G. Nausėda nedalyvaus 17+1 lyderių susitikime su Kinija, Lietuvai atstovaus M. Skuodis

Prezidentas Gitanas Nausėda nusprendė nedalyvauti Kinijos organizuojamame viršūnių susitikime su Vidurio ir Rytų Europos šalių vadovais, Lietuvai atstovaus susisiekimo ministras Marius Skuodis.

M.Skuodis.<br>V.Skaraičio nuotr.
M.Skuodis.<br>V.Skaraičio nuotr.
M.Skuodis.<br>V.Skaraičio nuotr.
M.Skuodis.<br>V.Skaraičio nuotr.
M.Skuodis.<br>T.Bauro nuotr.
M.Skuodis.<br>T.Bauro nuotr.
M.Skuodis.<br>V.Skaraičio nuotr.
M.Skuodis.<br>V.Skaraičio nuotr.
M.Skuodis.<br>V.Skaraičio nuotr.
M.Skuodis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

2021-02-08 13:59

Prezidentūra teigia, kad antradienio susitikime Lietuvai svarbių klausimų priiminėjama nebus, o Lietuva pasisako už Kinijos ir Europos Sąjungos dialogą.

„Gavome Kinijos kvietimą dalyvauti nuotolinėje 17+1 valstybių ir vyriausybių vadovų videokonferencijoje vasario 9 dieną. Šiame susitikime Lietuvai svarbių sprendimų priiminėjama nebus. Prezidentas šiame susitikime nedalyvaus“, – BNS pirmadienį sakė prezidento atstovas spaudai Antanas Bubnelis.

Jo teigimu, „Lietuva yra suinteresuota toliau plėtoti abipusiai naudingus dvišalius santykius su Kinija, kurie iš abiejų pusių būtų grindžiami pagarba demokratijos vertybėms, žmonių teisėms ir laisvėms“.

„Lietuva, kaip Europos Sąjungos valstybė narė, taip pat pasisako už ES ir Kinijos dialogą“, – teigė prezidento atstovas.

M. Skuodžio atstovė spaudai BNS patvirtino, kad Lietuvai šiame susitikime atstovaus susisiekimo ministras.

Lietuva 17+1 formato (anksčiau 16+1) formato susitikimuose dalyvauja nuo 2012 metų.

Kritikai sako, kad šis formatas skaldo ES vienybę. Šalininkai teigia, kad tai naudingas įrankis bendrauti su Kinija, nes Lietuva negali bendrauti tokiu aukštu dvišaliu lygiu kaip didžiosios Europos šalys.

Kinijos investicijos Lietuvoje ir dvišalė prekyba kol kas nėra pasiekusios labai didelio masto, bet pernai rekordiškai išaugo iš Kinijos Lietuvos geležinkeliais pervežamų krovinių srautas.

Lietuvos žvalgybos tarnybos pernai paskelbtoje ataskaitoje įvardijo, kad Kinija plečia savo įtaką visame pasaulyje, ekonominiais svertais užsitikrindama kitų valstybių paramą Pekinui svarbiais politiniais klausimais.

Dokumente buvo rašoma, kad Kinijos siekis įgyti technologinį pranašumą ir aktyvi investicijų skvarba didina kitų valstybių pažeidžiamumą ir infrastruktūros kontrolės praradimo riziką.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.