Neapykantos kurstytojams, įžeidinėtojams E. Dobrovolska siūlo pinigines baudas

Įžeidžiančius komentarus internete rašantys ir neapykantos kurstytojai netrukus gali būti pradėti drausminti piniginėmis baudomis, pranešė „Lietuvos ryto“ televizijos laida „Reporteris“.

Evelina Dobrovolska<br>V.Skaraičio nuotr.
Evelina Dobrovolska<br>V.Skaraičio nuotr.
Evelina Dobrovolska<br>T.Bauro nuotr.
Evelina Dobrovolska<br>T.Bauro nuotr.
Evelina Dobrovolska<br>V.Skaraičio nuotr.
Evelina Dobrovolska<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Feb 13, 2021, 8:13 PM

Dabar už tokią veiklą numatyta tik baudžiamoji atsakomybė, todėl tiesiogiai fiziniu susidorojimu negrasinantys internetiniai komentatoriai lieka nenubausti, tačiau teisingumo ministrė Evelina Dobrovolska ėmėsi keisti padėtį – internetinę neapykantos kalbą ji siūlo įtraukti į Administracinių nusižengimų kodeksą.

Jos parengtomis pataisomis siekiama patikslinti atsakomybę už neapykantos kurstymą, dažniausiai pasireiškiantį interneto komentaruose.

Pasak ministrės, dabar atsakomybė už neapykantos kalbą reglamentuota tik Baudžiamajame kodekse.

„Teismų praktika akcentuoja, kad baudžiamoji atsakomybė yra kraštutinė priemonė, kada ją turėtume taikyti. Ne visais atvejais yra tie komentarai, kai akivaizdžiai tyčiojamasi, niekinama tam tikra asmenų grupė, tarkime, tautiniu ar orientacijos pagrindu. Lieka nenubausti ir nesulaukia jokios atsakomybės, nes neturime administracinės atsakomybės, t.y., neskiriame, kada yra labai pavojinga veika, o kada, tikėtina, šiek tiek mažesnio pavojingumo“, – aiškino E. Dobrovolska.

2019 metų „Sprinter“ tyrimas atskleidė, kad kas antras Lietuvos gyventojas pritaria, kad už neapykantos kurstymą internete grėstų administracinė atsakomybė.

Žmogaus teisių ekspertai nurodo, kad oficialioje teisėsaugos statistikoje neapykantos kalbos atvejų mažėja, tačiau problema ta, kad ne visi neapykantos kurstymo atvejai tiriami. 2012 metais fiksuoti 266 neapykantos atvejai, 2020 metais – 50, bet šiek tiek daugiau nei užpernai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.