Politinio bastūno A. Guogos gyslomis teka vis blefuojančio lošėjo kraujas

Nors Antanas Guoga rinkimų prievaizdams pranešė, kad atsisako parlamentaro mandato, kai kurie jį gerai pažįstantys politikai abejoja, ar patyręs blefuotojas nepersigalvos, nes taip yra buvę ne kartą.

Australijoje pagyvenęs turtingas verslininkas A.Guoga apie save itin geros nuomonės, bet yra įsivėlęs į ne vieną skandalą, o politikoje laikomas nepatikimu.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Australijoje pagyvenęs turtingas verslininkas A.Guoga apie save itin geros nuomonės, bet yra įsivėlęs į ne vieną skandalą, o politikoje laikomas nepatikimu.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
„Darbiečiai“ neatmeta, jog A.Guogai galėjo atgyti ir lošėjo aistra. <br>Nuotr. Iš LR archyvo
„Darbiečiai“ neatmeta, jog A.Guogai galėjo atgyti ir lošėjo aistra. <br>Nuotr. Iš LR archyvo
Iš Seimo pasitraukiantį A. Guogą pakeis A. Skardžius.<br>T.Bauro nuotr.
Iš Seimo pasitraukiantį A. Guogą pakeis A. Skardžius.<br>T.Bauro nuotr.
Iš Seimo pasitraukiantį A. Guogą pakeis A. Skardžius.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Iš Seimo pasitraukiantį A. Guogą pakeis A. Skardžius.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
„Darbiečiai“ įsitikinę – A.Guogos konfliktas su partijos lyderiu V.Uspaskichu yra tik pretekstas trauktis iš partijos.<br>lrytas.lt koliažas.
„Darbiečiai“ įsitikinę – A.Guogos konfliktas su partijos lyderiu V.Uspaskichu yra tik pretekstas trauktis iš partijos.<br>lrytas.lt koliažas.
Iš Seimo pasitraukiantį A. Guogą pakeis A. Skardžius.<br>T.Bauro nuotr.
Iš Seimo pasitraukiantį A. Guogą pakeis A. Skardžius.<br>T.Bauro nuotr.
Skandalingų A.Guogos pėdsakų yra ir pokeryje, ir krepšinyje, ir politikoje.
Skandalingų A.Guogos pėdsakų yra ir pokeryje, ir krepšinyje, ir politikoje.
Daugiau nuotraukų (8)

Lrytas.lt

Jan 17, 2021, 4:05 PM

„Darbiečių“ frakcijai priklausantis 47 metų A.Guoga apie savo pasitraukimą iš Seimo pranešė antradienį ir tą pačią dieną Vyriausiajai rinkimų komisijai (VRK) įteikė prašymą panaikinti jo mandatą.

A.Guoga būtų jau antras iš naujojo Seimo sprukęs politikas po valstiečių lyderio Ramūno Karbauskio. Bet ar taip bus iš tikrųjų?

Darbo partijos frakcijos nariai A.Guogai neprisiskambina, be to, abejoja, ar jis iki sausio 21-ąją numatyto VRK posėdžio tikrai nepersigalvos.

Profesionalus pokerio žaidėjas jau nekart yra išsivartęs iš įvairiausių situacijų: mėtėsi tarp partijų, blaškėsi dėl Australijos pilietybės ir nuolat įsiveldavo į keistas istorijas.

Svajojo būti ministru

Ar jam verta būti Seime, A.Guoga suabejojo iš karto po rinkimų.

Darbo partijos kandidatų sąraše šis veikėjas rinkėjų buvo pakeltas į pirmą vietą. Tai jam garantavo vietą Seime, bet, atrodo, patyręs lošėjas taikėsi į kitą postą: „Būčiau labai geras ministras.“

Rinkimus laimėję centro dešinieji ministro kėdės „darbiečių“ atstovui, aišku, nepasiūlė, bet kai kurie jo politiniai bendrakeleiviai svarsto, jog dabar A.Guoga gali sulaukti valdančiųjų kvietimo pasilikti Seime.

Mat pasitraukus A.Guogai jo vietą užimtų buvęs parlamentaras Artūras Skardžius. Kai kurie politikai įsitikinę, jog konservatoriai esą gali mėginti A.Guogai prižadėti aukso kalnus, kad tik negrįžtų A.Skardžius.

Beje, naujame skandale dėl statybų draustinyje minimo A.Skardžiaus nelabai pageidauja ir patys „darbiečiai“. Tuo metu kai kurie konservatorių atstovai jau ir viešai svarsto, kad A.Guoga esą atvės ir gal dar ateis į protą.

Kibo į atlapus vedliui

Kodėl A.Guoga taip staiga palieka Seimą? Jis pats aiškina, esą mandato atsisako, nes su Darbo partija nebemato galimybės įgyvendinti rinkimų pažadų, o vedžioti savo rinkėjų už nosies nenori.

A.Guoga pastaruoju metu kritikavo ir šios partijos lyderį Viktorą Uspaskichą, kuris, jo nuomone, galutinai nukrito į bedugnę: „Darbo partijoje tikrai yra padorių, protingų ir energingų žmonių.

Tačiau šiandien jie visi yra tapę vieno asmens įkaitais. Baimė ir prisitaikėliškumas neleidžia jiems išsivaduoti.“

Dar tą pačią dieną politikas reikalavo, kad V.Uspaskichas atsiprašytų dėl savo homofobiškų pareiškimų, priešingu atveju esą jis turėtų būti šalinamas iš Darbo partijos.

A.Guogai anksčiau kliuvo ir V.Uspaskicho kalbos apie skiepus ir gydymą vandeniu: „Turime parodyti stuburą ir tvirtą charakterį, tad nesitaikstysime su smegenų plovimu ir pavojingu visuomenės kurstymu.“

Priežastys – mįslingos

Vis dėlto Darbo partijos frakcijos nariai mano, kad V.Uspaskicho išsišokimai tebuvo patogus pretekstas A.Guogai trauktis. O koks šio politiko tikrasis motyvas, sunku tiksliai pasakyti.

Kai kurie A.Guogos kolegos frakcijoje pusiau juokais svarstė, kad jis tik dedasi dosnus, o iš tikrųjų toks esą nėra: „Galbūt Antanas nenorėjo mums surengti žadėto vakarėlio Anupriškėse, dėl to ir traukiasi.“

„Darbiečiai“ neatmeta, jog A.Guogai galėjo atgyti ir lošėjo aistra. Be to, šimtus tūkstančių eurų į rinkimus investavusiam milijonieriui esą tiesiog tapo nuostolinga už kelių tūkstančių eurų algą kasdien vaikščioti į darbą Seime.

Frakcijos narių teigimu, pastaruoju metu A.Guoga atrodė pasikeitęs – darbuotis Seime jam esą akivaizdžiai buvo nuobodu.

„Bet, manau, dar visko gali būti ir niekur jis nepasitrauks. Žinant A.Guogą ir jo tempus, per likusią savaitę jis dar gali persigalvoti kokius penkis kartus“, – svarstė „darbietis“ Andrius Mazuronis.

Būtų grėsusi apkalta

Neatmetama, kad A.Guoga iš Seimo galėjo sumanyti trauktis ir dėl jam galėjusios grėsti apkaltos, nes nežinia, ar jis yra nutraukęs ryšius su Kanadoje įregistruota įmone „Cypherpunk Holdings Inc“.

Politikas tikina, kad prieš tapdamas Seimo nariu jis esą neterminuotam laikui sustabdė savo veiklą šioje į technologijas ir kriptovaliutas investuojančioje bendrovėje, bet dar visai neseniai jos pranešimuose A.Guoga buvo įvardijamas kaip jos vadovas.

Trečiadienį, aiškindamasis dėl savo ryšių su šia bendrove, A.Guoga nurodė, kad yra jos savininkas: „Investavau į šią įmonę, kaip ir į daugelį kitų. Esu investavęs į apie 100 įmonių visame pasaulyje.“

Beje, Vyriausiajai rinkimų komisijai dar nenutraukus Seimo nario įgaliojimų bendrovė pranešė, kad A.Guoga sugrįžta jai vadovauti.

Įtarimai dėl antro paso

Jei paliks Seimą, ko gero, A.Guoga galės ne tik vėl užsiimti verslu ar lošti, bet ir susigrąžinti Australijos pilietybę, kurios turėjo atsisakyti prieš rinkimus.

Du pasus turėjęs politikas tik praėjusią vasarą kreipėsi į Australijos institucijas, kad jos panaikintų jo turimą šios šalies pilietybę, ir per penkias dienas gavo teigiamą atsakymą.

VRK buvo iškilę abejonių, ar per tokį trumpą laiką A.Guogai galėjo pavykti atlikti visas pilietybės nutraukimo procedūras, todėl jo pateikti pilietybės atsisakymo dokumentai buvo atidžiai tikrinami.

Bet jau tuomet kalbėta, kad panorėjęs A.Guoga esą galėtų susigrąžinti Australijos pilietybę, su kuria verslininkas skyrėsi sukandęs dantis.

Kad atsisakys dvigubos pilietybės, jis 2016 metais buvo žadėjęs ir liberalams, su kuriais ketino kandidatuoti į Seimą. Tačiau tos kalbos liko kalbomis.

Nors iki rinkimų dar buvo likęs pusmetis, iš šalies juos nusprendęs stebėti tuometis europarlamentaras pranešė niekaip nespėsiąs to padaryti, nes pilietybės atsisakymo procedūra esą trunka ilgai.

Sukėlė sumaištį partijoje

Vėliau nutraukti ryšių su Australija A.Guogai nebuvo prasmės, nes Liberalų sąjūdį užklupo politinės korupcijos skandalas, sužlugdęs ir šio politiko ambicijas tapti ministru ar net premjeru.

Tiesa, kilus skandalui ir tuomečiam partijos lyderiui Eligijui Masiuliui pasitraukus iš šio posto, partijos vadžias į savo rankas perėmė A.Guoga. Tačiau jo lyderystė partijoje truko vos kelias dienas.

Per tą laiką A.Guoga pažėrė keisčiausių siūlymų, pavyzdžiui, liberalų elitą patikrinti melo detektoriumi. Jis taip pat slapta nuo partijos susitikinėjo su tuomečiu Specialiųjų tyrimų tarnybos vadovu Sauliumi Urbanavičiumi, svaičiojo apie ketinimus atsisakyti Lietuvoje turimo verslo, o sukauptus milijonus paaukoti.

A.Guoga iš partijos atsakingojo sekretoriaus pareigų bandė pašalinti tuometį jos atsakingąjį sekretorių Raimondą Imbrasą, bet netrukus Liberalų sąjūdis atsisveikino su pačiu milijonieriumi.

Nuolatinis blaškymasis

Po šio triukšmingo pasitraukimo A.Guoga su ašaromis akyse ėmė prisiekinėti meilę konservatoriams – žadėjo už juos balsuoti ir guldė galvą už jų lyderį Gabrielių Landsbergį.

Beje, ir dabar pranešęs apie pasitraukimą iš Seimo šis veikėjas socialiniuose tinkluose prapliupo liaupsinti ne tik konservatorius, bet ir buvusį valstiečių premjerą Saulių Skvernelį.

Darbo partijos atstovas aiškino, kad labai gerbia konservatorius, ypač Seimo Užsienio reikalų komitetui vadovaujantį Žygimantą Pavilionį, čia pat paminėjo S.Skvernelį, kuris daug nuveikė, bet galbūt jam ir ne viskas pavyko.

Tarp savo politinių simpatijų ir antipatijų A.Guoga mėtėsi nuolat.

Prieš tapdamas Darbo partijos nariu milijonierius flirtavo su valstiečiais. Pastarieji net svarstė jo kandidatūrą į Vilniaus miesto merus.

Praėjusiuose rinkimuose į Europos Parlamentą jis kandidatavo Naglio Puteikio vadovaujamos Centro partijos sąraše, tačiau šie rinkimai buvusiam europarlamentarui nebuvo sėkmingi.

Buvo praradęs ir atmintį

A.Guoga taip pat sugebėdavo įsivelti į kitokias keistas ir painias istorijas.

Antai kilus vadinamajam „MG Baltic“ politinės korupcijos skandalui pas bylos tyrėjus nuėjęs verslininkas jiems pripasakojo, kaip į Liberalų sąjūdį už pinigus esą buvo viliojamas olimpinis čempionas disko metikas Virgilijus Alekna.

Per apklausą A.Guoga atskleidė, jog E.Masiulis jam neva gyręsis, kad galėtų nupirkti ne vieną žvaigždę, o V.Aleknai už atėjimą atseit buvo paklota 200 tūkst. eurų suma.

Pačiam A.Guogai esą reikėjo į partijos rinkimų sąrašus privilioti garsią žurnalistę Editą Mildažytę, tačiau jam šios užduoties nepavyko įvykdyti.

Garsusis blefuotojas už nosies vedžiojo ir bylos tyrėjus. Per pirmąją apklausą, vykusią iš karto po to, kai jis pasitraukė iš Liberalų sąjūdžio, A.Guoga jiems tvirtino, kad ūkio ministro postą būsimoje Vyriausybėje jam galimai žadėjusį verslininką Raimondą Kurlianskį jis esą pažįsta tik iš matymo.

Atmintis pokerio lošėjui sugrįžo tik po keturių mėnesių. Papildomoje apklausoje A.Guoga tyrėjams teisinosi, kad pažinties su R.Kurlianskiu jis neatskleidė dėl didelio streso.

Beje, antroji A.Guogos apklausa vyko netrukus po viešo susikirtimo su R.Kurlianskiu, kurį politikas kaltino spaudimu. Esą buvęs „MG Baltic“ viceprezidentas jį atkalbinėjo nekurti atskiros frakcijos Liberalų sąjūdyje.

Į tokius pareiškimus R.Kurlianskis tada sureagavo itin kandžiai: „Jis yra visiška boba ir mėšlo krūva. Be to, per mūsų pokalbį apie politinius procesus jis buvo visiškai girtas.“

Nusipirko vietą rinktinėje

„Daviau Lietuvos krepšinio federacijai milijoną, reikės – duosiu ir antrą“, – dar 2010 metais pasaulio krepšinio čempionato metu interviu „Lietuvos rytui“ pareiškė A.Guoga, kurio pėdsakas sporte irgi apipintas įvairiomis istorijomis.

Ant Marmuro jūros kranto prabangiame restorane Stambule patogiai įsitaisęs verslininkas tąkart noriai pasakojo apie savo ambicingus planus ir mėgavosi dėmesiu, nes tuo metu buvo kone įdomiausia figūra Lietuvos krepšinio federacijoje (LKF).

Buvo skelbiama, jog būtent A.Guogos valdoma lažybų bendrovė „TonyBet“ skyrė didžiausią pinigų sumą LKF, kad ji galėtų rinktinei nupirkti apie 500 tūkst. eurų kainavusį vardinį kvietimą į pasaulio čempionatą.

Koks buvo piniginis A.Guogos indėlis, nežinoma, bet tai leido pokerio lošėjui nusipirkti vietą ir Lietuvos rinktinės rūbinėje, į kurią pašaliniai paprastai nepatekdavo, ir aukštą LKF postą.

Tiesa, ir čia jis ilgai neužsibuvo – iš federacijos galutinai pasitraukė 2015 metais, tradiciškai pareiškęs, kad savo pareigą šalies krepšiniui atliko.

Vos 100 dienų jis prezidentavo ir tuomečiame „Lietuvos ryto“ krepšinio klube. Susipykęs su kitais jo dalininkais lošėjas paliko klubą, vėliau į jį sugrįžo, bet įsivėlė į skandalą.

A.Guoga užrūstino komandos sirgalius, kai per rungtynes tarp „Žalgirio“ ir Stambulo „Fenerbahce“ buvo užfiksuotas pasipuošęs „Žalgirio“ kepurėle. Kilus pasipiktinimo bangai A.Guoga jau kitą dieną pareiškė pasitraukiantis iš „Ryto“ klubo.

„Išsirinkite prezidentą, kuris nekenčia „Žalgirio“. Sėkmės“, – socialiniame tinkle parašė A.Guoga, užbaigęs dar vieną svaigų žygį – šįkart krepšinio pasaulyje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.