Vyriausybei pastabų turėjęs S. Skvernelis atskleidė, ką mano apie „Sputnik V“ vakciną: siūlo palaukti ekspertų žodžio

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) frakcijos narys, buvęs premjeras Saulius Skvernelis sako, kad Vyriausybė yra pernelyg atsargi priimdama sprendimus dėl smulkiojo ir vidutinio verslo veiklos atlaisvinimų. Jis taip pat ragina valdančiuosius nesislėpti už ekspertų nugaros ir priimti ryžtingesnius sprendimus dėl karantino švelninimo.

S.Skvernelis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
S.Skvernelis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
S.Skvernelis.<br>T.Bauro nuotr.
S.Skvernelis.<br>T.Bauro nuotr.
S.Skvernelis.<br>T.Bauro nuotr.
S.Skvernelis.<br>T.Bauro nuotr.
S.Skvernelis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
S.Skvernelis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
S.Skvernelis.<br>T.Bauro nuotr.
S.Skvernelis.<br>T.Bauro nuotr.
S.Skvernelis.<br>T.Bauro nuotr.
S.Skvernelis.<br>T.Bauro nuotr.
S.Skvernelis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
S.Skvernelis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
S.Skvernelis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
S.Skvernelis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
S.Skvernelis.<br>T.Bauro nuotr.
S.Skvernelis.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (9)

Lrytas.lt

Feb 12, 2021, 9:27 AM

„Tai yra tikrai nedrąsūs žingsniai. Dar dagiau – kalbant apie smulkųjį verslą, kur yra paslaugos teikėjas ir vienas klientas, laikomasi visų saugumo reikalavimų, jo nebuvo jokios prasmės uždarinėti, kaip ir kai kurių kitų ribojimų įvesti. Tai visgi labai stipriai paveikė pagrindinę mūsų (verslo – ELTA) dalį, smulkų ir vidutinį verslą“, – „Žinių radijui“ penktadienį sakė jis.

„Bet vis tik tai yra žingsnis į priekį. Manau, kad tas žingsnis yra per atsargus, bet suprantu ir Vyriausybę, kadangi iš tiesų yra pavyzdžių, (...) kai valstybės, kurios ir antrą karantiną turėjo, jį atlaisvinusios susidūrė ir su trečia COVID-19 banga“, – pridūrė buvęs premjeras.

S. Skvernelis pažymėjo, kad dėl besikeičiančios epidemiologinės situacijos bei vakcinų tam tikri sektoriai galėtų būti laisvinami sparčiau.

„Tačiau yra vienas esminis dalykas nuo ankstesnių laikotarpių, t .y. kad jau yra vakcina. Tai labai svarbu. Aišku, kiekiai yra maži, nepakankami. Tačiau dalis žmonių jau persirgo, turi imunitetą, dalis pasiskiepiję, ir atskiri sektoriai turi būti pradėti atlaisvinti“, – tikino jis.

Kaip teigė S. Skvernelis, „tiesiog norisi palinkėti drąsesnių, ryžtingesnių žingsnių ir ne vien pasislėpti už ekspertų nugaros“.

„Nes visgi tai yra politiniai sprendimai. Ekspertai teikia nuomonę, jų yra įvairiausių, (...) tačiau sprendimą turi priimti Ministrų Kabinetas, kolektyviai, ir ta atsakomybė yra tik jų“, – sakė jis.

Vyriausybė trečiadienį leido atnaujinti veiklą atskirą įėjimą iš lauko pusės turinčioms parduotuvėms, grožio salonams, kirpykloms.

Vyriausybės nutarimas įsigalios nuo vasario 15 dienos, pirmadienio.

Atskleidė požiūrį į rusišką vakciną

S.Skvernelis mano, kad rusiškosios „Sputnik V“ vakcinos nuo COVID-19 nereikėtų politizuoti. Pasak jo, jeigu rusiškoji vakcina būtų partvirtinta Europos vaistų agentūros, o Lietuvai trūktų COVID-19 skiepų, šią vakciną būtų galima įsigyti.

„Nenoriu politizuoti jokios tabletės, piliulės, skiepo ar vakcinos. Jeigu Europos vaistų agentūra įregistruos vaistą, nesvarbu, kur jis būtų pagamintas, arba įregistruos skiepą, kuris yra efektyvus ir duodantis rezultatą, gelbės Lietuvos žmonių gyvybes, tai, manau, kad ir Europos Sąjungos sprendimas bus toks, jeigu matome apimčių skiepijimo trūkumą, kad reikia tų vakcinų“, – „Žinių radijui“ teigė S. Skvernelis.

„Svarbu, kad vakcina būtų pripažinta pagal Europos Sąjungos teisės aktus, kad ji yra tikrai tinkama, saugi ir efektyvi. Ir visiškai nesvarbu, kur ji yra pagaminta“, – pridūrė jis.

Ekspremjeras mano, kad mąstymas, jog „Spunik V“ vakcinos pirkimas paremtų nedemokratinį Rusijos režimą, yra neteisingas. Pasak jo, pagal tokią logiką apskritai reikėtų nutraukti visus prekybinius santykius su Rusija.

„Jeigu mes iš karto žiūrėsime per tą prizmę, tai mes apskritai tada turime neturėti jokių prekybinių santykių su tomis valstybėmis, tikrai taip nebus. Svarbiausia, reikia taikliai žiūrėti, kiek tie gamintojai yra susiję su režimu. Mes gi puikiai žinome, turi tarnybos informaciją, kad yra atskiri verslai, susiję su režimu, iš kurių yra jis tiesiogiai yra finansuojamas“, – sakė politikas.

„Jeigu tokia informacija būtų, kad vakcinos gamintojas betarpiškai finansuoja režimą ir tai yra pagrindinis tikslas, tai yra vienas sprendimo būdas. Bet jeigu žiūrėtume tik į tai, kad apskritai į vieną ar kitą valstybę pateks pinigai ir dėl to mes galime aukoti mūsų žmonių gyvybes ir sveikatą, tai tikrai būtų neišmintingas požiūris“, – taip pat akcentavo jis.

Visgi S. Skvernelis viliasi, kad vakcinų gamintojai, su kuriais sutartis yra pasirašiusi Lietuva, pristatys reikiamą skaičių vakcinų ir Lietuvai „nereikės galvoti ir svarstyti dėl „Sputnik V“.

ELTA primena, kad Prezidentūra, kaip ir Vyriausybė, skeptiškai vertina galimybę Lietuvoje naudoti Rusijoje gaminamus „Sputnik V“ skiepus. Anot šalies vadovo vyriausiosios patarėjos Astos Skaisgirytės, Lietuva yra apsisprendusi pirkti vakarietiškas vakcinas, net jei Rusijoje pagaminti skiepai būtų patvirtinti Europos vaistų agentūros.

Savo ruožtu premjerė Ingrida Šimonytė teigia, kad Lietuva, dalyvaudama bendrame Europos Sąjungos (ES) COVID-19 vakcinų pirkime, yra užsitikrinusi reikiamą skaičių vakcinų. Todėl, pasak ministrės pirmininkės, net nėra reikalo svarstyti rusiškos vakcinos „Sputnik V“ įsigijimo. Jos pozicijai pritaria ir užsienio reikalų ministras Gabrielius Lamdsbergis.

Tuo tarpu socialdemokratas, Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) specialusis pasiuntinys Europos regionui Vytenis Andriukaitis mano priešingai. Pasak jo, COVID-19 vakcinų įsigijimo klausimo nederėtų politizuoti, todėl, pažymi jis, reikia naudoti kuo daugiau saugių skiepų, neišskiriant ir Rusijoje gaminamų „Sputnik V“ vakcinų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.