Prof. V. Landsbergis apie peticiją prieš Astravo AE: jei „Černobylis“ būtų rodytas anksčiau, galbūt turėtume milijoną parašų

Ketvirtadienį Europos Parlamentui įteikta peticija su daugiau kaip 12 tūkst. parašų prieš Astravo atominę elektrinę.

Vytautas Landsbergis<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Vytautas Landsbergis<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Vytautas Landsbergis<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Vytautas Landsbergis<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Vytautas Landsbergis<br>V.Skaraičio nuotr.
Vytautas Landsbergis<br>V.Skaraičio nuotr.
Vytautas Landsbergis<br>V.Skaraičio nuotr.
Vytautas Landsbergis<br>V.Skaraičio nuotr.
Vytautas Landsbergis<br>V.Skaraičio nuotr.
Vytautas Landsbergis<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Jan 28, 2021, 4:23 PM

Peticijos pasirašymą inicijavo pilietinę visuomenę jungiantis Sąjūdis prieš Astravo AE, tarp pasirašiusiųjų peticiją – ne vien Lietuvos, Baltarusijos, bet ir kitų Europos valstybių, JAV piliečiai, nepritariantys nesaugios atominės elektrinės Astrave veiklai.

Tarp jų – Nobelio literatūros premijos laureatė Baltarusijos rašytoja Svetlana Aleksijevič, buvęs Estijos prezidentas Toomas Hendrikas Ilvesas, JAV Jeilio universiteto profesorius Timothy D. Snyderis ir kt.

Peticiją „Dėl nesaugios Astravo atominės elektrinės (pirmojo reaktoriaus) sustabdymo, šioje elektrinėje pagamintos elektros energijos importo į ES ar asocijuotąsias šalis uždraudimo ir Baltijos valstybių elektros tinklų sinchronizacijos su kontinentinės Europos tinklu paspartinimo“ iš viso pasirašė 12073 piliečiai.

„Tai ne tik Lietuvos, bet visos Europos Sąjungos gyvybinis interesas – turime kuo greičiau rasti ir įgyvendinti priemones, leidžiančias apsisaugoti nuo nesaugios Astravo atominės elektrinės ir jos nešvarios elektros. Tik solidarios visos Europos pastangos duos rezultatų ir užtikrins, kad Černobylis nepasikartotų.

Branduolinis saugumas valstybių sienų nepripažįsta, tad peticiją pasirašė Baltarusijos, Lietuvos, kitų ES valstybių ir pasaulio šalių piliečiai. Turime ir galime peržengti likusias kliūtis, trukdančias veikti vieningai šios branduolinės grėsmės akivaizdoje“, – sako vienas peticijos iniciatorių, Sąjūdžio prieš Astravo AE valdybos pirmininkas Petras Auštrevičius.

Peticija dėl Astravo AE jau netrukus bus pradėta svarstyti Europos Parlamento komitetuose. Ją apsvarsčius, Europos Parlamentas priims rezoliuciją dėl Astravo atominės elektrinės.

„Peticija dėl Astravo iš Lietuvos – tarytum Lietuvos – Europai lyg Europai – tapo kūnu, pradeda gyventi. Astravo AE grėsmių problema jau nebe naujiena. To pasiekėme per metus, ir tai nauja padėtis, nors patyčininkai savo pabaisą jau paleidžia veikti.

Jei filmas „Černobylis“ būtų buvęs rodytas Lietuvoje per tuos metus, galbūt šiandien turėtume milijoną parašų. Ir toliau reikalausim, tesvarsto, kad Astravo elektrinės vieta būtų pakeista anksčiau, negu įvyks didelė nelaimė“, – sako Sąjūdžio prieš Astravo AE Garbės pirmininkas Vytautas Landsbergis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.