A. Veryga ir R. Karbauskis pateikė savo COVID-19 valdymo pasiūlymus: ką darytų kitaip?

Pirmadienį  buvęs sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga bei Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) pirmininkas Ramūnas Karbauskis pateikė savo įžvalgas ir pasiūlymus, kaip greičiau suvaldyti COVID-19 krizę.

Valstiečių lyderis Ramūnas Karbauskis.<br>T.Bauro nuotr.
Valstiečių lyderis Ramūnas Karbauskis.<br>T.Bauro nuotr.
Ramūnas Karbauskis ir Aurelijus Veryga.<br>T.Bauro nuotr.
Ramūnas Karbauskis ir Aurelijus Veryga.<br>T.Bauro nuotr.
Ramūnas Karbauskis ir Aurelijus Veryga.<br>T.Bauro nuotr.
Ramūnas Karbauskis ir Aurelijus Veryga.<br>T.Bauro nuotr.
Aurelijus Veryga<br>T.Bauro nuotr.
Aurelijus Veryga<br>T.Bauro nuotr.
Valstiečių lyderis Ramūnas Karbauskis.<br>T.Bauro nuotr.
Valstiečių lyderis Ramūnas Karbauskis.<br>T.Bauro nuotr.
 Ramūnas Karbauskis<br>T.Bauro nuotr.
 Ramūnas Karbauskis<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Jan 25, 2021, 10:17 AM, atnaujinta Jan 25, 2021, 1:55 PM

Tokio karantino neįvedinėtų

R.Karbaukis teigė, kad pirmosios koronaviruso bangos metu spendimai buvo priimami dar nieko nežinant apie patį koronavirusą. Tačiau jis kritikavo dabartinės valdžios sprendimus ir tikino, kad veiksmingų sprendimų dabar priimta nedaug – įvesti tik griežti judėjimo ribojimai ir dalies verslo uždarymas.

„Dabartinė Vyriausybė rinkimų metu vis kartojo, kad yra koronaviruso kontrolės planas, bet jokio plano niekada nebuvo. Šita dauguma tiesiog kartoja tuos sprendimus, kuriuos mes darėme“, – sakė LVŽS pirmininkas.

Jis teigė, kad Vyriausybė dabar priėmė perteklinius ribojimus, išskirdamas savivaldybių uždarymą.

„Tokio karantino, koks yra dabar, LVŽS niekada nebūtų priėmusi“, – pažymėjo R.Karbauskis.

Jis pabrėžė, kad karantiną reikėtų švelninti, pirmiausia – leisti dirbti verslams ir mažinti judėjimo ribojimus.

„Šiandien reikia grąžinti verslą, aptarnavimo sektorių, nes turėsim bankrotus. Reikia nustoti imituoti judėjimo ribojimą ir leisti žmonėms, šeimoms laisviau judėti. Kitaip mes turėsime daug blogesnes pasekmes, nei galime turėti tiesiogiai iš koronaviruso“, – sakė LVŽS pirmininkas.

Pateikė konkrečius pasiūlymus

„Mažiausiai, ko norėtume, tai užsiimti kritikavimu be konkrečių siūlymų“, – taip alternatyvų koronaviruso valdymo priemonių plano pristatymą pradėjo A.Veryga.

Jo teigimu, šie pasiūlymai nėra skatinimas visuomenei nesilaikyti karantino reikalavimų – buvęs ministras šiuos pasiūlymus įvardino kaip raginimus Vyriausybei. Pirmoji sritis, kurioje pokyčių norėtų A.Veryga – judėjimo apribojimai.

„Totalūs judėjimo apribojimai yra reikalingi keliais atvejais: per didžiąsias šventes, kai žmonės daug juda, važiuoja ir lanko artimuosius. Kitas totalus uždarymas gali būti, kada yra lokalus ligos plitimas“, – kalbėjo A.Veryga.

Anot jo, dabartinis uždarymas sukelia kelias rimtas bėdas: dideliuose miestuose žmonės pradeda būriuotis parkuose, ant kalnelių, viešosiose vietose – tada sudėtinga tą būriavimąsi sukontroliuoti bei patikrinti, ar bendrauja tik vieno namų ūkio asmenys.

Kitas A.Verygos pasiūlymas – apribojimų smulkiajam verslui mažinimas.

„Nepaisant mūsų noro ar nenoro, žmonės ir verslai randa savo sprendimus ir situacijos apėjimus. Šiandien girdime istorijas, kad kirpėjai masiškai vaikšto į žmonių namus. Girdime, kad prekiaujama prekėmis, kuriomis negalima prekiauti, nemušant pinigų į kasą. Tai nepadeda valdyti situacijos“, – kalbėjo A.Veryga.

Svarstant viešojo maitinimo paslaugų atnaujinimą A.Veryga siūlo atsižvelgti į užsienio valstybių gerąsias patirtis, ir, pavyzdžiui, taikyti alkoholinių gėrimų prekybos laiko trumpinimą, siekiant išvengti ilgesnio žmonių pasibuvimo ir apsvaigusių asmenų bendravimo.

Kalbėdamas apie švietimo sritį A.Verygą teigė, kad nuotolinio mokymo pasekmės jau yra matomos. Pokyčiams šioje srityje buvęs ministras pateikė tris siūlymus.

„Siūlome mokytojus, kaip ir sveikatos darbuotojus, įtraukti į prioritetinio vakcinavimo sąrašą ir skiepyti vienus pirmųjų. Kitas konkretus siūlymas – jei vis tik negalima grąžinti į mokyklas visų moksleivių, pradėti grąžinti tuos, kurių tėvai jau yra persirgę. Tam galima panaudoti greituosius serologinius testus. (...) Šie vaikai, nekeldami grėsmės savo tėvams, galėtų grįžti“, – kalbėjo A.Veryga.

A.Veryga taip pat siūlo šiemet atsisakyti baigiamųjų egzaminų laikymo: „Matant ir vertinant praėjusiais metais buvusias problemas ir iškilusius sunkumus, šiemet nebekelti papildomo streso, nes vaikams bus tikrai sudėtinga pasiruošti šiems egzaminams“.

Ministras įsitikinęs, kad grožio paslaugų sektorius galėjo veikti, ir artimiausiu metu galėtų pradėti veikti, laikantis griežtų saugumo reikalavimų. Anot jo, galima nustatyti prievolę verslams savo sąskaita testuoti darbuotojus.

„Siūlome atnaujinti mažų įmonių prekybą, ypač tų, kurios turi atskirą įėjimą iš lauko. Jokia logika nepaaiškinsite, kodėl galima ateiti į didelį maisto prekybos centrą, bet negalima ateiti į mažą parduotuvėlę, ypač regione, kur žmonių ir taip vienas ar du“, – argumentavo A.Veryga.

Aptarė ir vakcinaciją

Planuojant vakcinaciją LVŽS siūlo naudotis užsienio šalių patirtimi – A.Verygos teigimu, verta atkreipti dėmesį į Airijos detalų vakcinavimo planą. Tuo pačiu Seimo narys paskatino planuoti ilgalaikę vakcinacijos strategiją.

„Jau šiandien reikia pradėti galvoti apie tai kaip apie sezoninę vakcinaciją. Jei pasitvirtins galutinai, kad tai yra sezoninė liga, kuri turi savo bangavimus, jau šiandien reikia pradėti dėlioti tokį planą“, – įspėjo jis.

Anot A.Verygos, aktyviau turėtų būti vykdoma ir vakcinavimo viešinimo kampanija. Kalbėdamas apie testavimą, buvęs ministras siūlė aktyviau naudotis greitaisiais serologiniais testais, ieškoti naujų testavimo būdų.

Galiausiai A.Veryga siūlo pakartoti epidemiologinį tyrimą – sužinoti, kiek žmonių Lietuvoje jau yra persirgę.

„Tai padės Vyriausybei lengviau planuoti vakcinacijos ar išėjimo iš karantino strategiją, kada bus aišku, kiek žmonių šiuo metu Lietuvoje jau yra persirgę“, – kalbėjo A.Veryga.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.