardos teismui išsamiai papasakojo, kaip perdavė pinigus tuomečiam seimo nariui, Liberalų sąjūdžio vadovui Eligijui Masiuliui.

 R.Kurlianskis (kairėje) atskleidė, kaip perdavė pinigus E.Masiuliui. <br> T.Bauro nuotr. 
 R.Kurlianskis (kairėje) atskleidė, kaip perdavė pinigus E.Masiuliui. <br> T.Bauro nuotr. 
 R.Kurlianskis (kairėje) atskleidė, kaip perdavė pinigus E.Masiuliui. <br> V.Ščiavinsko nuotr. 
 R.Kurlianskis (kairėje) atskleidė, kaip perdavė pinigus E.Masiuliui. <br> V.Ščiavinsko nuotr. 
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jan 7, 2021, 11:18 AM, atnaujinta Jan 7, 2021, 3:25 PM

Verslininkas teigė E.Masiuliui suteikęs 90 tūkst. eurų paskolą. Byloje šie pinigai laikomi kyšiu.

R.Kurlianskis pinigus E.Masiuliui perdavė 2016 gegužės 10-osios pavakare, apie 16 val.

„Aš vienas savo automobiliu „Honda CR-V“ atvykau į Gynėjų gatvę. Automobilį pasistačiau prie nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos, šalia Lietuvos Aukščiausiojo Teismo“, – apie tos dienos įvykius pasakojo R.Kurlianskis.

Sėdėdamas automobilyje jis dviem egzemplioriais tos pačios dienos data surašė susitarimą, kuriame nurodyta, kad E.Masiulis iš R.Kurlianskio vieneriems metams už 3 procentus palūkanų skolinasi 90 000 eurų. R.Kurlianskio teigimu, vienodas tekstas buvo surašytas dviem egzemplioriais. R.Kurlianskis juos abu pasirašė.

„E.Masiuliui įsėdus į mano automobilį, padaviau ar pastūmiau link jo degtinės „Millenium“ butelį maišelyje, po kuriuo, tarpe tarp sėdynių, po atlenkiamu porankiu, buvau padėjęs kelis paketus su eurų kupiūromis. Ar ką nors sakiau – nepamenu“, – teismui pasakojo R.Kurlianskis.

Tuomet E.Masiulis jam padavęs į Lietuvos Respublikos Seimo popierinį aplanką įdėtą jo jau pasirašytą susitarimą dėl paskolos. R.Kurlianskis teigė, jog jie anksčiau buvo susitarę, kad paskolos sutarties tekstą paruoš E.Masiulis.

R.Kurlianskis pasakojo, jog paėmęs aplanką ir pradėjęs skaityti paskolos sutartį tame pačiame aplanke rado ir E.Masiulio prašymą paremti archeologų suvažiavimą, nes jo tuometė žmona buvo archeologė.

Verslininko teigimu, tuo metu, kol jis skaitė sutartį ir naująjį prašymą, E.Masiulis tvarkėsi su gautais pinigais: „Į jo pusę – nežiūrėjau. Sąmoningai, nes tai tas pats, kas žiūrėti į žmogų, pamiršusį užsisagstyti kelnes ir besistengiantį tą klaidą skubiai ištaisyti“.

R.Kurlianskis teigė, jog paramos prašymas archeologų renginiui nukreipė jo dėmesį, todėl jis E.Masiuliui neatidavė sutarties egzemplioriaus su savo parašu. Jo teigimu, aplanką su Seimo ženklu gegužės 12-ąją E.Masiulio namuose rado kratą darę pareigūnai. Jie šį aplanką apžiūrėjo, bet nuo stalo nepaėmė.

R.Kurlianskis atskleidė, jog artėjančiam archeologų renginiui E.Masiulis jo prašė keliasdešimt butelių trauktinės „Žalios devynerios“ arba „Trejos devynerios“. Jų esą reikėjo po suvažiavimo vykusiai vakarienei.

R.Kurlianskis teigė šio prašymo neišpildęs, nes neturėjęs įgaliojimų spręsti dėl tokio pobūdžio paramos ir negalėjęs priimti sprendimų nei duoti nurodymų alkoholio bendrovės „Stumbras“ administracijai.

„Pažadėjau šiuos dokumentus perduoti tiems, kas turėjo įgaliojimus nuspręsti dėl tokio pobūdžio paramos, tačiau perduoti nespėjau“, – kalbėjo R.Kurlianskis. Teismui jis priminė, jog degtinės butelį E.Masiuliui pirkęs už savo pinigus ir jį dovanojęs asmeniškai, o ne kaip koncerno „MG Baltic“ atstovas.

Padovanoti naują ir grąžų gėrimo butelį R.Kurlianskis E.Masiuliui buvo pažadėjęs per ankstesnį jų susitikimą. Tuomet jie užsiminė, jog gėrimo kartu ir paragaus, bet gegužės 10-ąją E.Masiulis esą skubėjo ir neturėjo tam laiko.

„Pavažiavome kartu iki Neries upės, išlipę parūkėme, sėdome į automobilį, pavažiavome Gedimino prospektu. Ties sankryža su Gynėjų gatve E.Masiulis išlipo ir nuėjo. Kur nuvažiavau aš – nepamenu“, – apie susitikimo pabaigą pasakojo R.Kurlianskis.

Verslininkas E.Masiuliui suteiktą 90 tūkst. eurų paskolą nurodė savo turto ir pajamų deklaracijoje.

Jis ne kartą yra sakęs, jog pinigų skyrė E.Masiulio politinei veiklai, o tuometis Liberalų sąjūdžio vadovas norėjęs juos investuoti į nekilnojamojo turto verslą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.